Läs om höstens FUB-danser på Fryshuset och mycket annat!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsbrev september 2021
 
I det här utskicket:
  • En uppskattad gåva till vår FUB-kryssning
  • Fritidsverksamheten är igång igen
  • FUB-danserna på Fryshuset startar igen!
  • Stall Kungsgården
  • Parasportveckan
  • Easynews
  • Sommarutflykt till Nämdö
  • JagKanCykla
  • Nästa medlemsbrev
 
En uppskattad gåva till vår FUB-kryssning
 
Sören och Gudrun som skänkt priser till FUB-kryssningen.
Ett uppskattat inslag på våra FUB-kryssningar är vårt fina prisbord till musikquizen på båten där alla 200 deltagare får välja ett pris. På vår kryssning i början på september var detta prisbord mer generöst än någonsin tack vare Sören och Gudrun!

Sören drev förut souvenirbutik vid Sverigehuset i Kungsträdgården och nu skänker de massor av fina prylar därifrån till vår FUB-kryssning.

Ett stort tack till er!
Kepsar till prisbordet på FUB-kryssningen.
Priser till FUB-kryssningen.
 
Fritidsverksamheten är igång igen
 
Alla våra veckovisa fritidsaktiviteter är nu i gång förutom barngymnastiken som har uppehåll tills vi hittar ny ledare. Vi har även en studiecirkel om God Man, en samtalsgrupp för unga vuxna, en promenadgrupp varannan söndag med mera. Anmälan görs på hemsidan, fubstockholm.se.
Förväntansfulla deltagare väntar på att gympan ska
starta igen.
Läget i våra aktiviteter:
  • Bowling – har startat
  • Gympa – har startat.
  • Dansgrupp – ny lokal och tid!
  • Barngympa – är pausad.
  • Söndagspromenad – start 5 sep, läs inbjudan här!
  • Månadsmingel – start 4 sep, läs inbjudan här!
  • Samtalsgrupp i samverkan med SV – start 1/10, läs inbjudan här!
  • Studiecirkel om God Man i höst – start torsdag 30 sep kl 16.30. Läs inbjudan här!
  • Sprallsång, OBS förbokning krävs. Läs inbjudan här!
 
FUB-danserna på Fryshuset startar igen!
 
Många har frågat om när FUB-danserna på Fryshuset startar igen. Och äntligen har vi glädjande besked att ge!

Restriktionerna för musikevenemang har nu tagits bort så vi kan arrangera FUB-danser igen med start fredag 8 oktober.

Läs mer på vår hemsida, fubstockholm.se, för aktuell information.

Ladda ned höstens dansprogram här!
 
Stall Kungsgården
 
Stall Kungsgården är en hästgård vid Drottningholm som erbjuder hästunderstödda insatser till personer med funktionsnedsättning. Vi planerar en medlemsaktivitet på Stall Kungsgården under höstlovet 2021.

Förutom ridning för de som vill kommer Stall Kungsgården att kunna erbjuda "stallhäng" med borstning, morotsmatning, promenad med åsna, borsta golv, köra skottkärra med mera.

Mer information om dessa dagar samt om hur man anmäler sig kommer i nästa medlemsbrev i oktober.
 
Parasportveckan
 
Under vecka 37 arrangeras Parasportveckan med en stor mängd digitala föreläsningar och workshops som berör parasport.

För program besök parasportveckan.se.
 
Easynews
 
Projektet Easynews handlar om hur vi kan göra nyheter mer tillgängliga för personer med lässvårigheter. Vi har haft en workshop med Inre Ringen om hur de tar del av nyheter. Frågor som diskuterades var om man läser tidningar/nyheter eller om man föredrar att lyssna på nyheter t ex via radio eller titta på nyheter via TV eller internet/sociala medier.

Vi diskuterade också hur man vill att nyheter ska se ut för att vara lättare att läsa och förstå. Många läser tidningen 8 Sidor som de tycker är bra. Länet Runt var svårare att läsa. ”det ska vara mindre text och mer bilder” som en deltagare sa.

Denna workshop har genomförts även i våra partnerorganisationer i Spanien, Österrike och Grekland och resultatet ska ligga till grund för hur projektet Easynews ska lägga upp nästa del av projektet.
Inre Ringen Stockholms styrelse läser Länet Runt och diskuterar hur de helst vill läsa.
 
