Augusti 2021
 
Nyhetsbrev
Aktiemarknaderna fortsatte även under sommarmånaderna att gå starkt och vi kan glädjas över att Stockholmsbörsen i skrivande stund är upp med drygt 30%. Återhämtningen pågår globalt och drivs fortsatt på av finanspolitiska stimulanspaket, låga räntor och att betydande steg tagits i utrullning av Corona-vaccin med brasklappen att spridningen av viruset fortsätter i delar av världen. En fortsatt tillväxtoptimism och ökad konsumtion när samhällen öppnas upp ytterligare balanseras av risken för resursbrist och därmed påföljande inflation samt minskade stimulanser. Vi noterar även att alla våra aktie- och räntefonder fortsätter att utvecklas bra. Samtidigt som vi kan glädjas över detta är det viktigt att ta med sig att stora utmaningar kvarstår innan såväl samhälle som näringsliv återigen finner ett normaltillstånd. Det gör att vi måste räkna med att det även framöver kommer att svänga på de finansiella marknaderna.

Som ett led i att löpande utveckla Spiltan Fonder har vi under de senaste åren intensifierat vårt hållbarhetsarbete. I vår klimatrapport för 2020 mäter vi och rapporterar klimatpåverkan för våra fonder. Spiltan Fonders mål är att årligen minska fondernas utsläpp. Hållbarhet är en integrerad del i vår investeringsprocess inklusive ägandefasen.

I takt med att Folkhälsomyndigheten minskar restriktionerna i samhället kommer vi under hösten att delta och bjuda in till ett antal fysiska sparträffar runt om i landet. Läs mer nedan om vilka städer och datum vi besöker för att träffa oss på plats för uppdatering om våra fonder.

Avslutningsvis vill vi som alltid påminna om vikten av att löpande se över sin sparportfölj så att fördelningen mellan räntefonder och aktiefonder stämmer överens med sparhorisont och riskvillighet, då den valda risknivån över tid avgör möjlig avkastning.

Om du har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Med vänliga häsningar
Spiltan Fonder
 
Spiltan Aktiefond Stabil bästa Sverigefond på 10 år
 
Spiltan Aktiefond Stabil placerar sig som bästa Sverigefond på 10 år när Placera.nu gör en genomgång av fonder på Morningstar. Pär Ståhl skriver bland annat:

"Överst hittar vi Spiltan Aktiefond Stabil med en avkastning på närmare 500 procent under perioden. Fonden förvaltas av Erik Brändström och Pär Andersson. De har förvaltat fonden tillsammans sedan 2008. Men fonden startades redan 2002 och Erik Brändström har varit fonden trogen sedan dess. Det gör att Erik Brändström hör till de fondförvaltare som förvaltat sin sverigefond längst."
 
Han skriver vidare: "Den årliga avkastningen för Spiltan Aktiefond Stabil de senaste tio åren är höga 19,5 procent. Med det som imponerar är den låga risken i fonden som skapar fondkategorins högsta riskjusterade avkastning."
 
Klicka här för att läsa artikeln.
 
 
Klimatrapport, 2020
 
Vi har nyligen publicerat vår första klimatrapport för våra fonder avseende 2020.

Spiltan Fonder vill agera och medverka till att bekämpa klimatförändringarna. Som ett led i detta börjar vi mäta och rapportera klimatpåverkan för våra fonder. Vi vet att vår största indirekta klimatpåverkan sker genom våra fonder och är därför aktiva i vår löpande dialog med våra portföljbolag i dessa frågor.
 
Spiltan Fonder på Youtube
 
Besök gärna vår Youtube-kanal där vi löpande lägger upp videos som presenterar och förklarar våra fonder.

Till Spiltan Fonders Youtube-kanal
 
Spiltan Fonder på Sverigeturné
 
Äntligen har de fysiska sparträffarna börjat komma igång igen och Spiltan Fonder kommer som vanligt resa till flera orter och presentera våra fonder under hösten.

Hittills har vi bokade sparträffar i bland annat Göteborg, Helsingborg, Luleå, Malmö, Stockholm, Umeå, Västerås och Växjö.

Fler orter kommer sannolikt tillkomma så håll gärna utkik i vårt Kalendarium på hemsidan.
 
Fondernas månads- och halvårsrapporter

Kom ihåg att du alltid hittar de senaste månads- och halvårsrapporterna för respektive fond på vår hemsida under Rapporter.

Här hittar du rapporterna.
 
Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Informationsbroschyr och faktablad kan beställas från Spiltan Fonder,
Tel: 08-545 813 40 eller hämtas under: www.spiltanfonder.se.