Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Klimatpaket avgörande för svensk energiåtervinning
 
I somras presenterade EU-kommissionen Fit for 55, ett paket med förslag om hur utsläppen ska minska med minst 55 procent fram till 2030 jämfört med 1990. I förarbetet har det diskuterats om energiåtervinning av kommunalt avfall ska omfattas av handelssystemet för utsläppsrätter – EU ETS. Det slutliga förslaget innehöll dock inga sådana ändringar, vilket Avfall Sverige ser som ett bakslag.

Idag är det bara tre av EU:s 27 medlemsstater som beslutat att anläggningar för energiåtervinning av avfall ska ingå i handeln med utsläppsrätter – enstaka medlemsstater kan nämligen ställa hårdare krav än handelsdirektivet och låta sina anläggningar omfattas. Utöver Sverige gäller det Danmark och Litauen.

– Det innebär att konkurrensen inom EU är totalt snedvriden, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige.
 
Som anställd hos någon av Avfall sveriges medlemmar kan prenumerera på nyhetsbrevet HELT GRATIS. Maila till info@avfallsverige.se, så sätter Marie upp dig på sändlistan!
Så utvecklas svensk avfallshantering
 
Statistik över behandling av kommunalt avfall i Sverige 2020 visar att mängden uppgick till 4,8 miljoner ton, vilket motsvarar 466 kg per person. Det är en minskning med 1 kg jämfört med 2019. Samtidigt ökar materialåtervinningen med 5%.

Läs mer
Ändringar i Hållbarhetslagen
 
Den 1 juli 2021 trädde ändring i lagen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen (hållbarhetslagen) i kraft. Ändringarna innebär en utökning av vem som är skyldig att uppfylla hållbarhetskriterier och gäller nu även fast och gasformigt biobränsle.

Läs mer
Bidrag ska lösa problem med skrotbilar
 
Den 1 september träder en ny förordning i kraft, som ger kommuner möjlighet att söka ersättning för att flytta fordonsvrak som ska skrotas. Det är Naturvårdsverket som administrerar det nya bidraget, som kan uppgå till högst 5 000 kronor per fordon.

Läs mer
Återvinningsindex luras
 
Att som Återvinningsindustrierna i sitt pressmeddelande den 5 juli antyda att kommunerna är ansvariga för huruvida insamlingen av förpackningar ökar eller minskar är gravt missvisande. Låga utsorteringsvärden beror nästan alltid på låg servicenivå från producenterna, som ansvarar för insamlingen, kommenterar Avfall Sverige.

Läs mer
Producentansvar upphävs
 
Regeringen har beslutat att upphäva förordningen om producentansvar för glödlampor och vissa belysningsarmaturer. 
Glödlampor började fasas ut 2009 som en följd av EU:s ekodesignkrav och belysnings-armaturer omfattas av en annan förordning

Läs mer
Bästa teknikerna för att rena Pfas
 
Bland de största punktkällorna för utsläpp av Pfas finns lakvatten från avfallsanläggningar. Avfall Sverige har låtit jämföra olika tekniker för att rena lakvatten från avfallsanläggningar från de långlivade organiska föroreningarna. Tre metoder framstår som mest effektiva.

Läs mer i Avfall och Miljö nr 3
Remisskonferens om frivalsutredning
 
Tillsammans vässar vi argumenten för att skriva så bra remissvar som möjligt, såväl från Avfall Sverige som från kommunerna, på förslaget att verksamheter själva ska få välja vem som samlar in deras kommunala avfall.
När: 26 augusti kl  09–12

Bara för medlemmar, läs mer
Internationell matsvinnsdag i höst
 
Kryssa den 29 september i kalendern. FN vill nämligen att världen ägnar denna onsdag åt att minska matsvinnet. Flera svenska myndigheter kommer att ordna arrangemang. I år sammanfaller dagen med att 2021 utsetts till det internationella året för frukt och grönt.

Läs mer
Medlemsrådgivning om returpapper
 
Fokus på träffen är erfarenhetsutbyte mellan er deltagare. Ni har möjlighet att ställa frågor och dela med av era förslag på lösningar för insamling av returpapper. Meddela gärna om du önskar göra en dragning. 
När: 8 september kl 9–11

Anmäl dig via Simple Sign-up
Bidrag för strandstädning
 
Nu finns 9 extra miljoner kronor att söka för kommuner med havskust för att städa bort och behandla avfall som flutit iland. Upp till 90 procent av kostnaderna kan täckas. Naturvårdsverket öppnar utlysningen den 30/8 och sista ansökningsdag är den 17/9.

