Program, reflektioner och nyheter inför Pilgrim's Walk for Futures femte vandringsvecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
VANDRINGSBREV VECKA 7

gæstfrihed
 
Så har vi gått en vecka i Danmark, och har en dryg vecka kvar. Det har varit vackert på många sätt, främst ändå att vi har fått känna oss så omhändertagna av våra danska pilgrimsvänner. En grupp kvinnor, med Tone Kirkeby i spetsen, har lagt ner mycket arbete på att förbereda vår vandring genom deras land. De har pratat med församlingar, vandrarhem och hotell, de har ordnat andakter med lokala präster, fixat möte och middag med en ekumenisk kommunitet, och mycket mera. Dessutom har deras förening, Danske Santiagopilgrimmer, lagt ner oavlönat arbete under flera år på att upprätta och underhålla leden genom Danmark mot Santiago. Man blir imponerad - vilket engagemang!

En höjdpunkt i veckan var att möta biskopen i Roskilde, känd som ”den gröna biskopen”, och delta i andakt med honom. Som barn hade han varit mycket i Sverige så han pratade med oss på svenska, vilket uppskattades då några av oss fortfarande har det lite kämpigt med danskan.

Idag, i den vackra lilla staden Naestved, träffade vi vice-borgmästaren och en annan lokal politiker för ett samtal om kommunens klimatarbete. Några av oss blev rätt besvikna på hur litet detta arbete verkade vara och talade några sanningens ord till de två männen.

Så kära vänner, idag är det måndag och vi fortsätter gå, mot Tyskland, mot Glasgow. Tack för att ni följer oss på vår väg! Tack för allt ni gör i era liv för framtiden, för jorden och alla oss som bor här!

Annika Spalde, vandringsledare
Vackra omgivningar kring Næstved. Foto: Lena Bergström
7:E VECKANS PROGRAM NÆSTVED-MARIBO
 
MÅNDAG 30 aug Næstved-Sværdborg
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
TISDAG 31 aug Sværdborg-Vordingsborg
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
14:30 Träff med ”klimakoordinator” Karsten Kolle från Vordingborg kommun.
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
ONSDAG 1 sep Vordingsborg-Guldborg
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
TORSDAG 2 sep Guldborg-Saxkøbing
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
15:00 Möte med klimakoordinator Ann-Louise Rasmussen från Guldborgsunds kommun
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
FREDAG 3 sep Saxkøbing-Maribo
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Klimatstrejk Fridays for Future någon gång under dagen
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
LÖRDAG 4 SEP Maribo (RETREATDYGN)
 
I Maribo erbjuds vandringsgruppen ett stilla retreatdygn tillsammans med Pilgrimshuse i Maribo och Birgittasystrarna. Inga LIVE-sändningar denna dag.

I Maribo pågår även Birgittadagarna. Program hittar du här (PDF) >> 

SÖNDAG 4 SEP Maribo (Vilodag)
 

Flera av veckans programpunkter sänds LIVE via vår facebooksida. Samling inför dagens vandring och kvällsbön sker på utsatt tid, övriga programpunkter och sändningar har ungefärliga tider.
 
Foto: Lena Bergström
DAGSVANDRA MED OSS!
 
Vill du slå följe med den stora vandringen till Glasgow?
På vår hemsida hittar ni information om hur man ansluter till vandringen till Glasgow. I "Kalendern" hittar ni de platser där gruppen övernattar. Bara att klicka på namnet på platsen. Ta er dit och vandra med. Vi ses.
REFLEKTION SJUNDE VECKAN

En resa i förundran,
överlåtelse och motstånd
 
Hämtat ur boken "Pilgrim's Walk for Future"
Ett uttryck som femtonhundratalsreformatorn Martin Luther använde för att beskriva människans situation var att hon är ”inkrökt i sig själv”. Det är en talande bild tycker jag. Man riktigt ser framför sig en krumryggad person som i sitt sinne är helt upptagen med sin egen person, vad hon sagt och gjort eller vill säga och göra. Det är lätt att känna igen sig i en sådan självupptagenhet. Den är ju inte behaglig att erfara, så det är inget man väljer fullt medvetet.

