Körer, kräftskiva och kyrkoval m.m.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ibland tänker jag att nyår borde infalla i september
 
Sommaren innebär ofta ett avbrott i vardagslunket och tid och plats till att reflektera över det som varit, och kraft och inspiration att ta med sig in i höstens nystart. Denna sommaren har jag fått reflektera över det senaste året, då jag haft förmånen att arbeta här i Victoriaförsamlingen. Det har varit ett lärorikt, spännande, och givande år med en del både väntade och oväntade utmaningar, såsom livet ofta är. Jag har lärt mig otroligt mycket men det är framför allt en sak jag tar med mig. Livet kommer alltid att komma med överraskningar och utmaningar. Ibland vänds allt upp och ned och allt vi kände är helt plötsligt 
annorlunda. Som när man flyttar till ett helt nytt land och en helt ny stad, eller när hela världen befinner sig mitt i en pandemi. Livet ändras hela tiden. Men Gud är ständig och det är egentligen det enda vi kan vara säkra på. Att få fira Gudstjänst och möta Gud och församlingen har varit så viktigt för mig det här året. Även om förutsättningarna har förändrats och vi firat Gudstjänst både inne, ute, i regn, snö och sol så består Gud, helt villkorslöst får vi vila i honom, mitt i stormen. Det tar i alla fall jag med mig in i min nystart den här hösten. Jag vill även passa på att ta det här tillfället att tacka alla församlingsmedlemmar för alla fantastiska möten så präglat mitt år här!

Allt gott,
Agnes Lindstedt, volontär 2020-21
 
Röstning pågår utanför Victoriaförsamlingens baracker på 50-talet. Okänd fotograf.
Brevrösta i kyrkovalet
 
I september 2021 går Svenska kyrkan till val. Det handlar om vilka som de närmaste åren skall styra i församling, pastorat, stift och kyrkomöte.

Rösträtt har du som är medlem i Svenska kyrkan, har fyllt 16 år och är folkbokförd i Sverige. Den som befinner sig utomlands då kyrkovalet äger rum, men är röstberättigad kan brevrösta.

För att kunna brevrösta måste man ha sitt röstkort. Röstkorten skickas till den röstberättigades folkbokföringsadress under slutet av augusti. Valkansliet i Uppsala kan på begäran skicka ett nytt röstkort elektroniskt till någon av Svenska kyrkans utlandsförsamlingar. Beställ ditt röstkort enkelt här. 

I Victoriaförsamlingen kan du hämta upp ett brevröstningspaket. Här kan du även hitta två vittnen till din röstning. Ett kuvert med brevröst från utlandet ska skickas så att den har kommit kyrkostyrelsen tillhanda senast onsdag den 15 september. Lägg det på lådan i Tyskland senast torsdagen den 9 september så kommer det fram i tid.
 
Detta gäller för ditt besök i kyrkan
 
Det har kommit nya regler, så läs igenom detta innan du kommer till kyrkan.

Gudstjänster
Alla, oavsett vaccinationsstatus, är välkomna på våra gudstjänster. Vårt mål är att fira mässor ute men vid regn kommer vi vara inne i kyrkan.
Detta gäller när vi firar mässa inomhus: Alla är välkomna. Personer som är vaccinerade, testade negativt eller tillfrisknade (”3G”) kan sitta med mindre avstånd än de som inte är det. Detta gör det möjligt att fylla kyrkan med fler personer än tidigare. Om du inte är 3G eller vill sitta med större avstånd kommer ett begränsat antal platser erbjudas i kyrkan för detta. Mässan livesänds i församlingssalen där du kan sitta med större avstånd. Möjligheten att gå upp i kyrkan och ta emot nattvarden kommer självklart finnas för alla oavsett vilket rum du sitter i.
Alla måste ha munskydd inomhus när du inte sitter på din plats. Under psalmsång eller annan gemensam sång måste alla ha munskydd på sig.
Vid kyrkkaffet gäller 3G vid fika inomhus. Plats utomhus finns alltid!
På onsdagar är vi så få till antalet att vi är i kyrkan. 
 
3G-krav på alla övrig verksamhet
För församlingens övriga verksamhet, dvs. öppna förskolan, syföreningen, tisdagslunchen, alla körer, sitta i caféet inne, samt övriga event gäller 3G-regeln (se §11 Abs. 8 och §8 i Berlins ”Dritte SARS-VoV-2-Infektionsschutzmaßnahmenverordnung”). Den innebär att endast personer som antingen har testat negativt mot Covid-19 (se §6), eller har fullt vaccinationsskydd mot Covid-19 eller har dokumentation på att man tillfrisknat från Covid-19 får komma. Självklart stannar en hemma vid sjukdomskänsla. Detta är för allas säkerhet.
Kontaktinformation kommer sparas från alla närvarande uteslutande för eventuell smittspårning. Detta slängs efter 4 veckor. Vi hjälps alla åt för att kunna hålla varandra friska. Tack för din förståelse! I kalendern markeras detta med en asterix (*).
Har du frågor om vad som gäller? Kontakta gärna Amanda på expeditionen, mejla eller ring på 030-86 49 590.
 
