De senaste publikationerna, författningarna, remisserna, yttrandena och filmerna.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Publicerat av Boverket
 
Juni 2021
Nya publikationer
 
 
Nationell kartläggning av trädtäckning i städer och tätorter
Boverket har tillsammans med Statistiska Centralbyrån gjort en pilotstudie om metoder för nationell kartläggning av trädtäckning i städer och tätorter.

Boverkets indikatorer juni 2021
En kortfattad och aktuell sammanställning av olika indikatorer om utvecklingen på bygg-, bostads-, och kreditmarknaden. Sammanställningen bygger på uppgifter från skilda källor som bearbetas och sammanställs av Boverket tillsammans med uppgifter ur Boverkets egen statistik.

Ansvaret för att åtgärda enkelt avhjälpta hinder
I detta regeringsuppdrag har Boverket analyserat hur ansvaret för att åtgärda enkelt avhjälpta hinder mot tillgänglighet kan bli tydligare. I enlighet med uppdraget lägger Boverket fram ett förslag på en presumtionsregel som pekar ut byggnadsägaren och den allmänna platsens huvudman som ansvarig för att åtgärda ett hinder.

Verktyg för minskad klimatpåverkan vid planläggning
Planers klimatpåverkan kan hanteras genom ett verktyg som vägleder kommuner och regioner mot mer klimatsmarta val genom plan- och bygglagens planeringsprocesser. Detta har varit utgångspunkten i det arbete som Boverket har genomfört på regeringens uppdrag tillsammans med en bred referensgrupp.

Tillsynsavgift och byggsanktionsavgifter
Boverket föreslår att det ska införas nya byggsanktionsavgifter men anser inte att det finns förutsättningar att införa tillsynsavgift. Boverket har haft i uppdrag att utreda om det finns förutsättningar att dels införa nya byggsanktionsavgifter för vissa överträdelser av plan- och bygglagstiftningen och dels införa en möjlighet för byggnadsnämnderna att ta ut en avgift för att täcka kostnaderna för sitt tillsynsarbete.

Uppdrag att utvärdera stödet för renovering och energieffektivisering samt att analysera ägarförhållanden på hyresbostadsmarknaden
Boverket fick i juli 2020 i uppdrag av regeringen att utvärdera stödet för renovering och energieffektivisering samt att analysera ägarförhållanden på hyresbostadsmarknaden. I oktober 2020 redovisade Boverket en delrapport. Den här rapporten omfattar övriga delar av uppdraget.

Risk för diskriminering och hinder för etablering på bostadsmarknaden
Rapporten innehåller redovisningen av Boverkets regeringsuppdrag att analysera och bedöma om det vid förmedling av bostäder förekommer missgynnanden som skulle kunna utgöra diskriminering vid förmedling av bostäder.
 
Nya och ändrade författningar
 
Inga författningar publicerades under juni 2021.
 
Boverkets remisser
 
Inga remisser publicerades under juni 2021.
 
Boverkets yttranden över andras remisser
 
 
Boverkets filmer
 
Den 23 april 2021 anordnade Boverket ett dialogmöte om gestaltad livsmiljö mellan riksarkitekten, länsarkitekter, länsantikvarier, stadsarkitekter och representanter från regionerna. Temat var värdeskapande byggd miljö. De sex föreläsningarna spelades in.
Klicka på bilden för att se filmen.
Riksarkitekten hälsar välkomna till värdeskapande byggd miljö
 
I den här filmen hälsar riksarkitekt Helena Bjarnegård välkomna till dialogmötet.
Textad version.
Klicka på bilden för att se filmen.
Värdeskapande bebyggelsestrukturer – städer, orter och landsbygder
 
I den här filmen berättar Caroline Stigsdotter, planeringsarkitekt och projektledare Boverket, om dagens tema, värdeskapande byggd miljö. Textad version.
Klicka på bilden för att se filmen.
Erfarenheter från Region Skåne
 
I den här filmen berättar Hanna Negash, arkitekt och samhällsplanerare på Region Skåne, om hur Region Skåne arbetar med strategier för gestaltad livsmiljö i regional planering. Textad version.

Syntolkad version av filmen Erfarenheter från Region Skåne
Klicka på bilden för att se filmen.
Skellefteå i transformation
 
I den här filmen berättar Therese Kreisel, planchef i Skellefteå kommun och Patrik Larsen, mark- och exploateringschef i Skellefteå kommun om hur Skellefteå utvecklas utifrån en tydlig strategi kring strukturella frågor och med kulturen som motor för förändring. Textad version.

Syntolkad version av filmen Skellefteå i transformation
Klicka på bilden för att se filmen.
Regionala analyser i arbetet med gestaltad livsmiljö
 
I den här filmen berättar Unni Liljegren, samordnande arkitekt för gestaltad livsmiljö på Länsstyrelsen i Västra Götaland om hur länsstyrelsen kan synliggöra de byggda sambanden. Alla filmer finns i både textade och syntolkade versioner. Textad version.

Syntolkad version av filmen Regionala analyser i arbetet med gestaltad livsmiljö
Klicka på bilden för att se filmen.
Ny kunskap som synliggör de värden som skapas i planeringen
 
I den här filmen berättar Lars Marcus, professor i stadsbyggnad vid Chalmers Tekniska Högskola om ny kunskap som synliggör de värden som skapas i planeringen. Textad version.

Syntolkad version av filmen Ny kunskap som synliggör de värden som skapas i planeringen
Klicka på bilden för att se filmen.
Vad är en planbeskrivning – en tårtmetafor
 
Den 15 april sände Boverket ett webbseminarium om de nya reglerna för planbeskrivning till detaljplan. Där använde vi en tårta som metafor för att förklara vad en planbeskrivning är. Nu finns bildspelsfilmen som en separat film här på Boverkets Youtubekanal. Textad version.

Läs mer om Boverkets arbete med digitala detaljplaner på Boverkets webbplats. Där finns också bildspelsfilmen som pdf-dokument. 
 
Om nyhetsbrevet
 
I nyhetsbrevet Publicerat av Boverket ser du publikationer, ändrade författningar, Boverkets remisser, yttranden över andras remisser och filmer som Boverket har publicerat under den senaste månaden. Nyhetsbrevet kommer ut i början av varje månad.
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Nyheter
 
Här hittar du Boverkets senaste nyheter.
Nyheter
Prenumerera
 
Läs tidigare utskick och prenumerera på våra andra nyhetsbrev.
Prenumerera