Viktig information till valnämnder, från valkansliet, Svenska kyrkan.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Närbild på valkuvert som lämnas över. Svenska kyrkan logotype och kyrkovalet 2021 års signalelement.
Äntligen dags för kyrkoval!
 
Efter lång tid av planering och utveckling, utbildning och avstämningar är vi nu inne på upploppet med lite drygt två veckor kvar till kyrkovalet 2021. Valservice som svarar på allmänhetens frågor är i full gång från och med i måndags. Det är en verklig uppvisning i lagarbete som valnämnder, stiftspersonal, valkansli och leverantörer bidrar till för att genomföra Svenska kyrkans demokratiska val.
 
Tack för er insats i kyrkovalet 2021 och lycka till i arbetet!
 
Hälsningar
Valkansliet
Valservice till väljarna
 
- Jag har tappat bort mitt röstkort, hur får jag ett nytt? - Var finns närmaste röstningslokal? - Vilken församling hör jag till? - Vilka kan jag rösta på?

Valservice hanterar allmänhetens frågor om kyrkovalet under perioden 30 augusti till den 20 september.
 
Valservice nås på telefon: 010-18 19 400 eller e-post: kyrkoval@svenskakyrkan.se
 
Dubblettröstkort via webben eller Kbok
 
Nu är det möjligt för dem som tappat bort sitt röstkort eller av annan anledning behöver ett nytt, att beställa ett sådant via ett formulär på webben. Det gäller för röstande inom Sverige såväl som för röstande som befinner sig utomlands under röstningsperioden.

Det är möjligt att beställa ett nytt röstkort via webben fram till tisdag 14 september klockan 23.59. Efter det datumet hänvisas de röstberättigade till församlingarna som tar ut dubblettröstkort via Kbok. Men redan nu går det bra att ta ut nytt röstkort via Kbok om en väljare vänder sig direkt till församlingen.
Instruktion för utskrift av dubblettröstkort i Kbok finns på Valwebben.
 
Rusta vallokaler och förtidsröstningslokaler
 
Det är valnämndens ansvar att se till att vallokaler och röstningslokaler har rätt utrustning och är rätt möblerad.
 
I valhandboken för valnämnder kapitel 7 finns samlad information om utrustning och material till vallokaler och röstningslokaler. Checklistor för utrustning finns i både valhandboken samt i häftena för Valförrättare samt Röstmottagare. Material och möblering beskrivs också i e-utbildningarna som finns på Valwebben.  
  • Kyrkoval 2021 Valförrättare och handhavande vallokal
  • Kyrkoval 2021 Röstmottagare och handhavande
 
Var kan jag rösta?
 
Den 1 september öppnade funktionen Hitta din lokal på webben där den som vill rösta kan söka upp en lämplig röstningslokal utifrån var personen befinner sig. Röstningslokalerna visas på en karta, där även adress och öppettider finns angivna. Det är också möjligt att söka sin vallokal utifrån folkbokföringsadressen.

Som ett komplement till Hitta din lokal finns en rapport på Valwebben med samtliga röstningslokaler och vallokaler, tillsammans med adresser och öppettider för respektive valnämnd. Rapporten finns också publicerad på kyrkovalets webbsida. Rapporten är primärt tänkt som ett stöd för alla som jobbar med kyrkovalet.
Bild på röstkortets framsida
 
13-14 september levereras röstlängden, kontrollera den!
 
Röstlängden levereras den 13-14 september. Eftersom röstlängden skickas så nära inpå valdagen, är det extra viktigt att någon finns på plats för att ta emot försändelsen. Försändelsen är adresserad till "Valnämnden i xx församling/pastorat".

Kontrollera särskilt att antalet röstlängder är korrekt, att inga skador har uppstått och att ni verkligen har fått röstlängden levererad senast den 14 september. Om något är fel, kontakta Valkansliet på kyrkoval@svenskakyrkan.se eller 018-16 95 00.

En röstlängd upprättas för varje valdistrikt. Den omfattar alla röstberättigade personer i valdistriktet. Följande uppgifter finns i röstlängden för var och en som har rösträtt:
  • Ett ordningsnummer i röstlängden
  • Personnummer
  • Fullständigt namn enligt kyrkobokföringen
  • Vilka val rösträtten gäller, med plats att markera när väljaren har lämnat sin röst.
Observera! Om det finns fler än 3000 röstberättigade i ett valdistrikt och röstlängden som helhet alltså omfattar mer än 3000 röstberättigade, delas den i flera block. Varje del omfattar som mest 3000 röstberättigade.
 
