Nyhetsbrev 5# 2021 S:t Matteus kyrka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Matteus kyrka i Malmö     #5 2021
Kära församling!
 

När jag skriver dessa rader har jag gått på semester, sitter i min trädgård i 25 grader och solsken och njuter av den svenska sommaren när den är som bäst.
Igår blev det Lomma beach med hela familjen och idag städ och fix här hemma, nöje blandas med nytta, så som livet är.

Semester innebär återblick och reflektion och jag kan se tillbaka på ett ganska prövande halvår för vår församling.

Givetvis är det pandemin som prövat oss och det har varit en ganska utmanande period där vi inte riktigt vetat vart restriktionerna skulle ta vägen. Ska vi öppna upp eller inte? Hur många får vi ta in i morgon? Hur gör vi med de digitala gudstjänsterna när vi får öppna upp för fysisk närvaro? Hur mycket ska vi planera gällande verksamhet i sommar? Frågorna har varit många och svaren få. Och kanske kan man tänka att det har varit en vilsam period för personalen, men jag skulle nog tvärtom säga att denna semesterperiod kommer mer efterlängtad än på länge.

Det kräver väldigt mycket energi att stå i ständiga frågor, ja vi klarar faktiskt väldigt mycket som människor bara vi har tydliga svar och tydlig riktning. Efter sommarens semestrar så hoppas jag att vi ska få just detta. Tydliga svar och en tydlig riktning gällande vad vi kan göra som församling.
 
S:t Matteus kyrka är öppen
 

28/6 – 29/8:
On 9-16, to 13-19, fre 9-15, lö och sö 10-14
 
Välkommen in för eftertanke, ljuständning och stillhet.
 
Nu kan vi vara fler på gudstjänsterna!
 

Vi är enormt glada att vi nu får ta in 85 personer i kyrkorummet (plus personal) och vi hoppas att vi ska få fortsätta med detta och så småningom få öppna upp för en fullsatt kyrka. Och vi räknar med att hösten verkligen blir en nystart! Kanske inte till 100 %, men till 80 i alla fall. Och med den nystarten hoppas vi verkligen på din närvaro!

Högmässa med barnkyrka
Sö kl. 11.00

Morgonmässa
On kl. 09.00

Taizéinspirerad kvällsmässa
To kl. 18.00
 
Grönskande oas mitt i stan
 

Vid kyrkan och församlingshuset finns det en skön liten park att vandra genom. Eller varför inte sitta en stund på en bänk, gå ett varv eller två i den runda labyrinten. Eller ta med dig en picknick-korg och ät den i parken.

Välkommen till Matteusparken!
 
Sommarmusik i Matteus
 
Eventuellt blir det förtäring i parken i anslutning till musikkvällarna.
Torsdag 12 augusti kl. 18.00
Klassiska pärlor
 
med Minervakvartetten

Klassiska stycken varvas med film-, jazz- och folkmusik av bl a Porter, Piazzolla, Sjostakovitj, Tarrodi, Schubert, Borodin
Torsdag 19 augusti kl. 18.00
 
Folkmusik
 
med duon Esbjörn Hazelius och Johan Hedin
 
Med bländande briljans, sällsynt innerlighet och ett makalöst driv fyller duon de svenska danslåtarna och visorna som fängslar och berör.
Torsdag 26 augusti kl. 18.00
Americana/pop
 
Ella Sandberg och Samuel Nilsson med vänner

Under kvällen kommer du att få höra tolkningar på välkända låtar samt eget material i genren Americana/pop.

Ella Sandberg på akustisk gitarr och sång 
Samuel Nilsson på elgitarr och sång
Nils Hernqvist på bas
Nils Aurell på trummor
 
Boka dop via nätet!
 

