"Jag har saknat det svenska klagandet på vädret"
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En vanlig onsdag i en ovanlig tid
 

Jag sätter nyckeln i låset och arbetsdagen börjar. Jag är fortfarande trött när jag sätter på dagens första kaffekanna. Trött men glad. Kaffet är inte till oss i personalen. Äntligen har vi vår första konferensgrupp här. Dom, för mig okända människor, som ska samlas på riktigt och inte bara framför ännu en ZOOM-konferens för att lära sig om PR och fundraising inom kyrklig verksamhet ler mot mig med sina ögon. Det är nåt vi har fått lära oss med munskydden på. Le med ögonen. Lite senare på dagen trillar syföreningen in. Dom klagar på att det är för varmt och jag kan inte annat än att dra på smilbanden under munskyddet. Det om nått är väl ett tecken på att livet börjar bli liiite mer normalt. Jag har saknat det svenska klagandet på vädret. Efter nästan 1,5 år med corona-klag känns det skönt och omväxlande med lite hederlig vädertjat.

Skoldagen tar slut och sommarklädda barn kommer med sina föräldrar till caféet och köper fika och sätter sig i parken. Jag diskar den sjuttioelfte disken och får ett samtal från en församlingsmedlem som gärna vill vara med och hjälpa till på midsommar. Det får hon. För vi får fira
midsommar även om det även iår är med vissa regler. Den tanken gör mig så glad.

När jag, efter en lång arbetsdag, stänger dörrarna till köket och går hem är jag fortfarande trött men minst lika glad. Innan jag går säger en konferensdeltagare att det är så fantastiskt att vara här för att platsen känns så levande med barn som leker och tanter (förlåt menar äldre ungdom...) som virkar.
Jag äter en sen middag och tittar ut på mina balkongblommor som också verkar tycka att det ändå är lite för varmt så som

"Det är nåt vi har fått lära oss med munskydden på. Le med ögonen."

dom slokar. Tackar Gud för denna hektiska men levande dag. För alla möten och människor. Allt skratt i parken och kanelbullar som åts upp i ett nafs. Det kändes nästan helt normalt och jag längtar så mycket till midsommar. Efter många långa månader får vi äntligen samlas igen. Det går att va kyrka under en pandemi. Men det är roligare att vara kyrka när man får göra det tillsammans och på plats.

Kerstin Nilsson, husmor
 
Midsommar den 25 juni 
 
Välkommen att fira Midsommarafton med oss i Victoriaförsamlingens park! Det bjuds på livemusik av duktiga musikerna från ”Jormsons kapell” och dans kring midsommarstången, god mat såsom våfflor med sylt och grädde, wraps, grillad älgkorv, köttbullar, sill och potatis, nybakat, kaffe, läskande dryck och fiskdamm för barnen. Ta gärna med en midsommarkrans, eftersom vi inte kommer kunna erbjuda kransbindning i år.
 
Som det ser ut nu på restriktionerna i Berlin så kommer det inte vara något maskkrav utomhus så länge avstånd hålls. Däremot kan det bli så att alla besökare måste kunna uppvisa dokumentation på ett dygnsfärskt negativt corona-test eller på att man har fullt vaccinationsskydd mot corona. Vi följer naturligtvis de regler som finns. Håll dig uppdaterad på den här sidan.
Vi kommer kunna släppa in omkring 500-600 personer i församlingens park.
Vi behöver frivilliga krafter till midsommarfirandet! Välkommen att anmäla dig här!
Läs gärna vår hygienkoncept här (på tyska).
 
"Vad längtar du efter?" - svara på vår enkät
 
Pandemin har stängt ner samhället och mycket av kyrkans verksamhet. Vi har inte mötts så mycket som vanligt. Nu hoppas vi alla att det snart förändras. Då vill Svenska kyrkan i Berlin vara redo för nya möten och sammanhang. Använd din röst och berätta om vad du längtar efter i församlingen genom att fylla i den här enkäten. Gör din röst hörd!

Det här är en anonym enkät, så var så ärlig som du kan! Vi uppskattar och tar vara på varje svar vi får.
 
Kalendarium i sommar
 
Lunchbön vardagar kl 12.
Caféet ändrar sina öppettider i Midsommarveckan då vi går in i sommaröppet på onsdagar.

Expeditionen har under sommaren begränsade och sporadiska telefontider. Telefonsvararen avlyssnas dock regelbundet. Mejla gärna till oss: berlin@svenskakyrkan.se. 
söndag 20 juni
kl 11:00 Högmässa i parken. Oskar Styf predikar. Amanda Gasser spelar.
kl 12-15 Café med uteservering 

Vecka 25
 
tisdag 22 juni
kl 15-17 Sommaröppen förskola i parken

onsdag 23 juni
kl 13-18 Sommaröppet café
kl 15:00 Sommarsyförening
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida

fredag 25 juni: Midsommarafton
från kl 16:30 Midsommarfirande i parken med slut kl. 21:00. Läs mer här.

söndag 27 juni
kl 11:00 Högmässa med tema "Den högstes profet". Live på vår Youtubesida.

Glad sommar!
Mellan 28 juni till 13 augusti
 
Välkommen till kyrkan i sommar!

tisdagar
kl 15-17 Sommaröppen förskola i parken. VI är ute i alla väder. Välkomna med barn i åldern 0-6 år.

onsdagar 
kl 13-18 Sommarcafé med öppen park
kl 15:00 Sommar-syförening
kl 18:00 Veckomässa

söndagar
kl 11:00 Högmässa i parken med efterföljande kyrkkaffe. Live på vår Youtubesida.

Vill du vara ansvarig för kyrkkaffet en söndag i sommar? Du behövs! Anmäl ditt intresse här.

Efter den 13 augusti fortsätter naturligtvis Veckomässorna och Söndagsmässorna. Däremot tar öppna förskolan och caféet en paus. I höst börjar övrig verksamhet igen. Nästa Nyhetsbrev kommer troligen i månadsskiftet augusti-september.