Nyhetsbrev 6 - 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
Sök återstartsstöd
 
Det finns nu möjlighet att söka ekonomiskt stöd för att komma igång med den verksamhet som legat nere under pandemin. Det kan handla om medlemsrekrytering, uppstartsläger, skolsamverkan, marknadsföring  - insatserna varierar hos de klubbar som hittills sökt. Mer information hittar ni här
Att driva igång klubben igen handlar förstås inte bara om pengar, utan även om resurser i form av engagemang och personer. Vi hoppas dock att orken att resa sig finns hos alla er som tagit stryk under pandemin. För mer information och frågor hör av er till malin.kjebon@brottning.rf.se, 08-699 6324
 
Kommande utbildningar
 
Hittills har två omgångar av Brottning Fortsättning genomförts. I Arboga och Helsingborg. Nästa möjlighet planeras i november. Håll utkik efter datum och plats.
Brottning Grund hålls följande datum framöver;
Västerås 5 september, Karlskrona 18 september, Eslöv 19 september, Skövde 19 september, Stockholm 25 september. Det finns enstaka platser kvar, så gå in och anmäl er här. Är er klubb eller ert distrikt intresserade av att ha en Brottning Grund, kontakta Conny Tärnklev. 
 
Utveckla ditt ledarskap med en NPF-utbildning under hösten 2021
 
RF-SISU och Svenska Brottningsförbundet kommer under hösten att arrangera ett utbildningstillfälle för dig som vill stärka och utveckla sitt ledarskap.

Utbildningen ”Att träna barn, ungdomar och vuxna med olika diagnoser” kommer beröra moment som rutiner, struktur, feedback, relationer och bemötande.
Denna utbildning arrangeras för att kunna erbjuda brottning till alla med olika behov och är en del av projektet Parabrottning.
Utbildningen är kostnadsfri för föreningen och kommer hållas 30 september 2021.

Var snabb med att anmäla dig till cem.celepli.atci@brottning.rf.se.
 
Summering av OS i Tokyo
 
 
text: Zakarias Tallroth, Sportchef, Svenska Brottningsförbundet.

I fem år hade vi förberett oss på de Olympiska Spelen i Tokyo. Tre aktiva hade tagit sig igenom kanske OS-idrotternas tuffaste kval. Ett OS-kval som de senaste 20 åren haft en utveckling som hela tiden gjort det svårare och svårare som europé att kvala in. I år skulle man med facit i hand kunna säga att det var lika svårt att kvala in till OS som det var att vinna ett EM-guld.
 
Inför Tokyo fanns det fyra färre kvotplatser än vid Rio 2016, man hade gått från 20 till 16 deltagare. Ett bevis att detta antagligen drabbade Sverige i år var att vid OS i Rio så kvalade Sverige in fyra brottare på de sista tre platserna. Tre platser som nu inte fanns.
När kvalen var över kunde vi konstatera att vi hade tre brottare, Henna Johansson, Sofia Mattsson och Alex Kessidis som var inkvalade och redo att slåss om medaljerna. Vår bedömning var att alla tre hade stora medaljchanser då alla tillhörde världseliten och hade presterat bra under våren.
 