Den 14 september kommer en e-post att skickas till valnämnden med instruktion om hur man bekräftar att röstlängden är mottagen och att den är korrekt. Håll gärna utkik efter utskicket. Utskicket går till valnämndens ordförande.
 
Grupp- och kandidatförteckningar och resultatbilagor
 
Grupp- och kandidatförteckningarna har nu skickats till valnämnderna, tillsammans med resultatbilagorna (som används vid den preliminära rösträkningen och inrapporteringen av valresultatet).
 
I varje vallokal ska det finnas en resultatbilaga för varje slag av val dvs. tre stycken (förkyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige respektive kyrkomötet). Valnämnden har fått två kopior av varje resultatbilaga, den ena ska finnas i vallokalen för att notera resultatet av rösträkningen och den andra ska finnas som stöd vid inrapporteringen av valresultatet i Valresultatssystemet. Det är valnämnden som ansvarar för att det preliminära valresultatet rapporteras in i systemet, men om valnämnden har delegerat själva inrapporteringen till valförrättare ska bägge kopior av resultatbilagorna finnas i vallokalen.
 
Är något fel avseende Grupp- och kandidatförteckningarna eller resultatbilagorna kontakta valkansliet på kyrkoval@svenskakyrkan.se eller på telefon 018-16 95 00.

På valwebben finns nedladdningsbara Grupp- och kandidatförteckningar, sorterade per stift, som framför allt är tänkta att användas i de röstningslokaler som saknar internetuppkoppling.
 
Extra sidor till Anteckningar och Protokoll på Valwebben
 
Vid behov går det att skriva ut fler sidor av både Anteckningar (sidorna 5 och 6) och Protokoll (sidan 4) från Valwebben.
 
Påminnelse om att valsedlarna ska förvaras avskärmade
 
Vi vill påminna om att valsedlarna, liksom tidigare kyrkoval, ska läggas ut på en lämplig plats i anslutning till varje röstnings- och vallokal. Denna plats ska numera också vara avskärmad. Syftet med avskärmningen är att stärka skyddet för valhemligheten.
Foto på en person bakifrån som står bakom ett grönt valbås. I bakgrunden ser man en kvinna som står vid röstmottagarbordet.
Foto: Magnus Aronson
 
Tillgänglighetsanpassad information om kyrkovalet och på flera språk
 
På hemsidan finns information om kyrkovalet på 15 olika språk och dialekter, bland annat samtliga nationella minoritetsspråk. På hemsidan finns också information som talad webb, på teckenspråk och på lätt svenska. En folder om kyrkovalet på lätt svenska, med stor text och bildstöd, finns att ladda ner. Det går också att beställa daisyskivor och ljud-CD-skivor.
 
Foto på person som bär ordensbandet över sin marinblå jacka.
Nu finns ordensband i webbshopen!
 
Nu finns det loggoypband/ordensband att beställa i webbshopen. 10 kr st. Till arbete i kyrkovalets vallokaler eller andra sammanhang där vi vill visa att vi representerar Svenska Kyrkan. Materialet heter polyester satin och är återvunnen polyester. Bredd: 15 cm, längd: 180 cm, väl tilltagen för att få plats över jacka och större storlekar. Bandet är ihopsytt nertill och tycker man att det är för långt nyper man enkelt ihop och fäster en säkerhetsnål.
 
Massor av bra material i webbshopen
 
I webbshopen finner ni bland annat:
 
Nild på afafischen
Affisch: Minska risken för smitta
 
Affisch i A3-format som ger instruktioner och vägledning för röstande i val- och förtidsröstningslokalen. Tillgänglighetsanpassad med bildstöd. För egen nedladdning och utskrift i A3. Ytterligare stöd i att coronatrygga kyrkovalet finns på Valwebben.
 
Utbildningsfilmer Valförrättare och Röstmottagare
 
Som ett komplement till utbildningarna i utbildningsportalen finns nu utbildningarna för Valförrättare och Röstmottagare i videoformat. Den innehåller preliminär sammanräkning och en filmad manual för Valresultatssystemet.
 
Filmerna går även att ladda ner via Vimeo. Passar bra om lokalen för utbildning inte har internetuppkoppling.
6 september Förtidsröstningen startar
7 september Sista dag att hos Kyrkostyrelsen begära rättelse i röstlängden
13-14 september Röstlängd levereras till valnämnderna
19 september Valdagen
Har ni i valnämnden frågor om till exempel regelverk eller utbildningar så vänd er till ert stifts valhandläggare. 

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
För nomineringsgrupper och allmänheten finns information 
på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval 
 
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00