Mässa för stora och små söndagen den 12 september
 
Barn är extra välkomna söndagen den 12 september då vi firar mässa för stora och små tillsammans. Barnkören sjunger, Oskar Styf predikar och Sofia Falk spelar piano och leder kör. Våra nya volontärer för läsåret 2021-22 Elsa Petersson och My Bergvik välkomnas. Efteråt serveras det pastasallad till kyrkfikat och det blir en aktivitet för barnen. Varmt välkommen!
 
Barnkörerna är igång*
 
Det är inte för sent att gå med i någon av barnkörerna! Den är öppen för barn från hela Berlin i åldrarna 6-8 respektive 9-12 år och vi övar på måndageftermiddagar. Vi sjunger allt mellan himmel och jord, och blandar sång med dans. Läs mer här.
Detta händer också den 12/9:
Välkommen till Schwedenblock på kyrkogården "Stahnsdorf" kl. 14:00 för ett föredrag om den svenska kyrkogårdsdelen. Ett tal kommer hållas av Herr Ihlefeldt (på tyska). Sveriges ambassadör i Tyskland Per Thöresson närvarar. Vi åker gemensamt i bilar från kyrkan efter kyrkfikat.
Samlingen är utomhus och välkomnar alla, oavsett vaccinationsstatus. Adress: Bahnhofstraße 2, 14532 Stahnsdorf

Välkommen till ett föredrag av Ingrid Thörnkvist kl. 18 i kyrkan. 3G-regler gäller*. Ingrid, tidigare Berlinkorrespondent för SVT, talar om det aktuella läget i Tyskland inför valet. Hon har rapporterat om tysk politik i mer än 30 år och var på plats när Berlinmuren revs. Hon kommer även att tala om sin nya bok om Carl-Gustaf Svingel som stod Victoriaförsamlingen nära och som i hemlighet hjälpte människor att lämna DDR under det kalla kriget.
 
Var med i en av våra körer*
 
I september börjar både kyrkokören, Victoriakören (ofta kallad Luciakören) samt barnkörerna (som faktiskt redan smygstartat). Så här i början av en termin är ett ypperligt tillfälle att gå med i någon av körerna! Kontakta gärna kyrkomusiker Sofia Falk med frågor och anmälan. Enligt corona-reglerna får man sjunga inomhus, så länge avstånd hålls m.m. Vi siktar ändå på att öva utomhus (klä er varmt) men var beredd på att vi kommer gå in när det är för kallt/regnigt. Läs mer om körerna och deras corona-anpassning här.
Obs! Victoriakören övar numera på onsdagar kl. 19-21.
Torsdagslunch blir till tisdagslunch*
 
Den 14 september är premiär för tisdagslunch! Vi har bytt dag, med husmanskosten och den trevliga atmosfären är densamma.
I september serveras detta:

14/9: Köttbullar med potatis, brunsås och lingon
21/9: Laxgratäng med gröna ärtor och skirat smör
28/9: Klassiska kroppkakor

För att se priser och annat, läs här.
Öppen förskola*
 
Välkommen i höst på våra nya tider!
tisdagar kl. 13-15
torsdagar kl. 16-18
Tanken är att oavsett om en är föräldraledig eller arbetar så ska någon av tiderna passa ens vardag. Tips! På tisdagar (med start kl. 14/9) kl. 12 har vi tisdagslunch där husmor lagar svensk husmanskost. Kom lite innan och ät tillsammans! Läs mer om tisdagslunchernas priser och menyn här.
Vi träffas i barnrummet på nedre plan, men ta gärna med kläder efter väder om det blir trångt och vi går ut.
3G-reglerna gäller för alla vuxna.*
Ny i Berlin-Drop in*
 
Tisdagen den 21 september kl. 17-20

Välkommen alla som känner sig hyfsat nya i Berlin till denna drop-in-kväll. Det finns utrymme att träffa andra svenskar - både andra nykomna berlinare och gamla rävar- och ställ alla frågor du har, få tips om hur man anmäler sig, vad det finns att göra och lära känna utbudet som Victoriaförsamlingen erbjuder. Det kommer finnas fika (svenskt kaffe och kanelbullar utlovas!). Välkommen!
3G-reglerna gäller*.
 
Kräftskiva*
 
Välkommen med din anmälan till årets kräftskiva som går av stapeln söndagen den 19 september! 3G-reglerna gäller här. *
Utöver kräftor kommer även västerbottenostpaj, kyrkbakat bröd och en smarrig dessert att serveras. I priset ingår bordsvatten. Övrig dryck, så som öl, vin och alkoholfri dryck, kan köpas på plats. Vi hoppas vara utomhus, men var beredd på att vi är inomhus om vädret inte tillåter det. 
Priser:
Medlem och pensionär/arbetslös/student: 20 €
Medlem: 25 €
Ej medlem: 30 €
Barn 10-15 år: 10 € // Barn under 10: valfri Spende/bidrag
Föranmälan till husmor Kerstin senast den 13 september (och hon kan eventuellt ta emot sena anmälningar i mån av plats) via mejl eller ring 0173 192 39 23.
 
