Program, reflektioner och nyheter inför Pilgrim's Walk for Futures femte vandringsvecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
VANDRINGSBREV VECKA 5

Böljande kullar i Skåne
 
Vi är i Skåne! Tänk att vi gått ända hit från Vadstena. Det är inte bara platt här; vi har vandrat genom kuperat landskap och i fantastiska bokskogar. Men de minnen som står ut är som vanligt av människorna. De som slår följe med oss en bit, de som lagar mat åt oss - en vegansk moussaka häromdagen var en kulinarisk höjdpunkt - och veckovandrarna som var och en bidrar till att skapa en väldigt fin grupp.

Nu går vi snart in i femte veckan, en intensiv vecka där pilgrimer i både Lund och Malmö organiserar för att skapa delaktighet i och uppmärksamhet för Pilgrim’s Walk for Future.

Häng med!

Annika Spalde, vandringsledare
Sista veckan i Sverige!
5:E VECKANS PROGRAM (LANDSKRONA-KÖPENHAMN)
 
MÅNDAG 16 aug Landskrona-Barsebäck
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Ca 11:30 Skogsskötsel, strategi och rekreations- och friluftslivsanpassning av skogar och skåneleden. Mats Rosén, näringslivs- och turischef i Kävlinge kommun och  Anders Rosell från Stiftelsen Skånska landskap FACEBOOK LIVE
Ca 19:00 Kvällsandakt med musik
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
Kvällsvisning av filmen "Drömprims"
 
TISDAG 17 aug Barsebäck-Bjärred
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
ONSDAG 18 aug Bjärred-Lund
 
En heldag full av aktiviteter!
Se bifogat program för dagen här >>
 
TORSDAG 19 aug Lund-Arlöv
 
06:00 Tai Chi
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
FREDAG 20 aug Arlöv-Malmö
 
07:15 Morgonbön
8:45 Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
12:00 Klimatstrejk vid stadshuset tillsammans med Fridays for Future FACEBOOK LIVE
18:00 Samtal med Erik från filmen ”Drömprinsen” FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
LÖRDAG 21 aug Malmö-København
 
07:15 Morgonbön
8:45 (Ny tid) Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Ca. 11:00 Båtavfärd från Lagunen småbåtshamn FACEBOOK LIVE
Ca 13-14 ankomst i Dragör, Danmark.

Vidare i Danmark delas vandringen upp i två spår:


SPÅR 1 - PILGRIM'S FAST TRACK
Gustav Fredriksson leder den grupp av vandrare som vill gå hela vägen. Vandringen är ca 2 mil på asfalt och gör inga stopp. Tempot är högt, ca 5-6 km i timmen. En ganska tuff vandring med andra ord.

SPÅR 2 - REGNNBÅGSSPÅRET
Emanuel Eriksson leder den grupp som vill passa på att känna av stämningen på World Pride i Köpenhamn. Vi börjar med en kort välkomstbön i Dragörs kyrka. Sedan tar vi oss  in till centrala köpenhamn för att hinna uppleva stämningen runt Prideparaden. Vi äter på restaurang i Köpenhamn och ta oss vidare till kvällens hostel.

21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE

SÖNDAG 22 aug København (Vilodag)
 
Håll utkik på Facebook efter mer info om söndagens program. 

Flera av veckans programpunkter sänds LIVE via vår facebooksida. Samling inför dagens vandring och kvällsbön sker på utsatt tid, övriga programpunkter och sändningar har ungefärliga tider.
DAGSVANDRA MED OSS!
 
Vill du slå följe med den stora vandringen till Glasgow?
På vår hemsida hittar ni information om hur man ansluter till vandringen till Glasgow. I "Kalendern" hittar ni de platser där gruppen övernattar. Bara att klicka på namnet på platsen. Ta er dit och vandra med. Vi ses.
REFLEKTION FEMTE VECKAN

En resa i förundran,
överlåtelse och motstånd
 
Hämtat ur boken "Pilgrim's Walk for Future"
Som människor verkar vi vara starkt inriktade på att göra saker. Det är förstås delvis en kulturell fråga, kanske lever vi nu i en av de mest göra-fokuserade kulturerna. I relation till klimatnödläget blir det mycket tydligt. ”Medan vi söker efter svar på frågan om vad vi ska göra, dör arter ut i allt högre takt, och risken för en storskalig och irreversibel ekosystemkollaps blir allt mer påtaglig”, skriver miljödebattören Max Jonsson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.1 Vi ska satsa på ”grön tillväxt” och på något sätt trolla bort de planetära gränserna. Men det går ju inte. ”En hållbar utveckling kräver att vi måste backa, omorganisera, skruva ned, minska, upphöra med våra svällande aktiviteter. Vi måste sluta göra en massa saker.” Våra aktiviteter behöver rymmas inom planetens gränser. Just nu gör de inte det.