Friheten i att inte vara inkrökt i sig själv är en underbar känsla. I gemenskaper där man känner sig trygg och avslappnad, där kan självmedvetenhe-ten släppa. Plötsligt är man bara, i nuet, i samtalet, i skratten och omsorgen om varandra. Så viktigt det är att bevara och stärka gemenskaper som gör detta för oss, där vi kan leva upp som sociala varelser och få bekräftelse på att vi är sedda och betyder något för andra.
Tänk om den omställning vi nu går in i kunde ge oss fler sådana grupper och sammanhang. Ett inspirerande exempel är den spirande rörelsen för levande och ekologiska byar. Det finns kurser som utforskar vad en levande by är och hur den kan bli en plats där lokala lösningar på globala problem utformas. Det handlar om hållbara relationer minst lika mycket som om hållbar matproduktion eller miljövänligt byggande.

Att få vara en medmänniska i relation till andra är både gåva och utmaning för oss.
Vilka förmågor och erfarenheter tar du med dig in i byggandet av ett hållbart samhälle?
I vilka sammanhang känner du dig som mest fri att vara med och bidra till det gemensamma? Vad hindrar dig?

Utmaningen V.7
 
av Frida Gårdmo, klimathandläggare Linköpings stift
Det är lätt att känna sig ensam i dagens samhälle. Kanske samtalar vi inte tillsammans om det som är viktigt på riktigt längre. Veckans utmaning är att utmana andra.

Bjud med en familjemedlem, en kompis, en granne eller hela arbetslaget att med- vandra/ med- reflektera tillsammans med dig. Bjud in till samtal, utevistelse eller gemensam meditation eller bön med fokus klimat och klimaträttvisa.

Berätta om Pilgrim's walk for future, kanske kan ni testa att göra några av övningarna tillsammans och samtala om dem sen. Kanske får du ett par nej tack, men tänk om du får ett par stycken Ja tack!

Det kanske är början på en ny, djupare vänskap!
 
"DET FINNS JUST NU INGET BÄTTRE INITIATIV ÄN DET NI GÖR"
Paul Svensson om Pilgrim's Walk for Future
 
Paul Svensson är en välkänd tv-kock i bland annat Maträddarna och Sveriges yngsta mästerkock. Dessutom föreläser Paul om mat, gastronomi, matfilosofi och trender. Paul är en av landets största förebilder när det kommer till hållbarhet krig måltiden, råvaror och gastronomi därför är det extra roligt att han skickat en hälsning till oss som vandrar Pilgrim´s Walk for Future.

Du kan se hälsningen på vår INSTAGRAM >>
UTMANINGARNA

Utmana dig själv på din Pilgrimsvandring för klimatet
 
Maten / Konsumtion / Flyget / Bilen
Som en hjälp till oss alla för våra personliga färdplaner för klimatet har vi tagit fram fyra utmaningar som löper under tiden den stora vandringen pågår. Tanken är att man väljer det område där man känner att man har en del att jobba med för att minska sin klimatpåverkan. Varje utmaning har en facebookgrupp knuten till sig på vår Facebooksida. I facebookgruppen kan man sedan finna andra som valt samma utmaning och få råd och uppmuntran. Fyra av Svenska kyrkans biskopar har antagit var sin utmaning, och de kommer också att dela med sig av hur det går för dem.

Läs mer om utmaningarna här >>
UTMANING 1 - MATEN
Biskop Eva i Härnösand ska pröva att äta enligt One Planet Plate.

Länk till facebookgruppen MATEN
 
UTMANING 2 - KONSUMTION
Biskop Fredrik i Växjö ska försöka undvika alla inköp av nya saker.

Länk till facebookgruppen KONSUMTION
UTMANING 3 - FLYGET
Biskop Martin i Linköping ska hålla sig på marken under resten av detta år.

Länk til facebookgruppen FLYGET
UTMANING 4 - BILEN
Biskop Susanne i Göteborg ska låta bli att ta bilen för kortare resor.

Länk till facebookgruppen BILEN
 
Guds fred och allt gott, vi ses på vandringstigarna!