Välkommen till en ny höst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Ingen hejd på kreativiteten i höst
 
Nu är det väl äntligen snart över! I skrivande stund tror vi att det ska vara möjligt att träffas fysiskt, men behövs det har vi självklart möjligheten att ställa om igen, pandemin har varit en skola i flexibilitet.

Som ny ordförande för Senioruniversitetet i Stockholm ser jag mycket fram emot att under hösten möta föreningens engagerade medlemmar i många olika sammanhang!

Vi planerar för en rad spännande arrangemang i våra lokaler i ABF-huset, på Rigoletto och på Hagagatan. Samtidigt ska vi ta tillvara det bästa av erfarenheterna från pandemitiden. Vi har förstått att arrangemang i digital version inte bara är att se som en nödlösning utan att det för vissa kan vara ett attraktivt alternativ. Mot den bakgrunden kommer vi även i höst att erbjuda vissa arrangemang på distans.

Vi satsar nu stort och erbjuder ett rikt utbud, likvärdigt med det före pandemin. Det har som vanligt inte varit någon hejd på kreativiteten när det gäller planeringen av arrangemangen. I programmet ingår både sådant som fått vila under pandemin och helt nya aktiviteter. Här finns något för alla och det är bara att börja botanisera bland allt som erbjuds!

Välkommen till en ny termin med Senioruniversitetet!
Inga Sanner
ordförande
 
Sista minuten obs!
 
  • På grund av rådande pandemirestriktioner kommer Tisdagsföreläsningarna INTE att kunna öppnas för bokning vecka 34, (25/8). Vi återkommer med nytt besked via nyhetsbrev och hemsida så fort läget klarnat.
  • Antalet platser på föreläsningsserierna i ABF-huset är färre än vanligt, så se till att säkra din plats. Om restriktionerna lättar under september/oktober kommer vi erbjuda fler platser.
 
Operans värld på och bakom scenen
 
Hur skapas operans magi? Vad krävs för att trollbinda en publik med ett drama där allt från kärlek till död sjungs ut på scenen? Vår föreläsningsserie berättar om hantverket bakom föreställningarna och diskuterar vad som får publiken att vilja gå in i operans storslagna värld. Möt bland andra operachefen Birgitta Svendén, regissören Stefan Johansson och scenografen Lars-Åke Thessman. Start 21/9.
Apokalyps och utopi
 
När hörde du senast någon uttrycka utvecklings-optimism? Den föreställningen skorrar illa idag. Förutsägelser om apokalyps däremot, i betydelsen katastrof och ödeläggelse, de hör vi varje dag. De handlar oftast om klimatkrisen men också om pandemier och krig. I religiösa traditioner betyder apokalypsen att mänskligheten står inför en avgrund, som dock kan leda till en mirakulös utopisk räddning. En rad av våra universitetslärare ger oss en tvärvetenskaplig djupdykning i apokalyps och utopi inom religion, filosofi, astronomi, musik, konst och ekonomi.  Start 23/9.
Iran och maktspelet i Mellanöstern
 
Iran befinner sig i världspolitikens centrum. Landet är en gammal stormakt med spår av Alexander den store, Sidenvägar och zoroastrism och med en historia av revolutioner och omvälvningar. Iran är en storspelare i Mellanösterns konflikter där supermakterna USA, Kina och Ryssland har egna agendor och vänskaper och allianser skiftar. Det utdragna och förödande kriget i Jemen är ett ombudskrig mellan Saudiarabien och Iran medan otaliga andra stater berörs. Vi vet alla att konflikterna i Mellanöstern spiller över på hela världen, men vad vet vi om Iran? I den här serien berättar vi om landets historia och nutid, om relationerna till vänner och fiender, och om ansträngningar för fred. Start 11/11.
Denna plana yta kallas för det Subkambriska peneplanet och syns särskilt tydligt vid Nordkroken vid Vänerns strand. Foto Linda Wickström, SGU.
Grundliga universitetskurser 
 
I höst börjar flera nya grundkurser på plats på Hagagatan eller i ABF-huset. I Litteraturvetenskap (start 20/9) behandlas litteraturen och dess historia från antiken till nutid, den förutsätter inga förkunskaper. Geovetenskap (27/9) är en nybörjar-kurs som öppnar dörren till mineralriket och Sveriges geologi, såväl berggrund som jordtäcke. Konstvetenskap (5/10) behandlar perioden 1900 till nutid, från formprövande modernism till post-modernism och interaktivitet. 
Pråmdragarna längs Volga, Ilya Repin
Från rysk konst till Hanna Arendt och matte för mormor och farfar
 
Studiecirklarna drar igång på Hagagatan. Vi har fyllt på med nya grundkurser och fortsättningskurser i de flesta språk. Välkända Svetlana Svensson fortsätter sin kurs om den ryska konsten (start 1/10). I höst tar hon bl. a. upp Vandrarmålarna, det vill säga konstnärsgruppen ”Peredvizjniki". Hannah Arendt har kommit att framstå som en av 1900-talets mest inflytelserika tänkare, start 27/9 för tio möten med utgångspunkt i hennes centrala verk Människans villkor – Vita activa. Det finns både en nybörjar- och en fortsättningskurs av Matematik för mor- och farföräldrar för dej som antingen vill hjälpa barnbarnen med läxorna eller bara (?) gymnastisera hjärnan. (Start 27/9 resp. 28/9).
 