Aj då. Icke-görande är svårt. När vi saknar kontakt med den inre tillfredsställelsen uppstår en rastlöshet som vi uttrycker i aktivitet. Det är en aspekt. En annan är vår inbyggda kreativitet, hur vi är formade att vara medskapare på den här jorden. Vi ska inte helt sluta att göra saker, förstås, men vi måste bli mer medvetna i vad vi gör och hur. Även här tänker jag att tystnaden, och dess tvilling stillheten, är en vägvisare för oss. När vi vågar stanna upp och bara vara med oss själva – eller tillsammans med andra – då upptäcker vi att det inte är så farligt. Att det faktiskt är avkopplande att ta emot det som ges mig i stunden: naturupplevelser, gemenskap med andra, erfarenheter av Gud, vardagens små glädjeämnen.

När vi kan slappna av lite grann, i tillit till att jorden bär oss, då har vi tagit det första steget mot att leva i överlåtelse.

Vad är överlåtelse för dig?
Vad skulle du vilja släppa taget om?

Utmaningen V.5
 
av Frida Gårdmo, klimathandläggare Linköpings stift
Se på liljorna på ängen uppmanar Jesus oss, de som utan synbar ansträngning lever och frodas i fantastisk skönhet. Det kan tyckas provocerande i dessa tider. Vi är många som går runt och bär många tunga bördor på våra axlar. Mängder av måsten och borden fyller vardagen men kanske kan vi inspireras av naturen till lite mer förtröstan.

Veckans utmaning är en meditation som kan göras i stillhet eller i rörelse. Läs följande mening för dig själv några gånger så att andemeningen med den fastar. Upprepa den sedan för dig själv med olika variationer beroende på vad du ser.

"Jag är som trädet, jag har det jag behöver. Jag är inte ensam, vi bär livet tillsammans."

Kan det du ser ute i naturen lära dig något om tillit, överlåtelse och livskraft?

Vad väcks i dig?
 
DRÖMPRINSAR och Regnbågar
 
Denna vecka kommer Erik från dokumentärfilmen "Drömprins" slå följe med oss på vår vandring som denna vecka sammanstrålar med World Pride i Malmö och Köpenhamn.

I den nya dokumentärfilmen "Drömprinsen" får vi följa Erik, 27 på pilgrimsresa till fots från Rosengård i Malmö mot världens ände, Kap Finisterre. Erik kämpar med könsdysfori och ett förflutet av utanförskap och utsatthet. En utmattningsdepression och kärleken till flickvännen Martyna leder till att han bestämmer sig för att förändra sitt liv. Filmen är inspelad under 10 år.

På fredagkväll kl. 18 i St Matteuskyrka, Lantmannagatan 8, får vi dessutom lyssna till ett spännande samtal mellan Erik, filmens regissör Jessica Nettelblad och vår vandringsledare Annika Spalde. Välkomna dit!

Trailer för filmen hittar du här >>
DN:S KULTURCHEF BJÖRN WIMAN OM VARFÖR PILGRIM'S WALK FOR FUTURE ÄR VIKTIG
 
I veckan skickade DNs kulturchef Björn Wiman en uppmuntrande hälsning till oss som vandrar och berättar varför denna typ av rörelse är så viktig.

Du kan se hälsningen på vår INSTAGRAM >>
UTMANINGARNA
Utmana dig själv på din Pilgrimsvandring för klimatet
 
Maten / Konsumtion / Flyget / Bilen
Som en hjälp till oss alla för våra personliga färdplaner för klimatet har vi tagit fram fyra utmaningar som löper under tiden den stora vandringen pågår. Tanken är att man väljer det område där man känner att man har en del att jobba med för att minska sin klimatpåverkan. Varje utmaning har en facebookgrupp knuten till sig på vår Facebooksida. I facebookgruppen kan man sedan finna andra som valt samma utmaning och få råd och uppmuntran. Fyra av Svenska kyrkans biskopar har antagit var sin utmaning, och de kommer också att dela med sig av hur det går för dem.

Läs mer om utmaningarna här >>
UTMANING 1 - MATEN
Biskop Eva i Härnösand ska pröva att äta enligt One Planet Plate.

Länk till facebookgruppen MATEN
 
UTMANING 1 - KONSUMTION
Biskop Fredrik i Växjö ska försöka undvika alla inköp av nya saker.

Länk till facebookgruppen KONSUMTION
UTMANING 3 - FLYGET
Biskop Martin i Linköping ska hålla sig på marken under resten av detta år.

Länk til facebookgruppen FLYGET
UTMANING 1 - BILEN
Biskop Susanne i Göteborg ska låta bli att ta bilen för kortare resor.

Länk till facebookgruppen BILEN
 
Guds fred och allt gott, vi ses på vandringstigarna!