Allt du behöver veta för att delta i Pilgrim's Walk for Futures tredje vandringsvecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
VANDRINGSBREV VECKA 3

Många går med oss
 
Så är vi redan i slutet av andra veckan. Jag vill gärna dela några minnen från den.
Vandringen började i Kaxholmen i måndags. Ett tiotal personer kom och gick med oss på vägen mot Jönköping, bland dem flera medlemmar från Immanuelskyrkan (en församling inom Equmeniakyrkan). De hade med sig en vackert röd banderoll med texten klimaträttvisa som vi bar längst fram när vi gick utmed den långa stranden där många njöt av sol och bad. SVT Jönköping träffade oss och gjorde ett reportage. Vid målet för dagen, Kristine kyrka, möttes vi av några eldsjälar från den lokala Fridays for Future-gruppen, samt av kyrkoherde Ann Aldén som höll ett litet tal för oss.

Även dagen efter anslöt flera dagsvandrare, bland dem ett par från den katolska församlingen. De sa - angående medie-bevakningen - att Jönköpingsbor knappast kunnat missa vår vandring; flera inslag på radion, nyheterna på teve, artikel i Jönköpingsposten...

Vi är så tacksamma för de stigfinnare som gått med oss. Per Hallingberg ledde oss både tisdagen och onsdagen, och förutom att visa vägen berättade han om intressanta platser som vi passerade. Det kändes så tryggt och bra.

Nu pustar vi ut här på stiftsgården Tallnäs, och har precis lyssnat till Anna Richert och Eva Hagström som delade med sig av sina stora kunskaper om hållbar mat. länk finns lägre ner i brevet.

Så går vår klimatvandring vidare, imorgon till Nydala där munkar byggde kloster redan på 1100-talet. Tack att ni följer oss, ber för oss och delar klimatkampen med oss!

Annika Spalde, vandringsledare
Lite blötare andra veckan.
3:E VECKANS PROGRAM (NYDALA-VÄRNAMO)
MÅNDAG 2 aug Nydala-Värnamo
8:40 (Ny tid) Samling inför dagens vandring följt av morgonbön FACEBOOK LIVE

Eftermiddag: Mikael Karlsson berättar om några goda miljöexempel från Värnamo kommun. FACEBOOK LIVE

21:00 (Ny tid) Kvällsbön FACEBOOK LIVE


TISDAG 3 aug Värnamo-Dörarp
8:40 (Ny tid) Samling inför dagens vandring följt av morgonbön FACEBOOK LIVE

21:00 (Ny tid) Kvällsbön FACEBOOK LIVE


ONSDAG 4 aug Dörarp-Ljungby
8:40 (Ny tid) Samling inför dagens vandring följt av morgonbön FACEBOOK LIVE

21:00 (Ny tid) Kvällsbön FACEBOOK LIVE


TORSDAG 5 aug Ljungby-Södra Ljunga
8:40 (Ny tid) Samling inför dagens vandring följt av morgonbön FACEBOOK LIVE

21:00 (Ny tid) Kvällsbön FACEBOOK LIVE


FREDAG 5 aug Södra Ljunga-Traryd
8:40 (Ny tid) Samling inför dagens vandring följt av morgonbön FACEBOOK LIVE

17:00 Klimatstrejk i Traryd FACEBOOK LIVE

21:00 (Ny tid) Kvällsbön FACEBOOK LIVE


LÖRDAG 7 aug Traryd-Markaryd
8:40 (Ny tid) Samling inför dagens vandring följt av morgonbön FACEBOOK LIVE

21:00 (Ny tid) Kvällsbön FACEBOOK LIVE


SÖNDAG 8 aug Markaryd (Vilodag)


Flera av veckans programpunkter sänds LIVE via vår facebooksida. Morgonbön, kvällsbön och samling inför dagens vandring sker på utsatt tid, övriga programpunkter och sändningar har ungefärliga tider.
Från instagram @pilgrimswalkforfuture
DAGSVANDRA MED OSS!
 
Vill du slå följe med den stora vandringen till Glasgow?
På vår hemsida hittar ni information om hur man ansluter till vandringen till Glasgow. I "Kalendern" hittar ni de platser där gruppen övernattar. Bara att klicka på namnet på platsen. Ta er dit och vandra med. Vi ses.
REFLEKTION TREDJE VECKAN

En resa i förundran,
överlåtelse och motstånd
 
Hämtat ur boken "Pilgrim's Walk for Future"
En kristen bild för vår relation till skapelsen är att vi människor ska vara förvaltare. Vi ska förvalta jorden åt Gud som är dess ”ägare”. Kanske är det dags att släppa denna metafor och söka andra, som hjälper oss bättre. Att tala om förvaltarskap kan få oss att tänka i fel banor, som att vi behöver arbeta för att öka värdet på jordens tillgångar. Den ekonomiska logik som alltid söker vinst behöver vi se upp med. Inget av det vi människor producerar kan vara mer värdefullt än fungerande ekosystem.