Först upp på mattan i OS var Alex Kessidis i herrarnas 77 kg. Alex hade 15 motståndare framför sig där det fanns två motståndare som vi helst ville undvika, Chekhirkin från Ryssland som slog Alex vid VM 2018 samt European Games 2019. Den andra brottaren var Rafig Huseynov från Azerbadjan som slagit Alex tidigare och som utpräglad omväntspecialist som passade Alex illa.
När åttondelsfinalerna var lottade så såg man att Alex slapp möta ryssen men lotten föll istället på Huseynov. I normala fall kan Alex vara flexibel i sin gameplan och till exempel släppa första överläget för att få sista överläget men just mot Huseynov så ville man inte riskera att bli nerdömd i första perioden för att undvika azerens omvänt från parterr. Alex startade enligt plan och fick också första överläget men väl där fick han inte riktigt grepp om Husaynov som rörde sig väldigt effektivt.
Efter pausen ökade Huseynov tempot en aning och fick det andra överläget och gick därmed upp i en 1-1 ledning genom att ha fått sista poängen. Med ungefär två minuter kvar fanns där förhoppningar om att få en ny chans i parterröverläge för att på så sätt kunna ta matchavgörande poäng men Kessidis kom inte riktigt åt Azerern som är expert på att avstyra tempoökningar och tryck utan att backa. En taktik man kunde se Husaynov bemästra när han vann EM 2020 i överlägsen stil och som man också kunde se i denna matchen när han besegrade Kessidis med 1-1.
Förhoppningen var stor att Husaynov skulle gå till final men lite oväntat föll han mot Akzhol Makhmudov (KGZ) som sen tog sig hela vägen till final. Husaynov fick då återkvala och kunde till sist plocka hem bronsmedaljen i 77 kg.
Efter Kessidis var det dags för Henna Johansson i damernas 62 kg.
Henna hade under sommaren visat stegrande storform och bland annat vunnit sommarens största tävling: Polen Open i juni. Där besegrades till exempel världsmästaren från 2018 och VM-tvåan från 2019, Taybe Yusein från Bulgarien.
Henna ställdes i åttondelsfinalen mot OS-trean från 2016, Marwa Amri, Tunisien. Efter lite avvaktande brottning i början höjde Henna tempot och styrde matchen mer och mer. Vi kunde efter sex minuter inkassera en hyfsat kontrollerad vinst med siffrorna 5-1.
Väl i kvartsfinal väntade hemmahoppet och favoriten från Japan, Yukako Kawai. Matchens inledning var avvaktande och både Henna och Kawai visade tydligt att det fanns en ömsesidig respekt för varandras attacker. Efter två minuters brottning fick Henna en passivitetspoäng mot sig men bara sekunder senare kom Henna in på sitt patenterande lårbensdyk och kunde efter nästan 30 sekunders kämpande få två poäng och gick därmed till pausvilan med en 2-1 ledning.
I andra perioden kom japanskan ut med en mer aggressiv stil och kunde ganska omgående komma in på ett fint dyk och följde direkt upp med en rysk skruv och ställningen hade nu vänts till 2-5 till japanskan. Henna försökte få fart på Kawai men återigen utnyttjade japanskan Hennas press och tog ytterligare poäng via ett dyk och där var matchen i stort sett avgjord.
Henna fick istället rikta in sig på återkval då Kawai gick till final (och blev även senare olympisk mästare). I kvalmatchen där en bronsmatch stod på spel väntade ryskan Lyubov Ovcharova.

En match som Henna styrde i stort sett från första sekund till slut men där ryskan vid alla avgörande lägen lyckades få med sig poäng. Ovcharova gick upp i en ledning efter två minuters brottning efter att ha plockat fyra poäng när Henna försökte sig på sitt dyk men där ryskan fångade upp dyket och kunde gå runt på ryggen och följa upp attacken med en rullning. I andra perioden gjorde Henna återigen ett dyk men denna gången kom hon in djupare och lyckades få ner ryskan i falläge men även denna gång vände ryskan på läget och rullade runt Henna och situationen slutade 2-2 och där och då hade ryskan en ledning med 6-2. Trots att det såg tufft ut så var vår känsla att Henna var den bättre brottaren och att hon skulle kunna vända på matchen. Hon fortsatte också jaga poängen men vid varje attack lyckas ryskan kontra och ta poäng. Vid ställningen 8-5 till ryskan och med knappa 20 sekunder kvar kom Henna återigen in på ryskan och fick ett läge att kunna ta de matchavgörande fyra poängen men ryskan vände runt och släppte bara två poäng och vann därmed matchen med 8-7 och Hennas OS slutade med en snöplig sjunde plats.
Sista svensk som skulle upp på mattan var Sofia Mattsson som gjorde sitt fjärde OS. Sofia hade sett väldigt stark ut under våren då hon bland annat slagit världsmästaren Jacarra Winchester i Paris GP och vunnit OS-kvalet genom strålande brottning.
Sofia hade en motståndare som vi på förhand verkligen ville undvika, Världsettan Vinesh Phogat som bland annat slog ut Sofia i första omgången vid VM 2019. Indiskan Phogats stil är som skräddarsydd för att inte passa Sofia. En stark och situationssäker kontringsbrottare som trivs med attackerande och offensiva brottare som Sofia. Precis som under VM 2019 så var indiskan för svår för Sofia. Varje gång vi trodde Sofia var på väg att ta poäng så lyckades Phogat vända på situationen genom aviga och kraftfulla kontringar.
Direkt efter matchen började vi blicka framåt mot ett eventuellt återkval då indiskan var favorit att gå till final. Dock fick vi i kvartsfinalen ett tråkigt kvitto på att olika brottningsstilar passar olika brottare när indiskan föll med 3-9 mot Vanesa kaladzinskaya, Belarus. En brottare som Sofia besegrade med 10-0 i mars i år. Detta innebar att Sofias chanser på en bronsmedalj var borta. Istället lyckades Kaladzinskaya plocka hem bronsmedaljen i vikten.

