Viktig information till valnämnder, från valkansliet, Svenska kyrkan.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Närbild på valkuvert som lämnas över. Svenska kyrkan logotype och kyrkovalet 2021 års signalelement.
Nu börjar vi närma oss slutspurten på kyrkovalet och i nästa vecka tas röstlängden ut och valnämndsmaterialet distribueras till valnämnderna. Det här extra nyhetsbrevet innehåller därför information om vikten av att registrera korrekta uppgifter i Kyrkobokföringen samt viktig information om utskicket av valnämndsmaterialet.

Hälsningar
Valkansliet
 
Kom ihåg att registrera in uppgifter i Kbok
Den 13 augusti tas röstlängden ut för kyrkovalet. Valkansliet påminner därför om vikten av att registrera in korrekta uppgifter om inträde, utträde, dop och konfirmation i kyrkobokföringen.

Rösträttskontrollen sker mot de uppgifter som har registrerats i kyrkobokföringen (Kbok). Dop, inträden och utträden måste alltså vara registrerade senast den 13 augusti kl.17.00, så att de som har rösträtt får sitt röstkort och de som utträtt inte får något röstkort.

Kbok kommer att vara stängt från den 13 augusti klockan 17.00, till den 15 augusti klockan 23.55 för framställan av röstlängd och röstkort.

Utöver Kbok är även administrationen för tilldelning av behörigheter (GBS) stängt. Systemen kan komma att öppna tidigare.
 
Snart kommer valnämndsmaterialet!
Mellan den 9-13 augusti levereras valnämndsmaterialet till samtliga valnämnder. Nedan följer information om själva leveransen.
 
Valnämndsmaterial levereras på pall av PostNord, under dagtid 08.00–18.00, den 9–13 augusti 2021. När ni fått leveransen kontrollera omgående:
  • Att antal kollin motsvarar antalet på packsedeln. Det kan vara fler pallar eller lösa paket.
  • Att godset eller produkterna inte är skadade. 
  • Att levererade produkter motsvarar det antal ni beställde.
 
Avisering
 
Två aviseringar kommer att skickas via sms och/eller e-post. Det går att följa leveransen genom att klicka på kollinumret i aviseringen. Det första meddelandet kommer då godset lämnar lagret och avisering nummer två innehåller information om när pallen kommer att levereras.

Det går även att gå in på www.postnord.se – ”spåra brev, paket och pall” och ange detta kollinummer eller ladda ner PostNords app. Appen finns både för iPhone och Andoid. Ladda ner den på App Store eller Google Play
 
Leverans
Vid leveransen behöver någon person ta emot godset. Om den person som står som mottagare av aviseringen inte personligen kan vara på plats måste det ordnas med en ersättare som kan ta emot valnämndsmaterialet. Det är viktigt att den som är på plats kontrollerar att inget saknas och jämför med den följesedel som finns med i leveransen.

Om ingen finns på plats för att ta emot försändelsen skickar PostNord ett meddelande om att godset körts till närmaste terminal i väntan på överenskommelse om leverans, alternativt var godset kan hämtas.

 
 
Det är i så fall viktigt att ni snabbt kommer i kontakt med PostNord beträffande leveransen. I annat fall är det stor risk att valnämndsmaterialet returneras till avsändaren, dvs. vårt lager. Ni kontaktas då av val­kansliet för att få materialet utsänt på nytt. Kostnaden för detta returutskick betalas av valnämnden.
Valnämnden ansvarar för att materialet hanteras och förvaras aktsamt.
 
Om leveransen inte har kommit under vecka 32 eller om något valnämndsmaterial saknas
 
Ring valkansliet 018-16 95 00 eller kontakta kyrkoval@svenskakyrkan.se
 
Mer information om valnämndsmaterialet
I kapitel 6 i Valhandboken för valnämnder finns information om valnämndsmaterialet. I häftena "Valförrättare" och "Röstmottagare" finns också checklistor för vilken utrustning som behövs i respektive lokal.
 
 
Övriga leveranser
Observera att Grupp- och kandidatförteckningarna med resultatbilagor levereras i separat försändelse 23–25 augusti 2021.

Röstlängderna levereras 13–14 september 2021. Eftersom röstlängderna levereras i valveckan så måste valkansliet kontaktas omgående om dessa är skadade eller att leverans inte skett.
 
Juni-augusti - Leveranser av valsedlar till nomineringsgrupperna
13 augusti - Uppgifterna i Kyrkobokföringsregistret som ligger till grund för röstkort och röstlängd tas ut
9-13 augusti - Valnämndsmaterial levereras (inkl. extra pandemi material)
20 augusti - Sista dag att registrera röstningslokaler som ska vara öppna innan valdagen
1 september - Valsedlar från nomineringsgrupper senast inlämnade till valnämnd
1 september - Röstkorten ska senast ha kommit fram till väljarna
7 september - Sista dag att hos kyrkostyrelsen begära rättelse i röstlängden.
Har ni i valnämnden frågor om till exempel regelverk eller utbildningar så vänd er till ert stifts valhandläggare. 

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
För nomineringsgrupper och allmänheten finns information 
på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval 
 
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00