Nu är tiden då vi som mänsklighet behöver ta ett steg tillbaka. Vi har varit för aktiva, för ingripande, förblindade av vad som går att göra. Att avstå från att göra, det kräver en mer mogen person, en mer mogen mänsklighet. Är vi vuxna nog? Är detta utmaningen som kan komma att putta oss in i en ny mognad?

Vi människor behöver ge plats åt det icke-mänskliga: åt andra djur, åt den vilda naturen. Idag utgör människor och boskapsdjur tillsammans 96 procent av alla däggdjur i världen – endast 4 procent är vilda djur. Enligt David Attenborough var 66 procent av jordens yta vildmark år 1937, men bara 35 procent år 2020. Mänskligheten expanderar – och förstör förutsättningarna för allt liv på planeten. Därav Attenboroughs uppmaning: Låt oss återförvilda världen!

Nu är tiden att låta förundran och försiktighet bli grunden för hur vi förhåller oss till allt liv. Må vi ta in skönheten och mångfalden på jorden, så att vördnadsfull respekt kan väckas inom oss. Då kommer vi spontant att vilja göra så små fotavtryck som möjligt. Då kommer vi längta efter att återställa det i skapelsen som vi har förstört.

Vad ska vi då vara, om inte förvaltare?
Kanske beskyddare?
Skapelsens tjänare?
En enkel utmaning...
 

Förvaltarskap, beskyddarskap – vad förvaltar du? Vad beskyddar du? Vad är din plats här på jorden? När du andas, andas du ut koldioxid som växter i din närhet, såväl som långt borta tar upp och via fotosyntesen omvandlar till syre som du sedan andas in.

I veckans utmaning fokuserar vi på vår andning och hur den kopplar oss till andra delar av den levande världen. Inled med att stå eller sitta stilla i några minuter och bara fokusera på just dina andetag, in och ut, inget annat. Slut gärna ögonen och känn hur andetagen flödar som en våg av liv genom dig. Öppna sen ögonen och fokusera på allt grönt runt omkring dig. Lägg märke till mångfalden av gröna nyanser och hur många olika former och storlekar dom har. Andas ut och följ i tanken dina koldioxidmolekyler ut i atmosfären, in i ett träd, ut över världen. Andas in och tänk dig hur syret har flödat ut från blad på ett träd långt borta. Om du är ute och promenerar kan du tänka dig att du andas tillsammans med allt det gröna runt omkring dig, du ger och du tar emot, växterna ger och tar emot i ett ständigt flöde.

Hur förvaltar och skyddar du allt det livgivande gröna i världen? Tänk på allt du gjort den senaste veckan, vad av det är sådant som skyddar och vad försvagar den gröna infrastrukturen som vi alla är beroende av?

Tacka Gud för de gröna växterna och allt de ger oss.


Av: Frida Gårdmo
EKOBRÄNSLE TILL FÖLJEBILEN
 
Det är så roligt att många vill bidra till denna vandring på olika sätt. När man arrangerar en så pass lång vandring som denna, med många vandrare händer det allt som oftast oförutsedda saker. Det är då det är bra att ha en följebil som kan rycka ut och skapa säkerhet och trygghet för den vandrande gruppen. Vi vill i detta brev säskillt tacka Energifabriken i Vadstena som sponsrar Pilgrim's Walk for Future med bränslet (HVO 100) till vår följebil.

Läs mer om HVO 100 här>>

Ps. Skippa bilen för kortare sträckor! Anta utmaning nr 3. Läs mer här nedan.
UTMANINGARNA
Utmana dig själv på din Pilgrimsvandring för klimatet
 
Maten / Konsumtion / Flyget / Bilen
Som en hjälp till oss alla för våra personliga färdplaner för klimatet har vi tagit fram fyra utmaningar som löper under tiden den stora vandringen pågår. Tanken är att man väljer det område där man känner att man har en del att jobba med för att minska sin klimatpåverkan. Varje utmaning har en facebookgrupp knuten till sig på vår Facebooksida. I facebookgruppen kan man sedan finna andra som valt samma utmaning och få råd och uppmuntran. Fyra av Svenska kyrkans biskopar har antagit var sin utmaning, och de kommer också att dela med sig av hur det går för dem.

Läs mer om utmaningarna här >>

Denna vecka vandrar Biskop Fredrik med oss på lördagen den 7 augusti mellan Traryd och Markaryd. Häng med du också!
UTMANING 1 - MATEN
Biskop Eva i Härnösand ska pröva att äta enligt One Planet Plate.

Länk till facebookgruppen MATEN
 
UTMANING 1 - KONSUMTION
Biskop Fredrik i Växjö ska försöka undvika alla inköp av nya saker.

Länk till facebookgruppen KONSUMTION
UTMANING 3 - FLYGET
Biskop Martin i Linköping ska hålla sig på marken under resten av detta år.

Länk til facebookgruppen FLYGET
UTMANING 1 - BILEN
Biskop Susanne i Göteborg ska låta bli att ta bilen för kortare resor.

Länk till facebookgruppen BILEN
 
Guds fred och allt gott, vi ses på vandringstigarna!