Nyhetsbrev 5 - 2021 Ny
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
Nya datum satta för tränarutbildningar - anmälan öppen
 
Nu finns det datum för de tidigare planerade utbildningarna i Brottning Grund och - Fortsättning. Det finns plats och anmälan är öppen.  Anmälan till de olika utbildningarna hittar ni här.
Vid frågor kontakta malin.kjebon@brottning.rf.se
 
NPF-utbildning under hösten 2021
 
RF-SISU och Svenska brottningsförbundet kommer under hösten att arrangera ett utbildningstillfälle för dig som vill stärka och utveckla sitt ledarskap.
Utbildningen ”Att träna barn, ungdomar och vuxna med olika diagnoser” kommer beröra moment som rutiner, struktur, feedback, relationer och bemötande.
Denna utbildning arrangeras för att kunna erbjuda brottning till alla med olika behov och är en del av projektet Parabrottning.
Utbildningen är kostnadsfri för föreningen och kommer gå i september 2021.

Var snabb med att anmäla dig till cem.celepli.atci@brottning.rf.se!
 
Bra att veta inför OS 
 
Den 23 juli invigs OS i Tokyo, även om det smygstartar med tävlingar redan två dagar innan. Avslutningen är den 8 augusti.

Svenska brottare i OS i Tokyo:
Sofia Mattsson, 53 kg, Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.

Sommar OS 2021 i tv
Tävlingarna kommer sändas i Discoverys kanaler i Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport, Eurosport 2 samt på streamingplattform.

OS 2021 tidsskillnad
Tidsskillnaden mellan Tokyo och Sverige är åtta timmar. Det innebär att majoriteten av tävlingarna i sommar-OS 2021 kommer att starta sent svensk tid men att finalerna i brottning startar på förmiddagen.


Måndag 2 augusti
Alex Kessidis GR 77 kg | 1/8 Final - 1/4 Final - semifinal | svensk tid 03.00-05.30

Tisdag 3 augusti
Henna Johansson WW 62 kg | 1/8 Final - 1/4 Final - semifinal | svensk tid 03.00-05.30
Alex Kessidis GR 77 kg | Finalpass | svensk tid 10.15-14.00

Onsdag 4 augusti
Henna Johansson WW 62 kg | Finalpass | svensk tid 10.15-14.00

Torsdag 5 augusti
Sofia Mattsson WW 53 kg | 1/8 Final - 1/4 Final - semifinal | svensk tid 03.00-05.30

Fredag 6 augusti
Sofi Mattsson WW 53 kg | Finalpass | svensk tid 10.15-14.00

Följ våra rapporter från OS på Instagram @swedewrestling och på Svenska Brottningsförbundet på facebook.
 
 
Rapporter från UEM i Samokov, Bulgarien
 
WW 17
Sverige åkte med två tjejer till UEM i Bulgarien. Hedda Förare Berg, 61kg och Petra Åhlen, 65kg.
Båda tjejerna var mästerskapsdebutanter. 

65 kg Petra Åhlen ställdes i 1/8 finalen mot en tyska där hon tyvärr förlorande med siffrorna 6-3. Petra inledde matchen väl och styrde tyskan under första perioden. Sedan fastnade hon tyvärr i fallhotande på egen rullning. Hon gjorde en bra match där hon hela tiden jobbade efter poäng. Tyvärr förlorade tyskan sin semifinal och resan var slut där.

61 kg Hedda Förare Berg ställdes i 1/8 finalen mot en kroatiska. Efter en svajig och händelserik inledning av matchen med mycket kast lyckades Hedda ta över ett svinkast från kroatiskan och lägga henne på fall. I kvartsfinalen ställdes sedan Hedda mot en duktig turkiska. Hedda inledde starkt och visade att hon ville brottas. Turkiskan blev tyvärr för svår och det blev tillslut förlust med 11-0. Turkiskan förlorade tyvärr sin semifinal och resan var slut även här.

Det finns otroligt mycket saker att ta med sig hem  för tjejerna. De  har fått mänger med rutin och erfarenhet och nya reflektioner hem till sina klubbar.

Brottarna coachades av ytterligare två debutanter, Elin Nilsson & Felix Brink.

GR 17
60 kg Ilias Ayhan Huddinge BK såg ut att kunna vinna sin första mästerskaps match men förlorande tillslut mot Tarkkio, FInland. Tarkkion förlorade nästa match mot icke finalist och därmed var Ilias utslagen. En erarenhetsmässigt viktig turnering för framtiden och vi kommer säkerligen se mer av Ilias i den blå gula dressen .

80 kg Hamza Sertcanli Huddinge BK vann sin första match mot Platon Spolianski, LTU. En svår match där Hamza segrade på fall. Hamza vann senare i 1/8 final mot Atanasov, BUL och kvartsfinalen mot Lyyski, FIN. Semifinalen mot Mihai Gutu, MDA blev för svår för Hamza men han utmanade och var ytterst nära att komma i kapp förlust P 3-5 . I bronsfinalen kom Hamza aldrig riktigt in i matchen och Ivan Tsybanev, UKR vann. Hamza slutade på en välförtjänt 5:e plats.

