Det senaste på yttrandefrihetsområdet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Sommarlyssning: poddserie om Yttrandefrihet
 

Vi har tidigare tipsat om vår poddserie från Yttrandefrihetsgruppen och de två första avsnitten som handlar offentlighetsprincipen och hot och hat mot journalister. Nu finns avsnitt tre och fyra tillgängliga att lyssna på i hängmattan i sommar.
Det tredje avsnittet handlar om EU:s upphovsrättsdirektiv och hur reglerna om videodelningstjänster påverkar yttrandefriheten och pressfriheten. Vi hör Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf och Stephen Lindholm från Yttrandefrihetsgruppen reda ut vad som krävs när artikel 17 i upphovsrättsdirektivet ska implementeras i svensk lagstiftning.

Fjärde avsnittet handlar om distansarbete och vilka nya utmaningar det innebär för källskyddet. Det är viktigare än någonsin att se över det digitala källskyddet och hur vi kommunicerar känsliga uppgifter. I podden från diskuterar Anders Thoresson, expert på digitalt källskydd, och Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet, vad man som journalist bör tänka på.
 
Nya medlemmar i Yttrandefrihetsgruppen
 

Journalistförbundets styrelse har utsett Leo Wallentin och Marina Ferhatovic till nya ledamöter i  yttrandefrihetsgruppen.
Leonard Wallentin har arbetat som journalist i drygt 20 år, det senaste decenniet med fokus på datadriven journalistik. Han är vd för J++ Stockholm, en frilansbyrå för datajournalistik med kontor i Stockholm och Porto. Innan dess har han under flera år jobbat på SVT i olika roller, bland annat som nyhetsreporter, redaktör, webbredaktör och webbutvecklare. Leo Wallentin har erfarenhet av att använda offentlighetsprincipen för att begära ut stora datamängder. Han kommer att kunna bidra till gruppens erfarenhet genom sin gedigna erfarenhet från databasjournalistik och sin kompetens inom ITz.

Marina Ferhatovic arbetar sedan 2019 som reporter på DN:s redaktion i Göteborg. Innan dess var hon nyhetsreporter på Göteborgs-Posten. Marina Ferhatovic har sedan början av sin yrkesbana 2007 varit engagerad i internationella journalistiska samarbeten kring frågor som bland annat har rört yttrandefrihet. Hon har till exempel deltagit i workshops med journalister från EU och MENA (Mellanöstern och Nordafrika), vilket väckt många tankar om yttrandefriheten i Europa ur ett bredare perspektiv. Merina Ferhatovic är en av författarna bakom reportageboken ”I Bosnien finns inga raka vägar”, som handlar om hur det är att växa upp i ett land som präglas av decenniegamla konflikter.
 
Om Yttrandefrihetsgruppen
 
Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp bevakar och jobbar med frågor som offentlighetsprincipen, hot mot journalister och källskydd. I nyhetsbrevet kan du läsa om aktuella frågor på området och vad Journalistförbundet och Yttrandefrihetsgruppen tycker i dessa frågor.

Yttrandefrihetsgruppen består av:
Stephen Lindholm, Kommunalarbetaren, tf ordförande i gruppen
Hanna Nyberg, SVT, ledamot förbundsstyrelsen, ordförande i gruppen (föräldraledig)
Marina Ferhatovic, DN
Leonard Wallentin, frilans, J++
Nils Funcke, journalist och lärare
Mira Hjort, Kommunalarbetaren
Olle Wilöf, upphovsrättsjurist, Journalistförbundet
Tove Carlén, jurist, Journalistförbundet, sekreterare i gruppen
 
Vill du ha mer information?
 
Vill du sprida kunskap om yttrandefrihetsfrågor på redaktionen? Vi kommer gärna ut och berättar om öppenhet och yttrandefrihet på ett klubbmöte eller i andra sammanhang!

Har du frågor om innehållet i nyhetsbrevet? Vill du har mer information om Yttrandefrihetsgruppen eller Journalistförbundets arbete i dessa frågor?

Tveka inte att kontakta oss!
Tove Carlén, jurist Journalistförbundet, tc@sjf.se