Sverige gör ett resultatmässigt svagt OS då vi missar medalj. Redan nu har vi börjat med en utvärdering av mästerskapet men också av hela den olympiska perioden från hösten 2016 till 2021. För vi vill så klart mer än att bara åka till OS. Vi är och kommer vara tillräckligt bra för att lyckas ta medaljer. Vi kommer titta på vad det finns att förbättra, i alla led. För det finns alltid saker att förbättra, justera och förfina. Man måste alltid utvecklas på alla plan, i synnerhet när våra förutsättningar inte är dem samma som för andra nationer. Om vi inte utvecklas och rör oss framåt, då rör vi oss per automatik bakåt.

Dock finns där en aspekt som jag till viss del tror kan har påverkat. Det har inte varit en avgörande faktor men en faktor som säkerligen spelat in och drabbat fler mindre nationer än bara Sverige.

Sedan mars 2020, har Corona påverkat idrottsSverige i stort men närkontaktsidrotten i synnerhet.
Jag tycker vi och framförallt våra aktiva har gjort ett bra jobb med de förutsättningar som funnits men inser också att vi är en liten brottningsnation i dessa sammanhang då bristen på sparring internationella toppläger varit ett återkommande problem.

Under det senaste året har vi haft flera tillfällen när sparring varit på ingång men där nya restriktioner och regler satt käppar i hjulen. Vi har till och med haft sparring som stoppats på Arlanda då gränspolisen inte tyckt att en brottare som skall åka till Sverige för att hjälpa och matcha ett medaljhopp till OS varit anledning nog samtidigt, som en vänskapsmatch mellan Sverige och Armenien i fotboll arrangeras på Friends Arena.
Antalet internationella tävlingar och läger har varit begränsande men det har också varit en riskfaktor för att insjukna och fastna i karantän.

I viss mån så är detta problemet inte unikt för Sverige och tittar man på medaljutdelningen, så kan man se en viss skillnad från OS i Tokyo jämfört med OS i Rio 2016. De mindre brottningsnationerna, där till exempel de nordiska länderna ingår, har alla haft problem med att bibehålla kvaliteten på träningsupplägget, då en viktig del i träningen bygger på internationellt samarbete.
Vid OS i Rio tog Sverige, Norge och Danmark fyra medaljer tillsammans. Vid OS i Tokyo hade vi fyra brottare på plats och vann totalt en match.
Det stora brottningsnationerna har till synes klarat sig bättre under pandemin då man står stabilt med sin inhemska sparring och möjligtvis en större hjälp och förståelse från regeringshåll i vikten av att bibehålla en kvalitativ träningsituation.

Men som alltid när man analyserar resultat så finns där väldigt, väldigt många faktorer som kan ha spelat in när marginalerna är så små som de kan vara i elitidrott.
En viktig del i efterarbetet är inte att försöka hitta ursäkter i analysen utan att hitta alla små brister vi kan justera. Eller alla unika framgångsfaktorer vi redan har som kan bli ännu bättre. Det är vår chans för att hänga med de större nationerna.
Redan nu måste vi ta nya tag. 45 dagar tills VM i Oslo, tre år tills OS i Paris.
 
Lyckat landslagsläger i Trollhättan
 

text: Samuel Lund, Generalsekreterare, Svenska Brottningsförbundet
 
19-22 augusti hade Svenska Brottningsförbundet i samarbete med Trollhättan Action Week och Trollhättans AK ett landslagsläger i Trollhättan.
Lägret var en del i uppladdningen inför senior VM i Oslo som går av stapeln 2-10 oktober.

Vid lägret deltog landslagen för både dam- och herrseniorer och förbundets utvecklingslag Team Puts & Tegel och Team Korpberget, något som var väldigt uppskattat av de aktiva.
 
Förutom tuffa träningar och matchpass fick brottarna och ledarna testa den nya klädkollektionen som SBF tagit fram tillsammans med Craft. SBF deltog även i ett panelsamtal om idrott och HBTQ-frågor,  tillsammans med Trollhättan stad och Trollhättan Action Week.

Under lördagen arrangerade Trollhättan AK ett ungdomsläger med ett 50-tal barn och ungdomar. Vid ungdomslägret gjorde förbundskaptenerna och några landslagsbrottare gästspel, vilket blev en succé.

Summa summarum blev det en lyckad aktivitet med mycket glädje, gemenskap, lek och tuffa träningar.
 
