Inget barn ska fara illa på sitt HVB-hem
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Inget barn ska fara illa på sitt HVB-hem
 
Kompetens och kvalitet måste bli bättre på de HVB-hem som inte fungerar. Men det krävs också bättring från kommunerna, regeringen, IVO och SKR. Det nya HVB-registret är ett steg på vägen. Det skriver Åsa Furén-Thulin chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
SKR kommenterar betänkande om kompetens i äldreomsorgen
 
Höjd kompetens kräver långsiktigt hållbar finansiering
Utredningen om kompetensförsörjning inom äldreomsorgen pekar på flera viktiga utvecklingsområden. Mycket arbete görs redan av kommuner och regioner.
Framåt krävs långsiktig finansiering

Stärk chefernas förutsättningar att leda äldreomsorgen
Chefernas förutsättningar och kunskaper är avgörande för den utvecklingsfas som äldreomsorgen står inför, både gällande nära vård, digitalisering och nya arbetssätt. Utvecklingen behöver gå hand i hand med utbildnings- och arbetsmiljösatsningar.
Det skriver SKR, SSR, Vårdförbundet och Vision på Altinget debatt
 
”Det går inte att bli nykter om man bor på Parkbänken 4”
 
Citatet kommer från Ann-Kristin Sörensen som fått hjälp genom modellen ”Bostad först”. I SKR:s nya film får du veta mer om hur modellen kan stödja personer som lever med missbruk, beroende och psykisk ohälsa.

– Med Bostad först kan vi motverka en del av hemlösheten. Framför allt kan vi ge utsatta en trygg bas på vägen till ett bättre liv, skriver Åsa Furén-Tulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.

Socialtjänstbloggen: Ny film om Bostad först
 
Ny rapport om AI i socialtjänsten
 
Hur ser rättsläget ut för socialtjänsten att använda AI i utvecklingen av verksamheten? SKR har tagit fram en rapport som ger kommunerna stöd för bedömningar med hänvisning till lagtext.
AI i socialtjänsten
 
Delta i projekt om individbaserad systematisk uppföljning
 
Nu startar SKR en ny omgång av projektet SU-Kvinnofrid där kommuner får stöd att följa upp socialtjänstens insatser till våldsutsatta vuxna. Både nya kommuner och tidigare deltagare kan anmäla intresse att delta. Den 31 augusti hålls ett informationsmöte där du kan ställa frågor om projektet. 
SU-Kvinnofrid 2.0 – stöd till kommuner 2021-2023
 
Mer från SKR 
 
 
Nytt om Yrkesresan
Totalt är 242 kommuner anslutna till kompetensutvecklingskonceptet Yrkesresan. Just nu pågår arbetet inför lansering av första yrkesresan inom barn och unga. Förstudier inför kommande resor ska påbörjas inom funktionshinderområdet, äldreomsorgen samt missbruks- och beroendevården.
Yrkesresan – kompetensutveckling i socialtjänsten
 
Viktigt tillgodose principen om barnets bästa
SKR anser att förslagen till stora delar är bra i utredningen om barnets bästa när vård enligt LVU upphör. Dock behövs några ändringar och kompletteringar för att säkra placerade barns trygghet.
Förslagen inte tillräckliga
 
Bra med delad digital information inom vård och omsorg
SKR ser positivt på förslaget från utredningen Informationsöverföring inom vård och omsorg. En ny lag om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation som kan delas digitalt behövs.
Lagen bör vara obligatorisk och finansieringsprincipen ska gälla
 
Nytt ansvar för våldsutövare – pengar till kommuner 
Den 1 augusti träder en lagändring i kraft som innebär att socialnämnden ska verka för att personer som utövar våld mot närstående ska ändra sitt beteende. Förslaget finansieras med 30 miljoner kronor 2021 och 60 miljoner kronor per år från 2022.
Kommunerna får medel utifrån befolkningsstorlek
 
