Fondkommentar juli: Avtagande tillväxt och avtrappning av Riksbankens stödköp

Den svenska börsen har under juli månad varit ovanligt volatil med ganska stora svängningar. Ofta ser vi relativt små rörelser under somrarna, men denna månad steg storbolagsindexet OMXS30 med 4,7 procent och breda indexet OMX SPI steg med hela 7,4 procent. I USA steg indexen Nasdaq och Dow Jones 1,16 respektive 1,25 procent samt i Storbritannien sjönk det breda FTSE 100 med cirka 1,3 procent.

Vaccineringarna i Sverige fortsatt i god takt under sommaren och i skrivande stund har 80 procent av alla vuxna fått minst en dos och över 50 procent har fått två doser.

Tillväxten har under sommaren avtagit något, kanske till följd av det så kallade deltavirusets fortsatta spridning, långräntorna har samtidigt sjunkit vilket i sin tur lett till att börserna stigit.

Riksbanken höll den 30 juni sitt penningpolitiska möte och meddelade att man håller lämnar reporäntan oförändrad på noll procent, man tror också att räntan kommer logga kvar på denna nivå under kommande tre åren. Under årets fjärde kvartal ska Riksbanken köpa obligationer för närmare 70 miljarder kronor, detta innebär att takten för tillgångsköpen sakta trappas ner, och att man kommer ha utnyttja hela det tidigare kommunicerade beloppet på 700 miljarder kronor under slutet på 2021.
 
Läs hela vår fondkommentar här
 
Fondspara snabbare genom att swisha till din depå

Nu kan du göra direktinsättning med Swish till din depå på Fondmarknaden.se. Vilket gör det enklare och snabbare att få igenom din order.

Läs mer
Du vet väl att du nu kan du flytta in dina fonder inom ISK utan att behöva sälja?
 
Samla ditt fondsparande! Nu kan du flytta in fonder i andelar inom ISK. Gör en digital flyttanmälan så sköter vi resten.

Läs mer
 
Aktiva fondportföljer
Utveckling för våra Aktiva fondportföljer under juli månad:

Aktiv Defensiv: +2,14 %
Defensiv mixindex: +0,72 

Aktiv Balanserad: +1,53 % 
Balanserad mixindex: +1,21%

Aktiv Offensiv: +2,07 % 
MSCI World: +2,41 %

Aktiv Tillväxt: -0,53 
MSCI EM: -6,16 % 


(Siffror innan avgifter)
 
 
 
Bästa fonderna
Månadens bästa aktiefond
SEB Fastighetsfond Norden A  + 14,15%
 
Månadens bästa hedgefond
European SICAV Alliance Galaxy E SEK  + 7,45%
 
Månadens bästa räntefond
Invesco UK Investment Grade Bd A GBP QD + 3,88%

Avkastning per 2021-08-09, 30 dagar bakåt

Se våra topplistor här
 
 
Jag vill fortsätta att ta emot information och nyheter från Fondmarknaden.se

Ja, gärna        Nej, tack
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.