Glöm inte bort att tänka på
 
Senioruniversitetet följer Folkhälsomyndighetens restriktioner, men din medverkan behövs för att det ska ha verkan. 
  • Stanna hemma om du har symptom och testa dig
  • Se till att du håller avstånd till andra
  • Tvätta händerna eller använd handsprit
Arrangemang på Hagagatan 1
Anpassningar i schemat är gjorda för att undvika trängsel vid start/slut och raster. Handsprit finns i receptionerna och på toaletterna.

Arrangemang i ABF-huset
Halverat antal platser i föreläsningssalarna. Låt ett säte vara tomt mellan dig och nästa sällskap.

Till sist vill vi återuppväcka en generell mentalhygienisk vana inför höstens arrangemang:
Glöm inte bort att sätta på mobiltelefonen när du lämnar föreläsningen, cirkeln, föredraget eller för den delen museivisningen du deltagit i.
 
Profilen: Ingela Karlsson
Måttlig förnyelse
nyckeln till framgång
 
— Varje generation har sina förutsättningar och med 50-talisternas bredare intåg måste vi sträva efter fortsatt förnyelse och utveckling, men påhittigheten måste ändå vara måttlig. Det säger Ingela Karlsson, ansvarig för Senioruniversitetets universitetskurser om hur hon ser på framtiden.

— Ett kursutbud av vårt slag kräver mycket av både lärarna och administrationen, fortsätter hon. 

Ingela Karlsson tvivlar inte på att även lärarna sätter stort värde på Senioruniversitetet.

— De stimuleras av att möta deltagare med lång och skiftande yrkesbakgrund som ställer andra slag av frågor och för andra resonemang än vad yngre universitetsstuderande gör, säger hon.

Det regnar och är varmt och fuktigt när vi träffas mitt i sommarlovet. Ingela är på blixtvisit i Stockholm från sommarvistet på Öland. Inne i lägenheten på Söder är en soffa värdig en kung det första en besökare möts av, men mer om den senare.

Studenter och studieadministration har präglat Ingela Karlssons yrkesliv och det intresset har inte falnat efter pensionen. Idag basar hon över, i vanliga fall, närmare 20-talet kurser och 800 kunskapstörstande +55or. I våras var det färre kurser och cirka hälften så många studerande jämfört med en vanlig termin och vi funderar alla över hur tillströmningen kommer se ut i höst.

Som för så många andra av oss öppnades dörren till Senioruniversitetet av en bekant. I Ingelas fall var det vår tidigare ordförande Catherine Dahlström, de var arbetskamrater på Engelska institutionen vid Stockholms universitet.

Språk ligger Ingela varmt om hjärtat sedan gymnasiestudierna på Södra flickläroverkets latinlinjes halvklassiska gren. Ingela tänkte bli språklärare men lockades i stället till en tjänst på universitetet som fick henne att bli engagerad i både studievägledning och annan administration. Det var både intressanta och skojiga arbetsuppgifter och möten med nya studentkullar.

Som om planering och ledning av universitetskurserna inte var nog är Ingela Karlsson även engagerad i det grannlaga arbetet med redigeringen av kurskatalogen och är adjungerad i styrelsen.

Planeringen av universitetskurserna är såklart inget ensamarbete utan drivs av en grupp på sju personer med olika bakgrund och intressen.

Ingela Karlsson har själv utvecklingen i Kina på önskelistan över nytillskott i kursutbudet. Andra ämnen hon skulle vilja introducera eller se mer av är bland annat kurser i naturvetenskapliga ämnen med anknytning till aktuella samhällsfrågor som klimat, energi och pandemier.

Men hur var det nu med soffan som är värdig en kung?

Ingela drar lite på det hela men historien är att den tillverkades till Gustav VI Adolfs eriksgata 1952. Då drev Ingelas föräldrar stadshotellet i Haparanda där stadens kungabankett avhölls och fint skulle det vara.

— I slutet av 40-talet och början av 50-talet var Haparanda en ovanlig och spännande plats för en liten flicka. Småstaden Haparanda var ju också gränsstad mot Finland, slutar Ingela Karlsson.
 
Text: Ingemar Björklund. Foto: privat