Daniel Tisell: "En satsning för att kunna skapa bättre, mer kvalitativa och billigare system för hela Svenska kyrkan"
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ett nyhetsbrev om digitaliseringens möjligheter
 
Det är mycket som händer inom Svenska kyrkan på digitalisering- och samverkansområdet. För att underlätta för församlingar och pastorat att få samlad aktuell information om den utvecklingen skickas detta nyhetsbrev ut till dig som är kyrkoherde eller ordförande i kyrkorådet. Det ges ut av nationell nivå i samarbete med stiften.
 
Kyrkostyrelsens färdplan för digitalisering och samverkan presenterad
 
I fjol gav kyrkomötet kyrkostyrelsen i uppdrag att presentera en färdplan för digitalisering och samverkan till årets kyrkomöte. Färdplanen är nu presenterad och beskriver tidsplan samt investerings- och finansieringsplan för det fortsatta införandet av it-lösningar och administrativa system i Svenska kyrkan. Läs mer och ta del av färdplanen som PDF på intranätssidorna om Samverkan.
"En satsning för att kunna skapa bättre, mer kvalitativa och billigare system för hela Svenska kyrkan"
 
Daniel Tisell är andra vice ordförande i kyrkostyrelsen och kyrkoherde i Råda församling. Han har varit delaktig i arbetet med färdplanen för digitalisering och samverkan och svarar här på fem frågor – bland annat om hur färdplanen påverkar församlingarnas självbestämmande och kyrkosynen. Läs mer på intranätssidorna om Samverkan.
Strategins åtta tjänster
 
Åtta stödjande tjänster i fokus
 
Inom ramen för Kyrkostyrelsens strategi för digitalisering och samverkan finns åtta tjänster som främjar samverkan och bidrar till gemensamma, effektiva arbetssätt. Läs mer om de olika tjänsterna, vad de syftar till och vilka möjligheter de medför på intranätet.
Löneservice invigdes med bandklippning
 
Den 3 maj var det dags för invigning med deltagande från Uppsala och Uddevalla i digital form. Löneadministratörerna, som tidigare tillhörde Göteborgs stifts servicebyrå, välkomnades till Svenska kyrkans löneservice. Läs mer på intranätssidorna för Svenska kyrkans löneservice.
Prissättning för avsteg från arvodesmallar
 
Församlingar och pastorat som ansluter sig till Svenska kyrkans löneservice får en omställningsperiod på 1 år för att börja använda rekommenderad arvodesmodell. Läs mer på intranätssidorna för Svenska kyrkans löneservice.
Utvecklad digital arbetsplats – nu fler än 9 000 användare i Microsoft 365
 
Över 9000 användare har gått igenom införandet och börjat använda Microsoft 365. Det betyder att de har möjlighet att samverka och hålla möten i Teams, samarbeta och dela filer i OneDrive. Ta del av nyttan med Microsoft 365 på intranätssidorna om Digital arbetsplats.

Lär dig mer om införandeprocessen genom att titta på inspelningen från webbinariet om Microsoft 365 som hölls i början av juni. På samma sida kan du också göra en intresseanmälan och önska den införandeperiod som passar bäst för er. Anmäl intresse och titta på webbinariet om att gå med i Microsoft 365.
Övrigt inom digitalisering
 
Ny insamlingsapp presenteras på webbinarium
 
På kyrkokansliet förbereds övergången till löpande rapportering av verksamhetsstatistik (SvKB 2020:13). Bland annat utvecklas en app för rapportering av statistik via mobil, dator eller surfplatta. Ett visualiserings- och analysverktyg (VisA) för att presentera och analysera statistik finns redan nu tillgängligt, och har sedan lanseringen i april spridits till mer än 700 användare inom Svenska kyrkan. Du beställer verktyget på intranätssidorna för statistik.

Den 19 oktober, 25 oktober och 11 november erbjuds kostnadsfria webbinarier med information om de nya verktygen och hur de fungerar i samspel med digitala bokningssystem. Webbinarierna tar c:a 30 min och sker över Teams. Registrering och anmälan sker i utbildningsportalen från och med 1 september.

Information om övergången till löpande statistikrapportering ges fortlöpande via intranätet.
 
Digitalisering & samverkan är ett nyhetsbrev som skickas ut från kyrkokansliet i Uppsala i samverkan med stiften, för att informera om beslut, uppdateringar och nyheter som berör Svenska kyrkans långsiktiga strategi för digitalisering och samverkan. Läs mer om ämnet och ta del av hela strategin på intranätet.