Läs mer om våra verksamheter i september
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Svenska kyrkan Västerås
 
September 2021
 
Välkommen till Svenska kyrkan Västerås digitala nyhetsbrev som ges ut månadsvis. Dela gärna med dig till en vän. För att prenumerera besök vår webbplats.  Där hittar du också information om alla våra verksamheter.
 
äntligen kan vi sjunga igen!
 
Covid-19-pandemin har skapat stora krav på samhället, så även på kyrkan. Vi är nu glada och tacksamma att vi kan öppna våra verksamheter. 
 
Vecka 35 startar många av våra körer, något som vi vet är väldigt efterlängtat av många som inte kunnat ses och sjunga tillsammans under pandemin.

I Svenska kyrkan Västerås finns omkring 50 körer med olika inriktning och för olika åldersgrupper. Det gör att vi tror att många kan hitta en kör som passar just dem.

Här hittar du alla våra körer

Välkommen!
domkyrkan
750 år i år
 
I år fyller Västerås domkyrka 750 år. Ingen vet helt säkert kyrkans exakta ålder,  men sedan medeltiden har 1271 angetts som året Västerås domkyrka återinvigdes.

Under hela sommaren har därför en utställning visats i Domkyrkan beståendes av västeråsarnas egna konstverk, som har gemensamt att de på något vis gestaltar domkyrkan. 

Den 16 augusti firades också Domkyrkodagen i såväl kyrkan som på Café Malin. 

Vill du veta mer om domkyrkan - gör ett besök! Domkyrkan är öppen alla dagar mellan kl. 9-17.

Foto: Henrik Mill
konfirmation
 
Den 26 augusti är alla som börjar åttan i Västerås inbjudna till ett efterlängtat konfirmationsevent.
 
Myra Granberg uppträder live via länk från Domkyrkan och runtom i Västerås samlas blivande konfirmander för att möta präster, assistenter, pedagoger och härligt nytt folk. 

Känner du någon som vill konfirmera sig? Du hittar mer information här.

Du behöver inte tycka, se ut eller tro på något speciellt sätt för att konfirmera dig. Du är välkommen precis som du är. Vi har konfirmation med olika inriktningar som dans, fotboll och rock, ungdomskvällar och många andra sammanhang.

Foto: Amanda Nilsson
Hållbar kyrka - hållbar värld
 
Svenska kyrkan Västerås arbetar med hållbarhet ur många aspekter, i allt från hur vi resonerar kring lokalbehov, hur vi renoverar och inreder våra lokaler, hur vi bidrar till en bättre miljö genom att låta gräset växa högre på några av våra kyrkogårdar tll det nya gudstjänstmaterialet för skapelsetid.
Gudstjänst-material för Skapelsetid
 
Vi har tagit fram ett gudstjänstmaterial med miljötema för Skapelsetid som pågår melllan den 1/9-4/10. Läs mer här.

Vi behöver inte bara byta lampor och äta mer hållbart, kyrkans uppgift är också att tala om de existentiella, andliga och teologiska frågorna kopplat till vår miljö, och att samlas för att be om förlåtelse, tacka och be för vår jord.

Foto:IKON/Magnus Aronson
Hållbarhet i lokalanvändning
 
Vi har många verksamhetslokaler och arbetar aktivt med att anpassa både mängden och storleken på lokalerna - för att vi inte ska lägga mer resurser på uppvärmning och ventilation än nödvändigt.

Vi arbetar också aktivt med att minska vår energiförbrukning. Självklart använder vi oss också av el med bra miljöval från förnyelsebara energikällor.

Foto: Henrik Mill
Högt gräs på kyrkogården 
 
Den som har besökt Wallinska kyrkogården eller Hovdestalund och sett att gräset är högre än förut, kan glädjas över att vi gör gott för naturen. Men hur skapar egentligen det högre, något vildvuxna gräset bättre förutsättningar för bin och humlor? Jo, humlor och bin behöver både mat och rätt miljö för att lägga ägg. En miljö som inte är så vanlig i stadsmiljö men som finns i överflöd på vissa av våra kyrkogårdar. Läs mer här.

Foto:Henrik Mill
 
 
Äntligen kan våra verksamheter öppna igen!
 
Den 1 september börjar alla höstens verksamheter, som till exempel kyrkis, samtalsgrupper, sy- och stickgrupper, körer, konserter, föreläsningar och många andra verksamheter under såväl dagtid som kvällstid. Hoppas du hittar något som passar dig! 


De aktiviteter som pågår över en termin, där du behöver göra någon form av föranmälan för att delta, hittar du under verksamhet på webben.


Vi erbjuder självklart många verksamheter som du kan delta i helt utan anmälan. Dessa hitter du i kalendern på webben.

Foto:iNDEPT
 
Säkerhetskontroll av gravstenar i september
 
Kyrkogårdar är en allmän plats som ska vara trygg att vistas på. Därför måste vi enligt lag regelbundet kontrollera att gravstenarna uppfyller säkerhetskraven. Vecka 38 kontrollerar vi gravstenarna på Skerike, Badelunda, Lundby, Björksta, Björlingska och Wallinska kyrkogårdarna.

Några av kraven hittar du nedan:
  • Gravstenen får inte luta för mycket
  • Gravstenen ska tåla ett tryck av 35 kg
En gravrätt är en privat egendom. Om en gravsten inte uppfyller säkerhetskraven, märks den upp och vi kontaktar gravrättsinnehavaren via brev. Om någon gravsten bedöms vara en stor säkerhetsrisk kommer den att läggas ned på marken för att undvika olycksfall. 