Jonna på offensiven - då kan ingen stå emot
 
text: Cege Berglund

Offensiv! Det var ledordet för Jonna Malmgren i junior-VM och just den inställningen gav skånskan hennes största seger hittills.
- Jag kände mej i form och hade höga förväntningar, berättar 20-åringen. Det fanns ingenting att spara på.

Hon avverkade stormakterna direkt. Hemmahoppet, ryska Choisana Tumat, åkte med på fall redan första minuten. Amerikanskan Jaslynn Gallegos gav hårt motstånd under första perioden av semifinalen, men i andra avgjorde Jonna med teknisk överlägsenhet, 12-1.

Svenskan hade aldrig mött någon av de första motståndarna tidigare och detsamma gällde för Moldaviens Mihaela Samoil i finalen.
- Det kändes som att jag hade kontroll på hela den matchen också, fortsätter Jonna, men det blev lite Hawaii på slutet fast jag aldrig tyckte att jag var riktigt hotad.
Efter 5-0 i pausen blev det till slut 7-4.
- Det var ett kul mästerskap, väldigt bra arrangerat, tycker hon. Klart jag förstod att det skulle bli tufft, men jag visste att jag hade där att göra.

Hemkomsten med alla hyllningar var förstås inte tråkigare. Men snart ser hon framåt igen:
- Nu har jag nya mål, men vilka vet jag inte riktigt än. Får se vad förbundet har för planer. Det kan väl vara dags att prova seniormotstånd på allvar, fast jag vet att det är väldig skillnad. Något mera mästerskap hoppas jag det blir för min del i höst och visst drömmer jag om senior-VM.
Medan Jonna Malmgren avgjorde VM-finalen satt Niklas Öhlén i bastun, precis som han brukar göra dagen före mästerskapet.
- Klart att det var inspirerande när jag såg henne komma springande med flaggan, säger Niklas.

Han klev så småningom också upp på prispallen, något som börjar bli en vanesak för honom.
- Jag är nöjd med turneringen, säger han.

Hur det blir i fortsättningen vet han inte så mycket om, bara att det blir full satsning och att han siktar in sig på en olympisk viktklass.
- Jag utvecklas av att brottas mycket med seniorerna, funderar han, och vill förstås vara med i stora VM, även om jag inte hört något om det ännu.
 
 
Välkommen till Craft och Sveriges
största klubbsortiment!
 
Vi på Craft är mycket stolta och glada över att ha påbörjat ett nära samarbete med Svenska Brottningsförbundet.
I vår satsning på Svensk Brottning vänder vi oss även till landets alla brottningsklubbar – med Sveriges största utbud av plagg och produkter som utvecklar och stärker klubbkänslan.
Kontakta någon av vår representanter eller Crafts kundtjänst för mer information.
Craft klubbinfo pdf

Gör som Svenska Brottningsförbundet, bli en del av vår gemensamma satsning på Svensk Brottning!


Inför VM finns nu en supporterkollektion framtagen. Gå in på Craft supportershop pdf och gör din beställning. 

Craft är ett svenskt varumärke specialiserat på kläder och produkter för sporter där prestanda och komfort är avgörande för optimal prestation. Genom att samarbeta med elitidrottare över hela världen och ständigt utveckla nya material och tekniska lösningar kan Craft erbjuda innovativa funktionskläder, löparskor och tillbehör – för såväl världsmästare som vardagshjältar.
 
UVM-silver till Tindra i Budapest
 

UVM:s succétjej heter Tindra Dalmyr som presterade på en nivå som var långt över vad coacherna Cornelia Kronvall och Felix Brink vågade hoppas på. Hon slog bland annat EM-trean med 6-2 i kvarten och vände underläge till vinst de sista 20 sekunderna till 5-5 i semifinalen mot Kyrgistan. I finalen väntade Turkiet som visade sig bli för starkt. Tindra förlorade med 4-0 men gav henne verkligen en match. 
Ami Olsson, 49 kg, Johanna Meggerle, 53 kg och Wilma Skog, 61 kg fick alla bara en match som de tyvärr förlorade och chanserna på återkval försvann när deras motståndare sedan förlorade.

På herrsidan gick Hugo Baff, 65 kg och Hamza Sertcanli, 80 kg till bronsfinal. Hugo föll mot Turkiet och slutade på en femteplats i sitt första mästerskap. Hamza gjorde en stark inledning mot Ukraina som dessvärre knappade in poängmässigt och även han avslutade på en femteplats.
Adam Silverin, 55 kg och Alexander Vafai 60 kg vann var sin match men slogs sedan ut och tar med sig viktig erfarenhet från mästerskapet. Coacher på plats var Janne Öhlén och Johan Pettersson.