Killarna har båda höga ambitioner och gjorde sitt allra yttersta för att vinna både matcher och medaljer, tyvärr räckte det inte denna gång. Deras uppträdande under mästerskapet var väldigt representativt för Sverige

/Johan & Janne

FS 17
60 kg  Magomed Tutaev. Det var Magomeds första mästerskap och att få kliva upp på mattan på ett sådant har han längtat efter. 
Hans öppningsmatch mot tysken Marcel Wagin var jämn i första perioden. Magomed tappar endast två poäng efter en jämn situation. I andra perioden blev det tydligare att erfarenhet och förberedelse spelar stor roll. Där var tysken helt enkelt starkare. Det blev förlust med 10-0 och Magomeds mästerskap var över. Efter denna erfarenhet är Magomed ännu mer målmedveten och det har sjunkit in vad som krävs för att nå toppen.

/ Lovisa Gryvik
 
Gemenskap ska få ungdomarna att prioritera idrotten längre
 
Under 2020/2021 deltog Linnea Svensson och Elvira Jakobsson, två tränare från Eslöv respektive IFK Linköping i utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0. 
Syftet med utbildningen var att lyfta unga personer med stort engagemang för idrotten och ge dem stöd och möjligheter för att driva projekt inom ett modernt ledarskap.

Så här presenterar Linnea Svensson sitt projekt Vi tillsammans;

Syftet med projektet är att bygga en stark gemenskap för att skapa trygghet och därigenom hitta framgångsfaktorer för att ungdomarna ska prioritera idrotten längre. Mina önskade effekter av att driva detta projekt var att inställningen till varför ungdomar brottas ska ha förändrat. Och att  fler ungdomar kommer till träningen på grund av gemenskapen som den medför.

För att skapa en trygghet och gemenskap gäller det att inkludera ungdomarna i verksamheten och få dem att känna sig sedda och hörda. Att ungdomarna vågar vända sig till sina tränare om allt och att tränarna tar sig tid att lyssna.

Förutom gemensamma samlingar, i den mån det gick på grund av coronapandemins restriktioner, gjorde vi andra små insatser för att ungdomarna skulle känna sig sedda. Ett exempel var Roliga femman. Ett kort samtal mellan tränaren och brottaren där det huvudsakliga syftet var att skapa förtroende mellan tränaren och den aktiva. Samtalet kan handla om allt mellan himmel och jord för att uppmärksamma den aktiva och visa att vi som tränare ser dem. Samtalet kan ske när som helst, innan träning, under träning, efter träning, på aktiviteterna osv och kunde vara allt från 10 sekunder till 5 minuter långt.

Resultat
Efter projektet delade jag ut en enkät för att se vad projektet hade för effekt på de aktiva. Det visade sig att alla ville fortsätta med projektet och de flesta upplevde att de trivdes bättre på brottningen samt upplevde en bättre gemenskap efter projektet. Majoriteten upplevde även att de hade fått en bättre relation till tränarna.

Resultatet blev med andra ord väldigt positivt. Jag pratade även med tränarna och styrelsen efter projektet och även de tyckte att projektet haft en positiv effekt.
Ett citat från en styrelsemedlem var: ”En stor bidragande del till att vi har behållit våra brottare trots pandemin är den gemenskapen som projektet Vi Tillsammans har gett oss.”
 
Sälj lotter till Midsommarbingot säkert & digitalt!
 
Slipp onödiga kontakter i dessa tider - sälj Bingolotter på säkerhetsavstånd digitalt. Kom igång enkelt! Hämta er unika försäljningslänk och sprid till medlemmar & i sociala medier. Lycka till!
Hämta er länk här.
 
 
Svenska Brottningsförbundet inleder samarbete med Craft
 

Svenska Brottningsförbundet har tecknat ett tre-årigt samarbetsavtal ed sportvarumärket Craft.
Samarbetet innebär att Craft förser aktiva och ledare inom förbundet med plagg och utrustning för både träning och fritid. Craft kommer även vara med i utvecklingen av förbundets brottningsläger för ungdomar där Crafts erfarenhet från friidrottsskolor och fotbollsskolor kommer att vara en viktig ingrediens. Samarbetet inkluderar även utvecklingen av en supportershop för svenska fans som vill visa sitt stöd för svensk brottning.
Det nytecknade avtalet mellan Craft och Svenska Brottningsförbundet inleds 1 september och sträcker sig över tre år.

