Program, reflektioner och nyheter inför Pilgrim's Walk for Futures femte vandringsvecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
VANDRINGSBREV VECKA 8

Vidare, mot COP26
 
Tyskland närmar sig - på tisdag tar vi färjan från Rödby till Puttgarden. Det blir sorgligt att säga hejdå till vår trogna följeslagare Tone som tagit ett stort ansvar för vår vandring genom Danmark. Samtidigt spännande att gå in i ett nytt land.

Jag tänker mer och mer på toppmötet som är vårt mål, FN:s klimatmöte COP26. Vad är det egentligen vi hoppas ska hända där? Vad är det som står på spel? Vad mer konkret ska vi be, agera och propagera för? Jag skickade iväg denna min fråga till Erik Lysen, som är chef på Act Svenska kyrkan, och fick följande svar från honom.

”Efter de apokalyptiska bränderna och översvämningarna under sommaren tror jag att människor börjar förstå vad som står på spel: att det handlar både om att rädda planeten och människoliv. Om allt detta händer vid 1,1 graders uppvärmning så vill vi inte tänka på vad som händer bortom 2 grader.

Det är i Glasgow som det måste hända. Radikala utsläppsmål. Utfasning av kol och olja.
Infriande av löftet om stöd till utvecklingsländers anpassning och omställning, det vill säga att säkra klimaträttvisa. Om vi gör allt detta skyddar vi vår gemensamma framtid.”

Tack Erik! Och tack för ditt arbete för klimatet. Vi får alla jobba vidare där vi står för en rimlig framtid.

Hälsningar från vandringsgruppen genom

Annika Spalde, vandringsledare
Dansk TV på plats när pilgrimerna samlas till bön för klimatet.
8:E VECKANS PROGRAM MARIBO-NEUSTADT
 
MÅNDAG 6 sep Maribo-Rödby havn
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
TISDAG 7 sep Rödby havn-Burg auf Fehmarn
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
ONSDAG 8 sep Burg auf Fehmarn-Neukirchen
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
TORSDAG 9 sep Neukirchen-Grube
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
FREDAG 10 sep Grube-Grömitz
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Klimatstrejk Fridays for Future någon gång under dagen
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
LÖRDAG 11 sep Grömitz-Neustadt
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE

SÖNDAG 12 sep Neustadt (Vilodag)
 

Flera av veckans programpunkter sänds LIVE via vår facebooksida. Samling inför dagens vandring och kvällsbön sker på utsatt tid, övriga programpunkter och sändningar har ungefärliga tider.
 
På vandring genom Danmark
DAGSVANDRA MED OSS!
 
Vill du slå följe med den stora vandringen till Glasgow?
På vår hemsida hittar ni information om hur man ansluter till vandringen till Glasgow. I "Kalendern" hittar ni de platser där gruppen övernattar. Bara att klicka på namnet på platsen. Ta er dit och vandra med. Vi ses.
REFLEKTION ÅTTONDE VECKAN

En resa i förundran,
överlåtelse och motstånd
 
Hämtat ur boken "Pilgrim's Walk for Future"
Vila har en upphöjd ställning i den judisk-kristna traditionen. I Bibelns första bok läser vi att Gud vilade efter att ha skapat världen. ”Gud välsignade den sjunde dagen och gjorde den till en helig dag, ty på den dagen vilade Gud sedan han utfört sitt
skapelseverk.”Är det inte underbart att även Gud vill vila! Vilket föredöme för oss; om man har arbetat i sex dagar så behöver man en dag utan jobb, en dag för lek och umgänge och återhämtning.

Budet om vilodagen, sabbaten, var – och är – en av de mest centrala för det judiska folket. De kom ihåg hur de hade tvingats slava under Faraon i Egypten. Där var det inte tal om några lediga dagar. Men när Guds vilja får råda praktiseras sabbaten, då är alla värda sin vila, även oxen och åsnan. 

Vad skulle en sabbatsandlighet kunna betyda för oss idag? Jag tror den skulle vara en påminnelse till oss om att allt är gåva, om att vi inte skapar livet själva. Att grödorna har livskraft över huvud taget är ju ett mysterium. Och att utbytet av syre och koldioxid mellan växter och varelser sker så att vi alla får vad vi behöver – vilket mirakel! Visst, vi behöver arbeta för att få mat, men grunden för allt är myllan och vattnet och solen. Jorden bär oss och när oss, både kroppsligen och andligen.

Kan du finna vila i det?

Kan du skapa en sabbatspraktik som blir livgivande för dig, ett utrymme varje vecka där vissa aktiviterer får träda tillbaka och andra som ger liv får mer plats?

