Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Biogasuppror
 
I ett öppet brev till samtliga riksdagsledamöter kräver ett 60-tal representanter för biogasproduktionen i Sverige att biogasen ska tas på allvar.

Nyligen publicerades förslaget till en ny miljöbilsdefinition, som utesluter biogasbilar. Istället är det el- och vätgasfordon som i praktiken stöds. Det tycks ha varit droppen för biogasförespråkarna.

Detta förslag bemöts i brevet:
”Det är de fossila alternativen vi ska konkurrera ut genom bästa möjliga samverkan och inte varandra. Därför krävs även mesta möjliga expansiva biogassatsning för att göra största möjliga skillnad för klimatet och miljön. Vi själva är sedan länge väl förberedda för en offensiv expansion, men tyvärr saknas fortfarande långsiktiga grundläggande ekonomiska och regelmässiga förutsättningar för den biogasexpansion som måste till som en del av det absolut nödvändiga helhetsperspektiv som krävs för snabbast möjliga energiomställning.”
 
Nu finns standard för källsortering
 
Enligt Boverkets byggregler ska det finnas plats för källsortering i bostadslägenheter. Nu finns också en vägledning om hur den ska se ut. Det är TMF, Trä- och möbelföretagen, som har utarbetat den nya branschstandarden i samverkan med bland andra Avfall Sverige.

Läs mer
Så ska vi tolka engångsplastdirektivet
 
EU-kommissionen har nu enats om en vägledning till direktivet om engångsplast. Här klargörs vad som avses med ”engångs” men också vad som räknas som plast. Här klargörs vidare hur hygienen kan säkras inom ramarna för direktivet.

Läs mer
En bit på väg mot 25/25-målet
 
Det frivilliga målet att minska mängden mat- och restavfall med 25 % till 2025 ser ut att kunna nås. 2015 uppkom i genomsnitt 225 kg, i fjol hade siffran sjunkit till 202 kg.
– Det gäller att hålla ögonen på målet och fortsätta kommunicera om den viktiga källsorteringen. 

Läs mer
Tre stipendium för avfallsuppsatser
 
Tre examensarbeten får Avfall Sveriges stipendium 2021. Examensarbetena är skrivna av Jasmine (Andersson) Nordenström, Fynn Hauschke och Edvin Ruuth. De handlar om koldioxidavskiljning, slaggrus och textilåtervinning.

Läs mer
Vätgas ett komplement till biogas
 
Vätgas ses av många som frälsaren – det tycks kunna lösa alla miljöproblem, och EU satsar nu 400 miljarder Euro på olika vätgasprojekt för att få hållbar energi.
– Vi kan inte se att vätgasen påverkar marknaden för biogas negativt, säger Anna Wallentin, på Energigas Sverige.

Läs mer i Avfall och Miljö
Ny mall för upphandling av matavfallspåsar
 
Från den 1 januari 2023 ska påsar för insamling av matavfall vara utvärderade för kontakt med livsmedel. Därför har Avfall Sverige reviderat mallen för uppphandling av påsar och påshållare för matavfall, och passat på att justera en del andra uppgifter.

Läs mer
Släpp idén om pant på mobiler
 
Regeringen ignorerar att utredningen pekar på att pantsystem för mobiltelefoner är en dålig idé, skriver Avfall Sverige tillammans med bland annat företrädare för handeln, miljöorganisationer och återvinningsbranschen i Göteborgs-Posten.

Läs mer
Ny medlem i Avfall Sverige
 
Vi hälsar välkommen till Skanska Industrial Solutions AB: betong, asfalt och bergkross, vägservice och maskinuthyrning. Läs mer på skanska.se