Sommarutflykt till Nämdö
 
Den 17 juli, mitt i värmeböljan, gjorde styrelsen i Inre Ringen Stockholm en dagsutflykt till Nämdö. Resan gjordes med taxibåt från Stavsnäs och det blev en härlig dag med bad, mat, prat och närkontakt med djur och natur. Kanske lite väl nära för personen som blev biten av en broms. När ett gäng dovhjortar kom gående förbi på några meters avstånd blev några riktigt rädda, men de flesta tyckte det var häftigt att hjortarna var så orädda.

Innan båtresan mot fastlandet blev det korvfest i solnedgången nere på bryggan. "Det här måste bli en tradition" sa en av deltagarna och de andra höll med.
 
JagKanCykla
 
Vilken fantastisk sommar vi har haft med JagKanCykla. 111 cyklister har varit med och cyklat med oss på våra läger. Sedan i maj har vi kört cykelläger på Gubbängen i Stockholm och även varit på turné till både Göteborg och Kungsbacka. Ett 50-tal ledare har peppat, sprungit och skapat rörelseglädje med danser, skoj och tävlingar.

Sedan i maj har vi erbjudit 111 cyklister i åldern 8 - 50 år möjlighet att träna cykling och uppleva frihetskänslan när man susar fram på cykel och känner vinden i ansiktet. Alla har med glädje testat och idogt tränat utifrån sina förutsättningar. En cykelsommar med lägerveckor där ledare har litat på deltagarnas förmåga och peppat och jobbat med massor av positiv förstärkning och skapat god stämning med härlig rörelseglädje.

Responsen för våra läger är fortsatt överväldigande positiv från alla cyklister som deltar. Oavsett förutsättningar finns glädjen och stoltheten där, oberoende av storleken på framsteg. En del cyklister kämpar med att lära sig trampa på de specialbyggda valscyklarna medan andra vill känna farten när de sitter fram på tandemcykeln. Andra cyklister deltar för att få hänga med ledarna som de snabbt skapat en relation med medan andras fokus är rörelseglädjen i de korta pauserna.

Under sommarens läger är det dessutom hela 60 procent av deltagarna som lärt sig cykla tvåhjuling efter några dagars träning. 66 nya stolta cyklister trots att många av deltagarna aldrig tidigare har fått möjlighet att träna cykling. Ledarnas tålamod och utmanande förhållningssätt och tro på cyklisternas förmåga har varit avgörande för framgången för JagKanCykla. Återigen visar det på vikten av att vi alla utmanar oss själva lite mer och lite oftare, alla utifrån sina förutsättningar.

JagKanCykla erbjuder ungdomar att träna på våra specialbyggda valscyklar, tandem och vanliga tvåhjulingar. Ett projekt finansierat av Arvsfonden och initierat av FUB Stockholm. JagKanCykla är en unik metod med specialbyggda valscyklar som vi för första gången genomför i Sverige men som introducerades i USA redan på 80-talet. Sedan 2019 har vi haft fler än 450 deltagare, vilket mer än dubbelt så många som vi räknade med när vi för tre år sedan startade.

Cyklandet i samhället ökar igen och i spåren av pandemin har trenden förstärkts. Cykling är bra för folkhälsan och miljön, en tredjedel av svenskarna väljer cykelpendling till jobbet någon gång per vecka. Men människor med intellektuell funktionsnedsättning (IF) cyklar i väldigt liten utsträckning och ännu färre i gruppen cyklar på vanlig tvåhjuling. De har helt enkelt inte fått chansen att träna. Inte för att de inte vill utan snarare för att de inte fått chansen att prova och att träna på att cykla.

Att cykla tvåhjuling är inte för alla men inom cykling liksom inom många andra områden har vi inte förväntat oss att det ska fungera för människor med IF -samhället har helt enkelt strukturellt för låga förväntningar på gruppen och begränsar på så sätt livsvalen. Det finns flera områden där det är viktigt och möjligt att ha större förväntningar, vad gäller cykling hoppas jag att det en dag kommer att likställas med skolans uppdrag om simkunnighet.

Men trots framgångarna är det högst osäkert hur vi kan fortsätta sprida rörelseglädje och träna cykling. Dessvärre är Arvsfondens finansiering på väg att ta slut och vi har ännu inte hittat något hållbart samarbete eller någon finansiär så att vi kan fortsätta. Vi vill såklart kunna erbjuda många fler chansen att få uppleva frihetskänslan i cyklandet. Vill du vara med eller vet någon som vill hör av dig, du hittar oss på FB @jagkancykla.
 
Nästa medlemsbrev kommer i början på oktober 2021.