För mer information vänligen kontakta:
Samuel Lund, Generalsekreterare, Svenska Brottningsförbundet
Telefon, 08-699 63 26
E-post: samuel.lund@brottning.rf.se

Patrik Danielsson, Sales Manager Club
Telefon: +46 33 722 33 31
E-post: patrik.danielsson@craft.se

Craft är ett svenskt varumärke specialiserat på kläder och produkter för sporter där prestanda och komfort är avgörande för optimal prestation. Genom att samarbeta med elitidrottare över hela världen och ständigt utveckla nya material och tekniska lösningar kan Craft erbjuda innovativa funktionskläder, löparskor och tillbehör – för såväl världsmästare som vardagshjältar.
 
 
Lyckat Treklubbsmöte utomhus
 

Det blev succé när Svalöv, Bergania och EAI möttes i sin utomhusupplaga av ett Treklubbsmöte den 29 maj. Deltagarna var förstås väldigt taggade, efter så lång tid utan tävlingsmöjligheter.
Allt flöt på som de hade hoppats på. TIll och med vädret. En förutsättning för att tävlingen skulle kunna genomföras.

- Det hänger verkligen på vädret, säger Anders Skoog. Hängde ju en del på vädersajterna innan.
Men även vackert väder har sina sidor. När solen gassar på en brottarmatta, blir den väldigt varm.
- Så att tävla utomhus är kanske inte optimalt, men en rolig upplevelse, sammanfattar Anders. 

Tävlingen fick också stor uppmärksamhet av förbipasserande. Personer som aldrig annars skulle kommit i kontakt med brottning, fick nu uppleva sporten. En positiv spinnoff-effekt.                                                                                                                   
 
Största utmärkelsen
ger inspiration att fortsätta
 

Text: Cege Berglund

Efter mer än 60 år inom brottningen tilldelas Christer Persson Riksidrottsförbundets förtjänsttecken, den högsta utmärkelsen som finns inom svensk idrott.
I höstas gick han i pension från Svenska Brottningsförbundet. Men han fortsatte jobba – inom brottningen.

Allt började, och fortsätter nu, hemma i Västerås. Christer var liten och rund (”nu är jag bara rund”) och pappa Rune tyckte att han skulle börja med någon idrott. En titt i telefonkatalogen visade att det fanns något som hette brottning. Pappa tog med lille Christer till träningslokalen och han blev uttagen till sitt första uppdrag, en ungdomstävling i Kolsva. Resan ställdes in, det fanns för få ledare i klubben.
Driftige pappa Rune hade aldrig brottats själv, men han blev arg och ställde frågan ”hur behandlar vi våra barn?” Givetvis uppmanades han att ställa upp själv och gjorde så. Rune Persson var ordförande för Västerås Brottarklubb många år – Christer tog över jobbet 1982 och hade det till 1992.
 
- Pappa var bra och från honom har jag fått med mej en värdegrund, att alla är lika mycket värda och att alla måste vara med om det ska bli bra, säger Christer.
Han har haft ett driv allt sedan han började som ungdomstränare vid 14 års ålder.
 
- Jag vill att saker och ting ska hända och, framför allt, om man lovat något ska det också genomföras. Jag gillar inte folk som bara säger ”ja, ja, ja” och sedan inte gör något. Och jag har lovat mej själv att aldrig säga att något var bättre förr. Det hindrar inte att det ibland inte är så dumt att titta bakåt, plocka upp sådant som är bra men samtidigt aldrig vara rädd för att testa nytt.
 
Christer Persson ingick i Svenska Brottningsförbundets ungdomskommitté under 80- och 90-talen, har också varit med i tävlingskommittén och under cirka tio år damansvarig.
1984-88 tillhörde han FILA:s (numera UWW) kommitté för kvinnlig brottning.
Han röstades in i Svenska Brottningsförbundets styrelse 1984, men avgick 1988 när det var som bråkigast.

- Jag tycker egentligen inte att man ska avgå i förtid, men då kunde jag inte ställa upp när styrelsemöten var så riggade att allt redan var klart då vi satte oss ner, förklarar han.
 
2011 kom han in som adjungerad i förbundsstyrelsen och året därpå blev han vice ordförande. 1998 var han tävlingsledare för VM i Gävle. Han kan alltså se tillbaka på många år av förbundsverksamhet. Variationen har varit stor och förbundet har periodvis stämplats som bråkigt. När var det roligast?

- På 80-talet var jag så ung och allt var nytt. Jag var ledare vid ett juniormästerskap när vi vann ett guld och tre brons på två deltagare! 90-talet var tungt med skobråk och Micke Ljungbergs utsatthet. Men på senare år, från 2012 och framåt, har det varit något helt annat med positiv inställning från alla håll.
 
Numera har Christer mycket att göra med VBK, inte minst för att det ska bli Mälarcupen igen och framförallt SM för alla tre seniorkategorier.
 
- Det jag gör i klubben motsvarar kanske ett halvtidsjobb, funderar han, och det ska bli härligt att få se riktig brottning igen!