Se alla lediga doptider i Malmös kyrkor och preliminärbola en tid när det passar dig på www.svenskakyrkanmalmo.se

Hittar du ingen tid som passar, eller vill ha dopet i en annan kyrka eller på annan plats, saknar fullständigt personnummetr på den som ska döpas, är vuxen och vill döpas eller om du har frågor, kontakta pastorsexpeditionen för personlig service. Telefon 040-27 90 01, e-post pastorsexp.malmo@svenskakyrkan.se
 
Dags att anmäla sig till konfirmation för dig som är född 2007
 

S:t Matteus kyrka erbjuder en konfirmandgrupp där du får åka på läger i Skåne och på en resa till Walsingham i England. Gruppen träffas mestadels på torsdagar.

Anmälan och information om alla grupper hittar du på www.svenskakyrkan.se/malmo/anmalan-till-konfirmation-2021-2022
 
Pilgrim´s Walk for Future
 

Pilgrim´s Walk for Future startar 19 juli i Vadstena. 30 oktober ska vandrarna vara framme i Glasgow, i tid till klimatmötet COP26. Vandringen är Svenska kyrkans sätt att lyfta klimatfrågan och sätta den högst upp på agendan igen. 20–21 augusti passerar vandringen Malmö.

Pilgrimerna ska då medverka vid ett samtal om "Den yttre och inre resan" i S:t Matteus kyrka fredag 20 augusti 2021 kl. 18.00.

Detta är ett existentiellt samtal mellan regissören Jessica Nettelbladt, aktuell med filmen Drömprinsen, pilgrimerna från Pilgrims Walk for Future och huvudrollsinnehavaren i filmen, Erik som är på pilgrimsresa till fots från Rosengård i Malmö mot världens ände, Kap Finisterre. Erik kämpar med könsdysfori och ett förflutet av utanförskap och utsatthet. Samtalsledare är Gunilla Hallonsten, kyrkoherde och kontraktsprost Svenska kyrkan Malmö.

Välkommen!
 
Boka samtal med en diakon eller kurator
 

Ring 040- 27 92 48 för att boka samtal eller fyll i ett kontaktformulär på webben under
Prata hjälper.

Svenska kyrkan Malmö erbjuder samtalsstöd för alla, oavsett ålder, sexualitet eller religion. Diakoner och kuratorer har tystnadsplikt. Det är helt kostnadsfritt och utan journaler. Du väljer själv om samtalet ska ske digitalt, via telefon eller som ett fysiskt möte. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Se en kort informationsfilm om Prata hjälper.
 
Kyrkoval – demokrati i kyrkan
 

Söndagen den 19 september 2021 är det val i Svenska kyrkan. Alla medlemmar som är 16 år och äldre kan rösta om hur de vill att Svenska kyrkan ska styras.

Du kan förtidsrösta i S:t Matteus kyrka:
6–11 september och 13–18 september
Måndag, tisdag och onsdag kl. 16–20
Torsdag, fredag och lördag kl. 11–14

Och självklart kan du rösta på valdagen den 19 september. Tid och plats finns angivet på ditt röstkort, som du kommer att få senast den 1 september.

Läs mer om kyrkovalet: www.svenskakyrkan.se/malmo/kyrkoval
 
Församling - en gemensam längtan efter Gud och att samlas
 

Det är lätt att glömma i tider av avskildhet och digitala substitut att kyrkan byggs av oss som samlas. Utan en gemensam längtan efter Gud, och en längtan att samlas, då finns faktiskt ingen församling heller. Så vi hoppas att du vill vara den viktiga pusselbit som du är när vi förhoppningsvis öppnar upp ordentligt igen i september månad. Då hoppas vi få se dig ansikte mot ansikte och ta del av alla de gåvor Gud har gett dig. Och du, kommer du inte på vilka de är, så hjälper vi dig gärna att lista ut det!

Vi vill önska dig en varm, vilsam och välsignad sommar. Gud älskar dig!

Arbetslaget i Sankt Matteus
genom Gustav 


Gustav Burman
arbetsledare i S:t Matteus kyrka och vikarierande församlingsherde i S:t Johannes kyrka
tfn: 040-27 92 27, e-post: gustav.burman@svenskakyrkan.se
 
Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av augusti.