Mer information finns här efter den 30/8
Bästa teknikerna för att rena Pfas
 
Avfall Sverige har låtit jämföra olika tekniker för att rena lakvatten från avfallsanläggningar från de långlivade organiska föroreningarna Pfas. Tre metoder framstår som mest kostnadseffektiva.
Läs mer i rapport 2021:05 Utvärdering av reningseffekten för PFAS i två fullskaleanläggningar
 
Rätt klass på bränslet
 
Kraven på spårbarhet innebär att det blivit extra viktigt att klassificera avfall som levereras till energiåtervinning. Det är dock inte alltid så lätt, men kommunikation och samarbete med leverantörerna hjälper, tipsar en rapport från Avfall Sverige.
Mer kapacitet men mindre avfall
 
Profus kartläggning visar att den befintliga kapaciteten för energiåtervinning i Sverige uppgår till cirka 7,1 miljoner ton år 2021, vilket innebär en ökning med 6 procent jämfört med 2019. Samtidigt har dock mängden avfall till energiåtervinning minskat på grund av Corona.
Läs mer i rapport 2021:12 Kapacitetsutredning 2021
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta corona/Covid-19-pandemin hålls merparten av Avfall Sveriges kurser, temadagar och konferenser tills vidare digitalt. Under senhösten hoppas vi dock i viss mån kunna återgå till fysiska träffar.
Öka takten uppför trappan
 
Detta är Avfall Sveriges nya koncept för att få igång och utveckla kommunens arbete med att förebygga avfall – och stötta i att uppfylla den nya lagen (NFS 2020:06). Med hjälp av detta nya material vill vi inspirera er i arbetet med att förebygga avfall. Nya vägledningar, goda exempel och gruppdiskussioner ryms också i programmet. Välkomna att följa med oss uppför trappan!

Webbinariet ges vid två tillfällen för två olika målgrupper:
För kommunala tjänstepersoner som inte deltagit i Avfall Sveriges kurs Förebygga avfall – en kurs i att coacha
När: 8 september kl 9–12

Läs mer och anmäl dig
För kommunala tjänstepersoner som deltagit i Avfall Sveriges kurs Förebygga avfall – en kurs i att coacha:
När: 10 september kl 9–12

Läs mer och anmäl dig
Temadag om återbruk
 
När: 14 september

Dagen fylls med goda exempel från Danmark och flera svenska städer, inte minst Falun som utsetts till årets avfallskommun. Återbrukets juridiska aspekter, möjligheterna kring textilier och återbruk ur ett rättviseperspektiv kommer också att diskuteras.

Läs mer och anmäl intresse
Rening av PFAS
 
När: 16 september

Temadagen inriktar sig huvudsakligen på praktiska exempel där man undersöker hur PFAS kan renas från lakvatten och förorenade dagvatten från avfallsanläggningar. Vissa av de projekt som presenteras är genomförda medan andra är pågående.

Läs mer och anmäl dig
Användning av avfall i konstruktioner
 
När: 7 oktober

Temadagen ger praktisk vägledning för att jobba med ökad användning av avfall i konstruktioner, men berör också frågor som tillstånd, proaktiv marknadsföring och hur man kan säkerställa avfallets kvalitet.

Läs mer och anmäl dig
Kommunicera hållbart
 
När: 26 oktober

Hur kommunicerar man hållbart och hur får vi våra mottagare att agera hållbart? Det och mycket annat kommer vi få höra mer om på höstens temadag om kommunikation. Under dagen kommer vi ha en blandning av föreläsningar och workshops med utrymme för frågor.
 
Läs mer och anmäl intresse
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 november
Var: Plats meddelas senare

Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer och anmäl dig
Avfallslagstiftning, fördjupning
 
När: 24–25 november

Kursen ger en djupdykning i relevant lagstiftning och rättspraxis med anknytning till det kommunala avfallsansvaret samt konstruktion av avfallsföreskrifter.

Läs mer och anmäl intresse
Bli förebyggande-coach
 
När: 30 november – 1 december
Var: Plats meddelas senare

Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet, men metoden är även användbar för andra verksamheter.

Läs mer och anmäl intresse
Avfallsekonomi
 
När: 1 december

Här är kursen för avfallsansvariga som vill lära mer om ekonomi, och för ekonomer som vill fördjupa sig i avfallsekonomi. Kursen tar upp redovisningsfrågor med särskild inriktning mot självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl intresse