Det är mycket som händer inom Svenska kyrkan på digitalisering- och samverkansområdet. För att underlätta för församlingar och pastorat att få samlad aktuell information om den utvecklingen skickas detta nyhetsbrev ut till dig som är kyrkoherde eller ordförande i kyrkorådet. Det ges ut av nationell nivå i samarbete med stiften.
 
Kyrkostyrelsens färdplan för samverkan och digitalisering 
 
I juni beslutade kyrkostyrelsen om en färdplan för samverkan och digitalisering. Som vi berättade i förra nyhetsbrevet så beskriver färdplanen tidsplan samt investerings- och finansieringsplan för det fortsatta införandet av it-lösningar och administrativa system i Svenska kyrkan. Under hösten fattar kyrkomötet beslut om färdplanens konsekvenser för den närmaste treårsperioden. 
Läs mer och ta del av hela färdplanen på intranätssidorna om Samverkan
Läs en kort intervju om färdplanen med kyrkostyrelsens andra vice ordförande Daniel Tisell.
Strategins åtta tjänster
 
Åtta stödjande tjänster i fokus
 
Inom ramen för Kyrkostyrelsens strategi för digitalisering och samverkan finns åtta tjänster som främjar samverkan och bidrar till gemensamma, effektiva arbetssätt. Läs mer om de olika tjänsterna, vad de syftar till och vilka möjligheter de medför på intranätet.
Utvecklad digital arbetsplats – utnyttja införandestödet och gå med i Microsoft 365
 
Nu kan du välja den tidsplan som passar din församling eller ditt pastorat bäst samtidigt som du anmäler intresse för att gå med i utvecklad digital arbetsplats. De perioder som listas på intranätet säkrar att ni
Statusuppdatering från löneservice systemupphandling
 
Upphandlingen av ett system för hantering av lön, personal, tid, resa och arvoden fortsätter att följa tidsplanen. Läs mer på Löneservice intranätssidor.
Övrigt inom digitalisering
 
Ny funktion inom Kyrksam
 
I oktober lanseras en ny tjänst som förenklar uppgiften att hålla anställdas personuppgifter aktuella. Tjänsten är en utveckling av Kyrksam och tanken är att du bara ska behöva skriva in en personuppgift på ett ställe, då systemen kommunicerar med varandra. Det gör det också lättare att hitta kontaktuppgifter till kollegor i hela Svenska kyrkan. Samtliga medarbetare kommer att påverkas i någon form av förändringen, beroende på roll.
  • Som medarbetare ska du veta hur du på ett enkelt sätt kan uppdatera en kontaktuppgift till dig.
  • Som behörighetsadministratör eller enhetsadministratör ska det bli tydligare i vilket system du ändrar vad, med ambitionen att minska mängden arbetsuppgifter.
I samband med lanseringen kommer du få tillgång till enkla instruktioner som visar hur du gör.
Finns det fler system som du tycker borde ansluta sig till den nya tjänsten i Kyrksam, för att ge eller hämta information om personuppgifter? På intranätssidorna om Samverkan kan du läsa mer.
Webbinarium om löpande insamling av statistik
 
Har ni börjat förbereda för löpande insamling av statistik i din församling eller ditt pastorat? Har ni frågor? Välkomna att delta i kostnadsfria webbinarier 19 eller 25 oktober eller 11 november. På webbinarierna får ni information om de nya verktygen och hur de fungerar i samspel med digitala bokningssystem. Webbinarierna tar cirka 30 min och sker över Teams. Anmälan sker här.

Information om övergången till löpande statistikrapportering ges fortlöpande via intranätet.
 
Digitalisering & samverkan är ett nyhetsbrev som skickas ut från kyrkokansliet i Uppsala i samverkan med stiften, för att informera om beslut, uppdateringar och nyheter som berör Svenska kyrkans långsiktiga strategi för digitalisering och samverkan. Läs mer om ämnet och ta del av hela strategin på intranätet.