Brukarundersökningar – sista anmälningsdag 1 augusti
1 september – 31oktober genomförs årets brukarundersökningar inom områdena funktionshinder, individ- och familjeomsorg och placerade barn och unga. Senast 1 augusti behöver du anmäla din kommun för att delta med de frågor och användarstöd som ingår i grundpriset.
Anmäl deltagande i brukarundersökningar
 
Besöken till BUP fortsätter öka
Antalet årliga besök till BUP ökade med 11 procent mellan 2017 och 2020. Under 2020 var 6,1 procent av alla barn i åldrarna 0-17 i kontakt med BUP, vilket är en ökning från 5,7 procent år 2017.
SKR:s rapport Psykiatrin i siffror
 
Samlat stöd för jämställd socialtjänst
Med ett medvetet jämställdhetsperspektiv kan socialtjänsten bemöta, bedöma och ge insatser utan förutfattade meningar om kön. SKR har samlat filmer, faktablad, metodstöd, lärande exempel och annat stöd för dig som vill stärka jämställdhetsarbetet i socialtjänsten.
Jämställd socialtjänst
 
Kurser och konferenser 
 
 
8 SEPTEMBER
Digital äldreomsorg
SKR Kompetenscenter välfärdsteknik arrangerar en nationell konferens om äldreomsorgens digitalisering. Hör forskare, myndigheter och kommuner dela erfarenheter om krav och möjligheter inom morgondagens äldreomsorg.
Trygghet och självständighet livet ut
 
31 AUGUSTI
Omotiverade skillnader och genusbias 
Vad kan socialtjänsten göra för att främja jämställda insatser och ett jämställt bemötande? Birgitta Persdotter (fd Svensson), lektor vid Karlstad Universitet, berättar om det senaste kunskapsläget och bjuder in till diskussion. Seminariet arrangeras av SKR:s pilotprojekt för jämställd socialtjänst.
Seminariet är kostnadsfritt
 
29–30 SEPTEMBER
Barnkonsekvensanalys i socialtjänsten
SKR ger en utbildning om genomförande av prövning av barnets bästa – barnkonsekvensanalyser. Under en och en halv dag varvas teori och workshops med konkreta case i socialtjänsten.
Sista anmälningsdag 15 september
 
30 SEPTEMBER
Grundkurs i LVU
Socialnämnden har det yttersta ansvaret för barn och unga som riskerar fara illa och vars föräldrar brister i föräldraförmåga. Men vad händer när vårdnadshavare eller barnet inte vill eller kan samarbeta? SKR:s grundkurs om LVU går igenom den praktiska tillämpningen av lagstiftningen kring omhändertagande av barn och unga.
Kursmaterial skickas ut innan start
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Betänkande om kompetensförsörjning i äldreomsorgen
Utredningen Nationell samordnare för kompetensförsörjning inom vård och omsorg om äldre, har lämnat sitt betänkande till regeringen. Betänkandet innehåller rekommendationer både till kommuner och till regeringen.
Betänkande Våga välja vård och omsorg SOU 2021:52
 
Förslag om insatser utan vårdnadshavares samtycke
Socialstyrelsen har utrett ökade möjligheter för socialtjänsten att besluta om insatser till barn utan vårdnadshavarens samtycke. Rapporterna rör öppna insatser samt placering.
Två rapporter har lämnats till regeringen
 
Förhindra att barn förs utomlands under sommarlovet
Länsstyrelsen i Östergötland har tagit fram en kampanjfilm för att uppmärksamma barn och unga som riskerar att föras utomlands för barnäktenskap, könsstympning och andra former av hedersrelaterat våld.
Ladda ner och sprid filmen
 
System för att motverka narkotikarelaterade dödsfall
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att implementera ett nationellt varningssystem för att motverka narkotikarelaterade dödsfall. 
Uppdraget ska redovisas 31 januari 2022
 
Skicka uppgifter om faders- och föräldraskap digitalt
Genom Skatteverkets digitala funktion kan kommuner ta emot och skicka uppgifter om faderskap och föräldraskap direkt i verksamhetssystemet. Över 100 kommuner är redan anslutna till tjänsten. För att ansluta behöver du kontakta Skatteverket och din systemleverantör.
Skatteverket – faderskap och föräldraskap
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00