Program, reflektioner och nyheter inför Pilgrim's Walk for Futures nionde vandringsvecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
VANDRINGSBREV VECKA 9

Vandringsvardag
 
Det rullar på. Vi är en lite minde grupp denna vecka, sju pers, och det känns som att vi nu har landat ordentligt i våra rutiner och i själva vandrandet. Saker flyter på. Folk tar ansvar för sina olika uppgifter. (Denna vecka lagar vi all mat själva så det blir ju en del jobb med det.) Att gå iväg på morgonen känns oerhört självklart. Benen vill gå. Att röra sig framåt i landskapet och komma till en ny plats på kvällen är det normala.

Nu lunchpaus vid fd benediktinkloster i Cismar. Sällan vi går på kafé men här tar vi kanske chansen. Inte så lång vandring idag. Tack att ni följer oss fortsatt, tänker på oss och ber för oss! Klimatet och framtiden behöver allas vårt engagemang.

Annika Spalde, vandringsledare
Fika vid bron över Fehmarnsund
9:E VECKANS PROGRAM NEUSTADT-NAHE
 
MÅNDAG 13 sep Neustadt-Klingberg
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
TISDAG 14 sep Klingberg-Lübeck
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
ONSDAG 15 sep Lübeck (Vilodag)
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Vandringen gästas av evangeliska kyrkans biskop Kirsten Fehrs i Lübeck
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
TORSDAG 16 sep Lübeck-Reinfeld
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
FREDAG 17 sep Reinfeld-Kloster Nütschau
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Klimatstrejk Fridays for Future någon gång under dagen
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
LÖRDAG 18 sep Kloster Nütschau (Vilodag)
 

SÖNDAG 19 sep Kloster Nütschau - Nahe
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE

Flera av veckans programpunkter sänds LIVE via vår facebooksida. Samling inför dagens vandring och kvällsbön sker på utsatt tid, övriga programpunkter och sändningar har ungefärliga tider.
DENNA VECKAS DISTANS 91 KM
Se hela vandringens streckning här: https://www.walkforfuture.se/vandringen/karta/
GÖR EN EGEN PILGRIM'S WALK FOR FUTURE I HÖST!
 
Tillsammans är vi en enad motståndsrörelse och samtidigt gör vi en inre pilgrimsresa där vi hinner reflektera över våra egna liv. 
Vi kan alla delta i Pilgrim's Walk for Future! Ju fler vandringar vi arrangerar tillsammans på olika platser runtom i Sverige och norden, ju mer press sätter vi på makthavare att agera. Samtidigt får du som vandrar utrymme för personlig rannsakan, reflektion och tid att planera för din egen färdplan mot ett hållbarare liv. På vår hemsida hittar du information om hur du skapar en egen Pilgrim's Walk for future på hemmaplan. Lång som kort, varje steg räknas!
REFLEKTION NIONDE VECKAN

En resa i förundran,
överlåtelse och motstånd
 
Hämtat ur boken "Pilgrim's Walk for Future"
Bland livsvisdomen i Jesus undervisning finner vi bekymmerslösheten. I en bibelöversättning kan vi läsa: ”Välj att inte göra er några bekymmer, fråga inte ’Vad ska vi äta?’ eller ’Vad ska vi dricka?’ eller ’Vilka kläder ska vi ta på oss?’”

Sök istället Guds rike, säger Jesus, och Guds rättfärdighet.

Det är tuffa ord. Är inte en stor del av våra liv inriktade på att skaffa försörjning och därigenom trygghet? Jesus är radikal. Samtidigt tror jag att en utgångspunkt för honom är den lilla gemenskapen där man ställer upp för varandra. Ingen förväntas kämpa på i sin ensamhet med att skaffa mat och tak över huvudet.

Kanske är den andra delen mest intressant: ”Sök istället Guds rike.” Vad skulle det innebära om vi strävade efter att leva Guds alternativa värderingar, Guds motkultur? I denna kultur ställs mycket på ända. Där är normen gästfrihet och delande – inte att spara och samla på hög. Där bygger man gemenskap – snarare än att gå sin egen väg. Där sträcker man ut en hand till den som hamnat utanför – snarare än att sätta upp ett staket eller vända sig bort.

”Sök först Guds rike … så skall ni få allt det andra också.”

”Bekymra er inte.”

Vad brinner du för?

Vad prioriterar du i din vardag?

