Viktig information till valnämnder, från valkansliet, Svenska kyrkan.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Närbild på valkuvert som lämnas över. Svenska kyrkan logotype och kyrkovalet 2021 års signalelement.
Idag är det 36 dagar kvar till valet
 
En intensiv och rolig period ligger framför oss. Med lite drygt en månad kvar till valdagen förbereds det på alla håll nu.

Valnämndsmaterialet ska ha kommit under veckan, allra senast under dagen idag. Kom ihåg att återkoppla snarast om något saknas eller blivit förstört till kyrkoval@svenskakyrkan.se. Om det är större mängder material som saknas kan det bero på att leveransen består av flera kollin. Dessa kollin kan komma vid olika tidpunkter/dagar. Avvakta då någon dag innan ni återkopplar till oss.


Vi påminner om att mycket information finns på Valwebben. Bland annat finns en särskild flik Röstning som berör allt som har med röstningen att göra.

Lycka till med alla förberedelser och så återkommer vi med ytterligare ett fullmatat nyhetsbrev om ett par veckor.
 
Hälsningar
Valkansliet
 
20 augusti - sista dag för registrering av röstningslokaler
 
Fredagen den 20 augusti är sista dag för registrering av röstningslokaler öppna före valdagen i Vallokalssystemet. Tänk på följande:
  • Kontrollera att alla röstningslokaler som anordnas av valnämnden har registrerats.
  • Kontrollera att alla röstningslokaler har korrekta uppgifter registrerade. Det som matats in i systemet är det som kommer att visas på webben för väljarna.
  • Kontakta stiftet om beslut om inskränkt öppethållande saknas för någon röstningslokal.
  • När all registrering är klar och korrekt, utför steget Klarmarkera röstningslokaler.
  • OBS! Samma röstningslokal ska bara registreras en gång med alla sina öppettider, inte en gång för varje öppettidsintervall. Om samma adress registreras flera gånger för att röstningslokalen och vallokalen är i samma byggnad behöver det finnas tydlig hänvisning vid lokalerna så att väljaren hittar rätt vid röstningen.
Från och med den 21 augusti kommer det inte längre vara möjligt att logga in i Vallokalssystemet och göra ändringar.
Vid handhavandefrågor gällande Vallokalssystemet, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd på telefon 010 - 18 19 200 eller e-post kanslistod@svenskakyrkan.se.
 
Var kan jag rösta?
 
Den 1 september öppnar funktionen Hitta din lokal på webben där den som vill rösta kan söka upp en lämplig röstningslokal utifrån var personen befinner sig. 

Röstningslokalerna visas på en karta, där även adress och öppettider finns angivna. Det är också möjligt att söka sin vallokal utifrån folkbokföringsadressen.
 
Vilka kan jag rösta på?
 
Samtliga fastställda grupper och kandidater i kyrkovalet 2021 är nu sökbara på webben. Sedan mitten av juli finns länk till Kandidatvisningen på hemsidan. Obs! Kandidatvisningen fungerar bäst i webbläsarna Chrome, Firefox och Edge.

Från den 20 augusti kommer det också att finnas möjlighet att ladda ner grupp- och kandidatförteckningar i pdf-format på valwebben. Denna är tänkt att kunna laddas ner på en usb-sticka/dator/surfplatta och till exempel användas om det saknas internet i röstningslokalen. Mellan 23-25 augusti skickas den tryckta Grupp- och kandidatförteckningen ut till respektive valnämnd.
 
Snart skickas röstkorten ut!
 
Senast den 1 september ska alla väljare ha fått sitt röstkort.






 
 
Bild på röstkortets framsida
 
Behövs ett nytt röstkort?
 
Under perioden 30 augusti – 14 september är det möjligt för den som har tappat bort sitt röstkort eller av annan anledning behöver ett nytt, att beställa ett dubblettröstkort via webben. Från den 24 augusti och fram till och med valdagen går det också bra att ta ut ett dubblettröstkort via Kbok. Instruktion för hur det går till finns på Valwebben.
 
Foto på en person som i förgrunden håller upp sin legitimation för valförrättaren att kontrollera.
Foto: Magnus Aronson/Ikon
Legitimationskrav vid röstning
 
Vi vill påminna om det nya legitimationskravet som har införts till kyrkovalet 2021. Det innebär att alla som röstar måste kunna legitimera sig om han/hon inte är känd av valförrättaren eller röstmottagaren. Om väljaren inte har någon id-handling kan en annan person följa med och intyga väljarens identitet. Den personen som intygar måste kunna visa sin id-handling. Om väljaren röstar med hjälp av ett bud måste budet kunna styrka sin egen identitet med id-handling.
 
Fel i instruktionen till brevröstningspaketet
 
I instruktionen i brevröstningspaketet står det felaktigt att röstkortet måste tas med vid budröstning i vallokal.
När budet lämnar in brevrösten i en vallokal bör röstkortet alltid tas med, men det är inget krav. Ett bud ska däremot alltid ha med röstkortet då budet lämnar in brevrösten i en röstningslokal.
 
