Viktig information om kyrkovalet för nomineringsgrupper och kandidater. Mer info finns också på https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En intensiv vår har nu övergått i sommar och det är ganska exakt tre månader kvar till valdagen den 19 september. Nu under sommarmånaderna är det febril aktivitet med bland annat tryck och leverans av valsedlar.
 
I samband med att röstkorten landar hos väljarna runt den 1 september startar den gemensamma kyrkovalskampanjen som ökar i intensitet ju närmare valdagen vi kommer. Kyrkovalet kommer att uppmärksammas med stora utomhusannonser samt annonser i tidningar, radio och på tv.
 
Valkansliet är bemannat hela sommaren och öppet som vanligt. Har ni frågor om leveranser av valsedlar, kontakta oss på kyrkoval@svenskakyrkan.se eller
018-16 95 00. När det gäller övriga frågor kontakta i första hand ert stift.
 
Valkansliet vill önska er alla en riktigt skön sommar!
 
Leveransadresser till församlingarna/pastoraten
 
Inför att ni ska distribuera valsedlar till valnämnderna så har valkansliet, som ett stöd till nomineringsgrupperna, tagit fram en rapport med leveransadresser och kontaktuppgifter till församlingarna/pastoraten som ligger på Kyrkovalets hemsida. Nomineringsgrupperna måste dock själva kontakta respektive församling/pastorat i förväg för att komma överens om när nomineringsgruppen kan leverera sina valsedlar till valnämnderna under sommaren.

I Svenska kyrkans bestämmelser 2019:17 24 § framgår det att nomineringsgrupperna kan få hjälp av valnämnden för utläggning av valsedlar till kyrkomötes, stiftsfullmäktige- och kyrkofullmäktigevalen om grupperna lämnat dessa valsedlar till valnämnden senast 18 dagar före valdagen dvs. senast den 1 september. Valnämnden kan besluta att valsedlar som den får vid ett senare tillfälle också ska läggas ut förutsatt att alla nomineringsgrupper behandlas lika. Nomineringsgrupperna kan också välja att själva lägga ut sina valsedlar i röstningslokalen/vallokalen.
 
Fastställda listor på webben
 
På Kyrkovalets hemsida under Om kyrkovalet/Nomineringsgrupper och kandidater finns nu listor över de grupp- och kandidatförteckningar som hittills är fastställda av stiftsstyrelserna. Förteckningarna finns i PDF format för respektive stift men också som en totallista i både PDF och Excel.

Den 19 juli, när samtliga grupp- och kandidatförteckningar är fastställda, publiceras Kandidatvisningen på Kyrkovalets hemsida. I Kandidatvisningen kan man, via postnummer eller församling, söka fram grupper och kandidater.

Obs! I Kandidatvisningen kommer det i år att finnas länkar till respektive nomineringsgrupps hemsida om den finns registrerad i Grupp- och kandidatsystemet. Om ni inte har registrerat en hemsideadress och vill lägga till en så går det fortfarande bra att göra det. Detta gör man i Grupp- och kandidatsystemet under fliken Grupper.
 
Viktigt om valsedelsleveransen
 
Valsedlar har nu börjat rulla ut från tryckeriet och en hel del försändelser har även nått sina mot­tagare. Vi har dock noterat att företag och organisationer inte är på plats under kontorstid då PostNord levererar. Den pågående pandemin samt begränsade öppettider under sommaren är med största sannolikhet orsaken till detta.
 
Vi ber er därför att vara uppmärksamma när den första aviseringen kommer – antingen via e-post eller sms.

Denna avisering skickar tryckeriet när valsedlarna är klara för leverans. Den normala leveranstiden är en arbetsdag. Avvikelser kan förekomma för vissa postnummer i norra Sverige, Gotland samt vissa lantbrevbärarlinjer. Det gäller både privata mottagare och företag/organisationer.
 
Ladda ner PostNords app och följ dina försändelser. Då har du bättre koll när du ska vara på plats. Appen finns för iPhone och Andoid. Ladda ner den på App Store eller Google Play.
 
Vid leverans till privatadresser skickar PostNord en förfrågan om leveransval. Mottagaren har då möjlighet att välja mellan tre olika datum och leveranstider i närtid. Det är då viktigt att någon är på plats för att ta emot försändelsen.
En kalender ligger mot en turkos bakgrund. Bredvid ligger en klocka i trä och post-it-lappar i glada färger.
1 juli är sista dag för stiftsstyrelsen att fastställa grupp- och kandidatförteckningen för de som fått förlängd handläggningstid.
 
Juni - augusti levereras valsedlar till nomineringsgrupperna.
 
1 september är sista dag att lämna in valsedlar till valnämnden för utläggning i vallokal/röstningslokal, om gruppen önskar hjälp med det.
 
Tidigare nyhetsbrev
 
Nyhetsbrev som publicerats tidigare under året hittar ni här:
Nyheter och datum - Kyrkovalet (svenskakyrkan.se)
Har du frågor om leveranser av valsedlar, kontakta valkansliet på kyrkoval@svenskakyrkan.se eller 018-16 95 00. När det gäller övriga frågor kontakta i första hand ert stift. Uppdaterade kontaktuppgifter finns på webben.

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Mer information för nomineringsgrupper finns på: svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater. Sidorna uppdateras och fylls på allt eftersom.
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00