Viktig information om kyrkovalet för nomineringsgrupper och kandidater. Mer info finns också på https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kyrkovalet 6-19 september
En intensiv och spännande period ligger framför oss. Under nästa vecka startar utskicket av röstkorten som senast 1 september ska ha nått
alla 5 miljoner väljare. Håll utkik på hemsidan, där fyller vi på med aktuell information, som exempelvis vilka grupper/kandidater som ställer upp i årets val och var röstningslokalerna finns. På valdagskvällen kan ni följa det preliminära valresultatet på webben.


Vänliga hälsningar,
Valkansliet
 
Kampanjaffisch med en diakon som pratar med några ungdomar. Det är mörkt ute. Man ser endast ryggarna på de unga.
Kampanjaffisch som visar en präst som håller en sjuk person i handen på ett sjukhus. Man ser inga ansikten.
Kampanjbild som visar en person från Svenska kyrkan som kommer med en matkasse hem till en äldre kvinna.
Svenska kyrkans nationella kampanj om kyrkovalet
 
I sambad med att röstkorten skickas ut i slutet av augusti startar kyrkovalskampanjen. Vad vill du att Svenska kyrkan ska göra? är temat. Den kommer att finnas på utomhusreklam, i TV och radio, i kvällspress och sociala medier. Målet är att nå alla röstberättigade över hela landet. Syftet är att informera om kyrkovalet och hur man röstar, förklara vad man är med och påverkar och visa på Svenska kyrkans mångfald av verksamheter. 
 
Kontrollera valsedlarna
 
Produktionen av valsedlar inför kyrkovalet närmar sig slutet. Inom någon vecka ska alla valsedlar vara tryckta och levererade. Vi vill påminna om vikten av att kontrollera försändelsen så att valsedlarna ser korrekta ut och inte är skadade. I samband med tryck av så här stora volymer kan det förekomma enstaka, mindre avvikelser i tryckkvalitén. Om mottagaren av valsedlar bedömer att antalet påverkade valsedlar är stort, så ska valkansliet kontaktas.
 
Det är också viktigt att stämma av leveransen redan vid mottagandet så att den innehåller det som har beställts och att mottagarna återkopplar så snart som möjligt till valkansliet på kyrkoval@svenskakyrkan.se eller telefon 018-16 95 00 om leveransen inte är korrekt.
 
Hjälp att lägga ut valsedlar
 
Enligt kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val (SvKB 2019:17) ska de nomineringsgrupper som deltar i val till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige kunna få hjälp att lägga ut sina tryckta valsedlar vid vallokaler och röstningslokaler. För att detta ska gälla måste nomineringsgruppen senast
1 september ha försett valnämnden med sina valsedlar. Det är sedan valnämnderna som har ansvar för att fördela de tryckta valsedlarna i lämpligt antal till de olika vallokalerna och röstningslokalerna inom sina ansvarsområden.
 
kyrkovalets hemsida finns information om antal röstberättigade per valdistrikt.
 
Nomineringsgruppens uppgift på valdagen
 
Nomineringsgruppens främsta uppgift på valdagen är att dela ut valsedlar till väljarna. Nomineringsgrupperna har också precis som väljarna, en skyldighet att rätta sig efter de instruktioner som valförrättarna eller röstmottagarna ger för att röstmottagningen ska kunna genomföras.

I kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val (SvKB 2019:17) sägs att: "På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill lokalen får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val". Har nomineringsgruppen synpunkter på något vid röstningslokalen eller vallokalen, t.ex. hur valsedlar är utlagda, bör detta sägas till valförrättare, röstmottagare eller valnämnden. Det är valnämndens ansvar att åtgärda eventuella brister.
 
Snart skickas röstkorten ut
 
Senast den 1 september ska alla väljare ha fått sitt röstkort. Så här ser framsidan av röstkortet ut.
 
Vilka kan jag rösta på?
Samtliga fastställda grupper och kandidater i kyrkovalet 2021 är nu sökbara på webben. Sedan mitten av juli finns länk till Kandidatvisningen på hemsidan. Obs! Kandidatvisningen fungerar bäst i webbläsarna Chrome, Firefox och Edge.
 
En kalender ligger mot en turkos bakgrund. Bredvid ligger en klocka i trä och post-it-lappar i glada färger.
1 september Valsedlar från nomineringsgrupper ska senast vara inlämnade till valnämnden.
1 september Röstkorten når väljarna.
6 september Förtidsröstningen startar
19 september Valdagen
 
Tidigare nyhetsbrev
 
Nyhetsbrev som publicerats tidigare under året hittar ni här:
Nyheter och datum - Kyrkovalet (svenskakyrkan.se)
Har du frågor om leveranser av valsedlar, kontakta valkansliet på kyrkoval@svenskakyrkan.se eller 018-16 95 00. När det gäller övriga frågor kontakta i första hand ert stift. Uppdaterade kontaktuppgifter finns på webben.

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Mer information för nomineringsgrupper finns på: svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater. Sidorna uppdateras och fylls på allt eftersom.
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00