Likabehandling av nomineringsgrupper
 
Många församlingar och pastorat erbjuder just nu nomineringsgrupperna att sprida information via utfrågningar, församlingstidningar, webben eller liknande. Ett bra initiativ som uppskattas av väljarna. Valkansliet påminner om vikten av att alla grupper som ställer upp i kyrkovalet ska behandlas lika och därmed ska alla erbjudas att delta vid eventuella aktiviteter. Om någon grupp avböjer bör detta framgå.
 
Affisch med texten
Affisch med en svart pil mot vit bakgrund
Affisch med texten
Affischer och gatupratare
 
Valkansliet har tagit fram affischer för vallokaler och förtidsröstningslokaler samt pilar för att ange riktning till lokalerna. De finns i olika storlekar och är även anpassade för gatupratare. Affischerna går att beställa via webbshopen. Allt kyrkovalsmaterial för beställning eller nedladdning finns samlat i webbshopen och material som går att anpassa finns samlat i mallverktyget.
 
Kampanjaffisch med diakon som spelar boule med ett gäng seniorer.
Kampanjaffisch med DJ i prästkläder
Kampanjaffisch med närbild på en präst som sitter och håller en person i handen. Man ser inga ansikten men man förstår att personerna är på ett sjukhus.
Nationella kampanjen
 
Den 30 augusti drar den nationella kampanjen igång. Den kommer att finnas på utomhusreklam, i TV och radio, i kvällspress och sociala medier. Målet är att nå alla röstberättigade över hela landet. Syftet är att informera om kyrkovalet och hur man röstar, förklara vad man är med och påverkar och visa på Svenska kyrkans mångfald av verksamheter. Läs mer om den nationella kampanjen på valwebben.
 
Animerade filmer om kyrkovalet
 
Fyra animerade filmer har tagits fram. En övergripande film om kyrkovalet, en om hur man röstar, en om vilka som får rösta och en film om hur kyrkovalet genomförs på ett coronatryggt sätt. Filmerna finns för nedladdning på Vimeo.
Skärmklipp från animerad film om ett coronatryggt kyrkoval
 
Hjälp att lägga ut valsedlar
 
Enligt kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val (SvKB 2019:17) ska de nomineringsgrupper som deltar i val till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige kunna få hjälp att lägga ut sina tryckta valsedlar vid vallokaler och röstningslokaler. För att detta ska gälla måste nomineringsgruppen senast 1 september ha försett valnämnden med sina valsedlar. Det är sedan valnämnderna som har ansvar för att fördela de tryckta valsedlarna i lämpligt antal till de olika vallokalerna och röstningslokalerna inom sina ansvarsområden.
 
 
Rekrytering och utbildning av valförrättare och röstmottagare
 
Till stöd och hjälp för rekrytering och utbildning av valförrättare och röstmottagare finns material och underlag framtaget. Ni hittar allt material samlat på valwebben
Valnämnden har ansvar för att de som ska tjänstgöra som valförrättare i vallokalen samt som röstmottagare i röstningslokal får den utbildning och information som krävs för att de ska kunna fullgöra sitt uppdrag.
  • Från 2021 är det ett krav på att alla som ska tjänstgöra som valförrättare och röstmottagare ska ha genomgått utbildning för att formellt kunna utses till ett uppdrag och få tjänstgöra under valet.
  • Nytt från valet 2021 är också att det har införts förbindelse om tystnadsplikt för alla som jobbar som röstmottagare och valförrättare. Tystnadsplikten innebär ett absolut förbud mot att muntligen eller skriftligen berätta för någon annan hur en väljare har röstat i kyrkovalen i de fall uppgiften har kommit till ens kännedom i rollen som röstmottagare eller valförrättare.
 
Fel i Valförrättarhäftet
 
På sid 18-20 i Valförrättarhäftet som i dagarna går ut med valnämndsmaterialet har vi tyvärr upptäckt några mindre fel. Bland annat ska det på sid 18 visas den resultatbilaga som har underrubrik Bilaga till protokoll (B3:2) i bild.
 
En rättad version kommer inom kort att ligga på webbshopen. Vi kommer också lägga ut de rättade sidorna som enstaka pdf:er på Valwebben för nedladdning.
 
Valresultatssystemet finns som e-utbildning
 
Valresultatssystemet används för att registrera och presentera det preliminära valresultatet liksom det slutgiltiga valresultatet. Som en del av e-utbildningen Kyrkoval 2021 Valförrättare och handhavande vallokal finns en skärminspelad manual för Valresultatssystemet.
 
Manualer och övrig informations finns på också på valwebben.  
20 augusti Sista dag för valnämnder att registrera röstningslokaler
20 augusti Grupp- och kandidatförteckning i pdf-format finns för nedladdning från Valwebben
24 augusti Möjlighet att skriva ut dubblettröstkort från Kbok
30 augusti Fr.o.m. detta datum är det möjligt att beställa dubblettröstkort på webben
23-25 augusti Grupp- och kandidatförteckningar samt resultatbilagor skickas till valnämnderna
1 september Valsedlar från nomineringsgrupper ska senast vara inlämnade till valnämnden
1 september Röstkorten når väljarna
6 september Förtidsröstningen startar
13-14 september Röstlängd levereras till valnämnderna
19 september Valdagen
Har ni i valnämnden frågor om till exempel regelverk eller utbildningar så vänd er till ert stifts valhandläggare. 

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
För nomineringsgrupper och allmänheten finns information 
på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval 
 
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00