Utmaningen V.8
 
av Frida Gårdmo, klimathandläggare Linköpings stift
När vi tänker på vila och sabbat, tänker vi nog ofta på något som handlar om inaktivitet; ta en tupplur på soffan, meditera, sola i trädgården och liknande. Det är jättebra sätt att vila men i dagens samhälle är det nog inte alltid så att det är kroppen som behöver vila. Ofta är det nog mer huvudet som behöver vilan mest. Veckans utmaning handlar därför om att slå ett slag för lek och kreativitet. Ge dig själv 30 minuters lek, bus eller kreativitet ute i naturen varje dag.

Samla vackra stenar eller roliga pinnar. Gå med en konstig gångstil på dagens promenad. Hoppa hage, lek kurragömma eller tafatt. Gör en mandala av sådant du hittar i naturen. Ta vackra bilder, sjung en sång eller skriv en dikt ute på din favoritplats i naturen. Var kreativ och släpp fram ditt inre barn! Känn efter hur det känns sedan-blev du avslappnad? Om inte i kroppen så kanske i knoppen och i själ och hjärta.
"VI VET ATT TECKENHANDLINGAR SOM DENNA HAR BETYDELSE"
Ärkebiskop Antje Jackelén om Pilgrim's Walk for Future
 
Ärkebiskop Antje Jackelén skickade i veckan en hälsning på vår instagram till oss och alla som arrangerar vandringar i Pilgrim's Walk for Futures namn. Vill du också vandra för klimatet eller arrangera en egen vandring med ditt arbetslag, din familj eller din församling. Gå in på vår hemsida. Där kan du hitta massor av tips och idéer. Tillsamans gör vi skillnad.

www.walkforfuture.se

Du kan se hälsningen på vår INSTAGRAM >>
Den Tysk/Polska vandringen Geht Doch!
Klimatvandringen från från runt om i hela Storbritanien - Ralay to COP26
Klimatvandringen från London - Camino to COP
YOU NEVER WALK ALONE!
Följ våra syskonvandringar som nu startat i Europa
 
Det är inte bara vi som pilgrimsvandrar för klimatet till Glasgow COP26. Just nu finns tre stora vandringar till som har startat på olika platser i Europa och som vi så småningom kommer sammanstråla med. Den första gruppen är Kimapilgern "Geht Doch!" som vi ansluter till i Münster den 25 september. Den andra är Yccnetwork "Relay to COP26" som startat från flera olika platser i södra Storbritanien och nu närmar sig Manchester. Vi samanstrålar med dem i Edinburgh. Den tredje är Christian Climate Action "Camino to COP" som startade sin klimatvandring från London nu i veckan och som vi hoppas kunna möta upp någonstans i Scotland. Ni kan följa dessa vandringar på deras respektive hemsidor och på sociala media.  

https://www.klimapilgern.de/en/

https://www.yccn.uk/

https://caminotocop.com/route/
BBCs radios programledare Cathy Macdonald intervjuar Annica Spalde i programmet Sunday Morning.
BBC RADIO UPPMÄRKSAMMAR VANDRINGEN
 
BBC sänder 14 min radio från Pilgrim’s Walk for Future. En jättefin intervju där Annika Spalde bland annat får berätta om varför walk for future är ett så effektfullt verktyg för den egna omställningen. Intervjun är 42 min in i klippet.

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/m000zcxk
UTMANINGARNA

Utmana dig själv på din Pilgrimsvandring för klimatet
 
Maten / Konsumtion / Flyget / Bilen
Som en hjälp till oss alla för våra personliga färdplaner för klimatet har vi tagit fram fyra utmaningar som löper under tiden den stora vandringen pågår. Tanken är att man väljer det område där man känner att man har en del att jobba med för att minska sin klimatpåverkan. Varje utmaning har en facebookgrupp knuten till sig på vår Facebooksida. I facebookgruppen kan man sedan finna andra som valt samma utmaning och få råd och uppmuntran. Fyra av Svenska kyrkans biskopar har antagit var sin utmaning, och de kommer också att dela med sig av hur det går för dem.

Läs mer om utmaningarna här >>
UTMANING 1 - MATEN
Biskop Eva i Härnösand ska pröva att äta enligt One Planet Plate.

Länk till facebookgruppen MATEN
 
UTMANING 2 - KONSUMTION
Biskop Fredrik i Växjö ska försöka undvika alla inköp av nya saker.

Länk till facebookgruppen KONSUMTION
UTMANING 3 - FLYGET
Biskop Martin i Linköping ska hålla sig på marken under resten av detta år.

Länk til facebookgruppen FLYGET
UTMANING 4 - BILEN
Biskop Susanne i Göteborg ska låta bli att ta bilen för kortare resor.

Länk till facebookgruppen BILEN
 
Guds fred och allt gott, vi ses på vandringstigarna!