Vidareutveckla ÖP-modellen och ny vägledning om padelbanor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Augusti 2021
Domarklubba som ligger på en juridisk text.
Foto: Calle Bredberg/Scandinav
Lagändringar från 1 och 2 augusti om privat initiativrätt och MKB-direktivet
 
  • Den 1 augusti 2021 ändrades plan- och bygglagen, PBL, när det gäller detaljplanering och exploatörens möjlighet att bidra med planeringsunderlag.
     
  • Den 2 augusti 2021 ändrades PBL, och plan- och byggförordningen, PBF, med anledning av genomförandet av MKB-direktivet i plan- och bygglagstiftningen.
MKB står för miljökonsekvensbeskrivning.

Ta del av nyheterna om lagändringarna på PBL kunskapsbanken
 
En person sitter vid en dator och använder sin mobiltelefon.
Mötena hålls via Skype. Foto: Åsa Lännerström/Scandinav
Välkommen att vidareutveckla ÖP- modellen
 
Under hösten kommer Boverket att genomföra tre möten där vi tillsammans med användare vill utveckla nästa version av ÖP-modellen. Inbjudan vänder sig till dig som arbetar med översiktsplanering. Det är en fördel om du tidigare använt ÖP-modellen, men det är inget krav för att få delta. Mötena hålls via Skype.

Boverket kommer även att hålla en workshop för användare av översiktsplanen, det vill säga för dig som arbetar med detaljplanering och bygglov. 

ÖP-modellen är ett förslag på hur geografisk planinformation kan struktureras på ett enhetligt sätt för att skapa möjlighet att utbyta information digitalt och få en mer effektiv process.

Ta del av nyheten om möten och workshop på PBL kunskapsbanken
 
Padelbanor och padelhallar
 
Boverket får många frågor om vilka regler som gäller för padelbanor och padelhallar eftersom rättsläget upplevs som osäkert. Eftersom rättsläget är just osäkert kan Boverket inte ge helt tydliga svar. Det finns ännu inga vägledande rättsfall från Mark- och miljööverdomstolen som avser padelbanor eller padelhallar. Det finns dock ett fåtal avgöranden från mark- och miljödomstolarna.

Utifrån de rättsfall som finns har Boverket därför uppdaterat de vägledningar på PBL kunskapsbanken som gäller lovplikt för idrottsplatser samt för murar och plank. Boverket har dessutom sammanställt de vanligast förekommande frågorna om lovplikt och om förenlighet med detaljplan under ”Frågor och svar” på Boverket.se.

Ta del av vägledning om padelbanor och padelhallar på PBL kunskapsbanken

Frågor och svar på Boverkets webbplats
En padelbana utomhus med glasväggar och skog i bakgrunden, blommor i förgrunden.
Foto: Frida Hovdegård/Boverket
 
Ny lag om klimatdeklaration 1 januari 2022 leder till ändring i PBL
 
Riksdagen har beslutat att införa krav på klimatdeklaration vid uppförande av byggnader. Samtidigt beslutade riksdagen att ändra bestämmelsen i 10 kap. 34 § PBL om slutbesked. Ändringen innebär att en upprättad och inlämnad klimatdeklaration till Boverket är en förutsättning för att kommunen ska kunna meddela slutbesked.

Boverket kommer inför den 1 januari 2022 bland annat komplettera vägledningen på PBL kunskapsbanken om slutbesked.

Lag (2021:787) om klimatdeklaration för byggnader och ändringen i PBL (2021:788) träder i kraft den 1 januari 2022.

Ta del av nyheten om klimatdeklaration på PBL kunskapsbanken
 
Webbseminariet PBL-nyheter och regeländringar sändes 1 juli
 
Den 1 juli sände Boverket ett webbseminarium som bland annat innehöll regeländringar i PBL, en ny lag om klimatdeklarationer, MKB-direktivet samt föreskrifter om Individuell mätning och debitering (IMD) som trädde i kraft 1 juli. Välkommen att ta del av seminariet i efterhand.

Ta del av webbseminariet PBL nyheter och regeländringar
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet