Allt du behöver för att delta i Pilgrim's Walk for Futures fjärde vandringsvecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
VANDRINGSBREV VECKA 4

En färdplan för klimatet
 
Så är vecka tre till ända. Ytterligare en full vecka med möten, samtal, goda måltider och mycket vandring. Vi är i Markaryd och vilar ut denna söndag. Jag lyssnade just på radiogudstjänsten som sändes idag, med flera av oss från Pilgrimscentrum som medverkande. Ett tips! En väldigt fin gudstjänst med reflektioner över pilgrimens sju nyckelord.

https://sverigesradio.se/avsnitt/herre-visa-mig-vagen

Några saker som står ut från veckan: Den buffé med växtbaserade rätter som några damer från kyrkokören i Dörarp bjöd oss på. Deras glädje att få bidra till klimatvandringen på detta sätt. Gunilla, Lars-Åke och andra entusiastiska stigfinnare som inte bara hjälpt oss finna vägen utan också berättat om intressanta platser utmed vägen. Mässan med biskop Fredrik igår, stillheten, enkelheten där vi satt i en ring på gräset och delade bröd, vin och orden från psaltarpsalm 23.

Vänners och bekantas stöd: någon skickar chokladkakor, en annan en hälsning varje dag att hon ber för oss. Och så förstås alla samtal om klimatet. Vad vi gör, hur vi lever, hur vi önskar leva. I ett delande en kväll nyligen berättade var och en hur vandringen inspirerat dem till små förändringar i vardagen.

En ung deltagare sa: "Nu tror jag att det är möjligt, att vi kan klara detta!"

PS: Glöm inte att det finns goda resurser på vår hemsida om hur du kan skapa din egen färdplan för klimatet.

Annika Spalde, vandringsledare
Dörarps matlagerskor.
4:E VECKANS PROGRAM (MARKARYD-LANDSKRONA)
Några uppdateringar från förra veckan.
För att skapa en lugnare morgon för de som vandrar kommer vi fortsättningsvis att be morgonbön innan frukost kl. 7:15. Denna bön kommer inte LIVE-sändas. Men be gärna med oss ändå.

MÅNDAG 9 aug Markaryd-Skånes Fagerhult
 
07:15 Morgonbön
8:45 (Ny tid) Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
TISDAG 10 aug Skånes Fagerhult-Örkelljunga
 
07:15 Morgonbön
8:45 (Ny tid) Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
ONSDAG 11 aug Örkelljunga-Klippan
 
07:15 Morgonbön
8:45 (Ny tid) Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
TORSDAG 12 aug Klippan-Kågeröd
 
07:15 Morgonbön
8:45 (Ny tid) Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Eftermiddag - Lär dig skydda naturen, samtal med Söderåsens Naturum och församlingen i Klippan. 
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
FREDAG 13 aug Kågeröd-Tågarp
 
07:15 Morgonbön
8:45 (Ny tid) Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
Klimatstrejk
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE

 
LÖRDAG 14 aug Tågarp-Landskrona
 
07:15 Morgonbön
8:45 (Ny tid) Samling inför dagens vandring FACEBOOK LIVE
21:00 Kvällsbön FACEBOOK LIVE
 
SÖNDAG 15 aug Landskrona (Vilodag)
 

Flera av veckans programpunkter sänds LIVE via vår facebooksida. Samling inför dagens vandring och kvällsbön sker på utsatt tid, övriga programpunkter och sändningar har ungefärliga tider.
DAGSVANDRA MED OSS!
 
Vill du slå följe med den stora vandringen till Glasgow?
På vår hemsida hittar ni information om hur man ansluter till vandringen till Glasgow. I "Kalendern" hittar ni de platser där gruppen övernattar. Bara att klicka på namnet på platsen. Ta er dit och vandra med. Vi ses.
REFLEKTION FJÄRDE VECKAN

En resa i förundran,
överlåtelse och motstånd
 
Hämtat ur boken "Pilgrim's Walk for Future"
Tystnad kan vara svårt. Väldigt svårt. När vi inte distraherar oss med sällskap eller underhållning eller någon annan aktivitet kan jobbiga känslor smyga sig på. Det är dock inte någon hållbar lösning att strunta i dessa eller försöka trycka tillbaka dem ner i det undermedvetna igen. I de allra flesta fall är bästa vägen framåt att då och då ta sig tid för att umgås med sitt eget inre.

I en lyssnande tystnad kan vår själ få utrymme att tala till oss. Saker som vi behöver höra och ta till oss kan bli tydliga. Kanske kommer gråt upp, och du vet inte riktigt vad du gråter över. Bara ge det tid, ifall det är något du behöver förstå blir det nog tydligt tids nog.

Kanske kan du, som jag, ibland erfara en tomhetskänsla inombords som skrämmer. Många av oss upplever den. Jag tror det är som en existentiell ångest, kanske en ofrånkomlig del av att vara människa. Men det finns ett slut på tomheten, om du vågar umgås med den en stund. På andra sidan molnet av tomhet bor fullheten.

Hur kan jag säga det? Därför att i djupet av ditt hjärta bor din själ.
   Och din själ är verklig – den har substans.
   Den är vacker, och den – det vill säga Du – lever i en kärlekens gemenskap med Gud.

Att våga närma sig den inre tystnaden och ge den tid är som en port in till en hel värld, din egen inre värld. Det är också en av vägarna till inre hållbarhet. Det finns många gåvor att upptäcka i själen, en av dem är tillfredsställelse, upplevelsen av att allt är väl och att jag har vad jag behöver. När vi får kontakt med denna inre tillfredsställelse ger det oss en motståndskraft. Vi faller inte lika lätt för lockelser om att fylla det inre tomrummet genom inköp, distraktioner och upplevelser.

Kanske kan du ta en stund just nu?
En stund att vara med dig själv, i öppenhet för gåvor som av nåd bara finns där.
En enkel utmaning...
 

I det informationstäta och högeffektiva (!) samhälle vi lever i, där allt som går snabbt nästan alltid är detsamma som bra, finns det sällan tid att tänka och känna efter. I jakt på effektivitet och prestation är det lätt att trycka undan det svåra. Veckans utmaning handlar istället om att våga lyssna inåt. Övningen är på många sätt en motsats till den vi gjorde under första veckan. Om det känns jobbigt under övningen kan du därför växla till första veckans övning (uppmärksamma allt som väcker glädje och förundran) istället.



Övningen; gå ut i naturen och låt tankarna vandra. Om det dyker upp något som väcker oro, rädsla, smärta eller kanske sorg, försök se om du orkar stanna kvar i den känslan istället för att trycka tillbaka den. Låt kroppen uttrycka det den vill du skrika högt, viskande berätta vad du bär på för en ekorre, sitta stilla, stum och orörlig som en sten eller kanske gråta en skvätt för allt världens elände. Låt naturen finnas där som ett icke-dömande vittne, en varm famn som utan att ifrågasätta tar emot det du väljer att uttrycka i stunden. Finns det ett budskap där, något som inte fått utrymme förut, inte blivit lyssnat på?


Av: Frida Gårdmo
MAGNUS MALMGREN DELTAR I VANDRINGEN V. 4
 
Magnus Malmgren, pilgrimspräst vid pilgrimscentrat Liberiet i Lund kommer i slutet av denna vecka vandra med som en extra vandringsledare. Under våren har han arbetat med flera event kopplade till Pilgrim´s Walk for Future. Du kan se alla event här:

http://www.pilgrimsvagen.se/walk-for-future-mars-november-lunds-stift/
UTMANINGARNA
Utmana dig själv på din Pilgrimsvandring för klimatet
 
Maten / Konsumtion / Flyget / Bilen
Som en hjälp till oss alla för våra personliga färdplaner för klimatet har vi tagit fram fyra utmaningar som löper under tiden den stora vandringen pågår. Tanken är att man väljer det område där man känner att man har en del att jobba med för att minska sin klimatpåverkan. Varje utmaning har en facebookgrupp knuten till sig på vår Facebooksida. I facebookgruppen kan man sedan finna andra som valt samma utmaning och få råd och uppmuntran. Fyra av Svenska kyrkans biskopar har antagit var sin utmaning, och de kommer också att dela med sig av hur det går för dem.

Läs mer om utmaningarna här >>
UTMANING 1 - MATEN
Biskop Eva i Härnösand ska pröva att äta enligt One Planet Plate.

Länk till facebookgruppen MATEN
 
UTMANING 1 - KONSUMTION
Biskop Fredrik i Växjö ska försöka undvika alla inköp av nya saker.

Länk till facebookgruppen KONSUMTION
UTMANING 3 - FLYGET
Biskop Martin i Linköping ska hålla sig på marken under resten av detta år.

Länk til facebookgruppen FLYGET
UTMANING 1 - BILEN
Biskop Susanne i Göteborg ska låta bli att ta bilen för kortare resor.

Länk till facebookgruppen BILEN
 
Guds fred och allt gott, vi ses på vandringstigarna!