"Vad längtar du efter?" - svara på vår enkät
 
Tack till alla som hittills svarat på vår enkät! Vi har fått in många intressanta svar men hoppas på fler. Använd din röst och berätta om vad du längtar efter i församlingen genom att fylla i den här enkäten. Gör din röst hörd!

Det här är en anonym enkät, så var så ärlig som du kan! Vi uppskattar och tar vara på varje svar vi får.
 
Kalendarium i september
 
Observera 3G-regeln som gäller i all verksamhet förutom i gudstjänster.

Lunchbön
vardagar kl 12.
Caféet har öppet tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 13-17

Expeditionen har öppet måndagar, onsdagar-fredagar kl. 9-12. Ring gärna på 030-86 49 590 under kontorstid. Mejla gärna till oss: berlin@svenskakyrkan.se. 
onsdag 1 september
kl 15:00 Syförening*
kl 18:00 Veckomässa i kyrkan

torsdag 2 september
kl 16:00 Öppna förskolan - Terminstart (obs! ny tid)*

söndag 5 september
kl 11:00 Högmässa i parken med temat "Enheten i Kristus". 

Vecka 36
 
måndag 6 september
kl 15:00 Barnkören I, 6-8 år*
kl 15:40 Barnkören II, 9-12 år*

tisdag 7 september
kl 13-15 Öppen förskola (obs! ny tid)*

onsdag 8 september
kl 15:00 Syförening*
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida

torsdag 9 september
kl 16:00 Öppna förskolan (obs! ny tid)*

söndag 12 september
kl 11:00 Mässa för stora och små med temat "Ett är nödvändigt". Barnkören sjunger. Nya volontärerna Elsa och My välkomnas. Live på vår Youtubesida.
kl 14:00 Event på Schwedenblock, Stahnsdorf. Tal av Herr Ihlefeldt (på tyska) om den svenska delen av kyrkogården.
kl 18:00 Föredrag av Ingrid Thörnqvist, tidigare Berlinkorrespondent för SVT om det tyska valet och sin nya bok om Carl-Gustaf Svingel*

Vecka 37
 
måndag 13 september
kl 15:00 Barnkören I, 6-8 år*
kl 15:40 Barnkören II, 9-12 år*
kl 18:30 Kyrkokör - Terminstart*

tisdag 14 september
kl 12:00 Tisdagslunch* - Terminstart: Köttbullar med potatis, brunsås och lingon
kl 13-15 Öppen förskola (obs! ny tid)*

onsdag 15 september
kl 15:00 Syförening*
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida

torsdag 16 september
kl 16:00 Öppna förskolan (obs! ny tid)*

söndag 19 september
kl 11:00 Högmässa med temat "Döden och livet". Live på vår Youtubesida.
kl 12:30 Fredrik Santell talar om Victoriaförsamlingen
kl 14:00 Kräftskiva. Anmäl dig till husmor Kerstin.*

Vecka 38
 
måndag 20 september
kl 15:00 Barnkören I, 6-8 år*
kl 15:40 Barnkören II, 9-12 år*
kl 18:30 Kyrkokör *

tisdag 21 september
kl 12:00 Tisdagslunch*: Laxgratäng med gröna ärtor och skirat smör
kl 13-15 Öppen förskola (obs! ny tid)*

onsdag 22 september
kl 15:00 Syförening*
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida

torsdag 23 september
kl 16:00 Öppna förskolan (obs! ny tid)*

söndag 26 september
kl 11:00 Högmässa med temat "Rik inför Gud". Live på vår Youtubesida.

Vecka 39

måndag 27 september
kl 15:00 Barnkören I, 6-8 år*
kl 15:40 Barnkören II, 9-12 år*
kl 18:30 Kyrkokör*

tisdag 28 september
kl 12:00 Tisdagslunch*: Klassiska Kroppkakor
kl 13-15 Öppen förskola (obs! ny tid)*

onsdag 29 september
kl 15:00 Syförening*
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida
kl 19:00 Victoriakören - Terminstart*

torsdag 30 september
kl 16:00 Öppna förskolan (obs! ny tid)*

söndag 3 oktober
kl 11:00 Högmässa med temat "Änglarna". Live på vår Youtubesida.
kl 13:00 Insamlingskonsert för församlingen med Nils Hübinette och Carmen Boatella Benítez-Donoso. Musik av t.ex. M. Paulson, P. Tosti, G. Puccini, och F. Lehár. Med efterföljande mingel.*



*3G-Regeln gäller: Är du nyligen negativt corona-testad, fullt vaccinerad mot eller tillfrisknad från corona så tillhör du gruppen 3G. Skolbarn testas regelbundet i Berlin och anses tillhöra 3G. Läs mer här.