Finns du i en gemenskap där man delar med sig till varandra?

Utmaningen V.9
 
av Frida Gårdmo, klimathandläggare Linköpings stift
Leva i bekymmerslöshet och tillit, lättare sagt än gjort! Det är nog något vi alla behöver öva oss i, och det ska vi också göra i veckans utmaning. Inled med att landa på den plats du valt, ta några djupa andetag, skaka kanske lite på kroppen för att skaka loss lite spänningar. Föreställ dig att alla dina bekymmer sjunker undan och blir mindre och mindre. Ta in allt vad dina sinnen säger dig. Vad du ser, hör, doftar och så vidare. Kanske skiner solen och allt känns härligt, kanske kommer några regndroppar eller en kall vindpust. Försök att inte döma eller värdera. Regn som faller, vind som blåser är inte något dåligt, det väcker bara andra sinnen än vad du är van. Acceptera det som är just nu, slappna av. Fokusera på det du upplever med hela kroppen, möt de sinnesupplevelser du får och registrera vad de skapar för gensvar inuti dig.

Hur närvarade vågar du vara? Vågar du ta av dig skorna? Lägga dig på marken? Krama ett träd? Vilka sinnen aktiveras då och hur får det dig att känna? Har du någon annan nära? En vän, en hund, en fågel i ett träd.. vad tror du den nära dig känner just nu? Kan du uppfatta dess närvaro om du stänger ögonen, hur tror du den andre uppfattar dig?
 
SE FILMEN FRÅN MARIBO
 
TV MØN i Danmark har gjort ett 25 minutersavsnitt från Pilgrim's Walk for Futures väg genom Danmark. Förutom intervjuer och samtal om klimatet kan du se när Linköpings stifts pressekreterare Max Wahlund briljerar på Danska!

https://www.youtube.com/watch?v=FHlwvQiA9wY
 
YOU NEVER WALK ALONE!
Följ våra syskonvandringar på väg mot Glasgow.
 
Den Tysk/Polska vandringen Geht Doch!  https://www.klimapilgern.de/en/
Klimatvandringen från från runt om i hela Storbritanien - Ralay to COP26 https://www.yccn.uk/
Klimatvandringen från London - Camino to COP https://caminotocop.com/route/
KATOLSKA KYRKAN I HAMBURG LYFTER VANDRINGEN I SOCIALA MEDIER
 
Pilgrim's Walk for Future fortsätter att uppmärksammas även i Tyskland. Ni som kan tyska kan bland annat läsa en fin artikel i HEIMATTEIL FEHMARN.

Katolska kyrkan i Hamburg har gjort snygga citatinlägg till sin egen facebooksida som ni ser här ovan. Den 24 september är det global strejk för klimatet. I Hamburg  planerar man en stor manifestation och vi kommer självklart vara där! https://fridaysforfuture.org/september24/

Länk till Katolska kyrkan i Hamburgs facebook:
https://www.facebook.com/erzbistumhamburg
UTMANINGARNA

Utmana dig själv på din Pilgrimsvandring för klimatet
 
Maten / Konsumtion / Flyget / Bilen
Som en hjälp till oss alla för våra personliga färdplaner för klimatet har vi tagit fram fyra utmaningar som löper under tiden den stora vandringen pågår. Tanken är att man väljer det område där man känner att man har en del att jobba med för att minska sin klimatpåverkan. Varje utmaning har en facebookgrupp knuten till sig på vår Facebooksida. I facebookgruppen kan man sedan finna andra som valt samma utmaning och få råd och uppmuntran. Fyra av Svenska kyrkans biskopar har antagit var sin utmaning, och de kommer också att dela med sig av hur det går för dem.

Läs mer om utmaningarna här >>
UTMANING 1 - MATEN
Biskop Eva i Härnösand ska pröva att äta enligt One Planet Plate.

Länk till facebookgruppen MATEN
 
UTMANING 2 - KONSUMTION
Biskop Fredrik i Växjö ska försöka undvika alla inköp av nya saker.

Länk till facebookgruppen KONSUMTION
UTMANING 3 - FLYGET
Biskop Martin i Linköping ska hålla sig på marken under resten av detta år.

Länk til facebookgruppen FLYGET
UTMANING 4 - BILEN
Biskop Susanne i Göteborg ska låta bli att ta bilen för kortare resor.

Länk till facebookgruppen BILEN
 
Guds fred och allt gott, vi ses på vandringstigarna!