Foto:Henrik Mill
 
ditt medlemskap ÄR VÄRDEFULLt PÅ ALLA VIS
 
Att vara medlem i Svenska kyrkan innebär att både ge och få och samtidigt bidra till en bättre vardag för många andra.

Genom ditt medlemskap bidrar du till att skapa ett godare liv och ett schysstare samhälle för många, med hjälp och stöd till människor som har det svårt. Du bidrar också till vårt gemensamma kulturarv, att du själv och andra kan sjunga i kör, besöka kyrkans öppna förskola, prata med en präst när det krisar och mycket mer. Läs mer på webben om hur ditt medlemskap ger ett godare liv till fler och en bättre värld för många. 
rösta i kyrkovalet
 
Mellan den 6-19 september kan du rösta i kyrkovalet. Du kan förtidsrösta i sex olika lokaler runtom i Västerås samt på flera olika platser på själva valdagen. Läs gärna mer på vår webb. 

Helgen den 4-5 september delas vår stora valbilaga ut tillsammans med Västerås Tidning. Där kan du läsa mer om de åtta nomineringsgrupperna som du kan rösta på i Västerås men också få veta mer om hur Svenska kyrkan Västerås på många olika sätt skapar ett bättre samhälle för alla som bor och verkar här. 
 
Det händer i SEPTEMBER
 
GOD, LOVE, PRIDE 
 
Ofta finns en stark sammanhållning och trygghet i församlingar och andra sammanslutningar där det finns en gemensam tro, ideologi eller uppfattning. 

Men vad händer med dem som känner att de inte kan tro på det som predikas eller börjar ifrågasätta det som för samfundet är självklart?

I konstprojektet God, Love, Pride har fotograf och konstnär Ilar Gunilla Persson gestaltat hbtqi-personers berättelser om att växa upp i en miljö med synd-, skam- och skuldbeläggning.

Utställningen visas i Västerås domkyrka kl. 9-17 den 18 september-17 oktober 2021.

Ett pedagogiskt program för skolor erbjuds också i samband med utställningen.

Foto av Ilar Gunilla Persson. Foto: Niclas Warius.
KLIMATVANDRING
 
Den 19 september mellan kl. 13.30-15 genomförs en klimatvandring med start vid Tomaskyrkan.
Samling utanför Tomakyrkan. Därefter går vi en gemensam klimatvandring till Domkyrkan, där Hans-Erik Lindström föreläser kl 15.

Glöm inte att ha på dig bekväma skor.

Foto: IKON/Magnus Aronson
giddefredag den 24/9
 
Den 24 september är det äntligen dags för Giddefredag igen med sinnesrogudstjänst - en "Nära-livet-som-det-är-gudstjänst" med mycket musik, sinnesrobönen och det människor vill dela med sig av.

Det sköra, svåra, starka, det som det kämpas med och det som får glädjen att komma.

Gäst den 24 september är Sven-Holger Rosenvinge med band. Som vanligt erbjuder vi Godly Play för de yngre deltagarna kl. 17.30.

Var: Gideonsbergskyrkan
När: kl. 17-19.30, fredag 24 september 
Gudstjänsten börjar kl. 18.30.

50 personer kan delta på plats i kyrkan. Biljetter kan hämtas på plats från den 20 september. Giddefredag streamas även på Facebook.
kärt återseende i badelunda 26/9
 
Det föremål som för flera år sedan stulits från Badelunda kyrka har nu efter gediget arbete av såväl polisen, Svenska kyrkan Västerås och Svenska kyrkan nationellt, äntligen återlämnats.

Det vill vi såklart fira. I samband med andakten i Badelunda kyrka kl. 15 den 26 september är du välkommen att lyssna till berättelsen om hur föremålet återfunnits och återlämnats.

Var: Badelunda kyrka
När: söndag den 26 september kl. 15.


Foto: Matilda Hildingsson
orgelmatinéer
 
Varje helgfri lördag kl. 12 kan du följa i nobelpristagaren Tomas Tranströmers fotspår och uppleva orgelmusiken i domkyrkan, mitt i Västerås.

Ta en paus ifrån vardagens stress och slå dig ned i bänkarna och bli fullständigt omsluten av musiken från någon av domkyrkans förnämliga orglar. Konserterna är kostnadsfria.

Läs mer här om körer och musik i domkyrkan.

Foto: Henrik Mill
Vill du stödja Act Svenska kyrkan?
 
Varje människa har rätt till ett värdigt liv. Därför har vi som kyrka ett självklart uppdrag att arbeta även internationellt mot orättvisor och förtyck. Det gör vi genom Act Svenska kyrkan. Läs mer om Acts viktiga arbete på webben, där du också kan välja att bidra till arbetet. 
 
KONTAKTA OSS GÄRNA
 
Telefon
021-81 46 00, vardagar kl 8-16.

Kontaktuppgifter till medarbetarna
svenskakyrkan.se/vasteras/personal-a-o

Uppgifter om kyrkor och mötesplatser
www.svenskakyrkan.se/vasteras/kyrkor-och-forsamlingsgardar
 
 
Gemensam e-postadress
vasteras.pastorat@svenskakyrkan.se

Om du boka dop eller bröllop
vasteras.bokning@svenskakyrkan.se
 
 
du hittar alltid uppdaterad information på webben
 
På vår webbplats www.svenskakyrkan.se/vasteras hittar du alltid uppdaterad information om våra verksamheter. Men du kan också följa oss i andra kanaler, som Facebook, Instagram och Kyrkguiden och självklart via vår sida i Västerås Tidning, där du varje helg hittar information från oss.
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK