Falköping klättar vidare!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hej!

Den årliga mätningen från Svenskt Näringsliv har kommit. Rankingen ser vi först till hösten men tills dess kan vi med glädje ta en titt på de resultat och svar som hittills presenteras. Vi jobbar hårt med bland annat bemötande och service och information och det ger fortsatt resultat!
Kan man mäta företagsklimat?
 
Ja. Varje år mäter Svenskt Näringsliv drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. Svaren från enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen. Dessa räknas samman med fem statistikfaktorer till en ranking som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner.
Mätningen har nu avslutats och resultatet presenterats. I Falköping har svarsfrekvensen för de tillfrågade varit 54% och bland de svarande företagarna har ca 75% mellan 1-25 anställda, vilket tycks spegla fördelningen i Falköpings näringsliv ganska bra. Falköpings kommun rankades 2019 till plats 65 och 2020 till plats 33, vilket resulterade i en andra plats i SKR:s kommungrupp.

– Falköping visar genom årets siffror det näst bästa resultatet i mätningens historia! Vi har gått från 2,8 till 4,0 vilket är en fantastisk utveckling, konstaterar Magnus Sundén.
 
I det sammanfattnade omdömet ser vi att Falköping med 3,9 på en sexgradig skala ligger klart över Sverigesnittet.
 
Tydlig förbättring och historiskt sett mycket stark positiv förändring konstaterar vi bland annat i frågan om "Dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare". Detta är även den bästa delrankingfaktorn för Falköping.
 
Löpande information till Falköpings företag och näringliv rör alla former av kommunikation. Allt ifrån besked och återkoppling angående till exempel bygglov, ansökningar och allmäna frågor till inbjudningar rörande näringslivsaktiviteter av olika slag. Det senaste året har även information kring restriktioner och insatser till följd av pågående pandemi, varit en del av det som kommunicerats.

– Vi känner sådan stolthet kring det här arbetet, att vi kliver framåt och ser ständigt färbättring på så många plan, säger Magnus Sundén. Det ligger mycket jobb bakom detta.

De mest positiva resultaten ses inom attityder, information och dialog – viktiga byggstenar för ett gott näringslivsarbete.
Attityderna stadigt positiva
 
Attityder till företagande, både gällande tjänstemän och poilitiker, uttrycks vara positiva, särskilt jämfört med Sverige i stort. Detta kan tyckas vara en förutsättning för ett gott samarbete och god kommunikation, företag och kommun emellan.

Nedan ser du ökningen tydligt. Falköpings utveckling (röd linje) passerade 2016 Sverigesnittet och ökar fortfarande.