Viktig information om kyrkovalet för nomineringsgrupper och kandidater. Mer info finns också på https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nu är de första valsedlarna färdigtryckta och på väg ut till sina mottagare. De skickas till den adress som nomineringsgruppen angett i Grupp- och kandidatsystemet.

Valsedlarna ligger inplastade i buntar om 500 ex och packas i kartonger, där den största kartongen rymmer max 16 000 valsedlar och väger ca 20 kg. Plasten, som är försedd med en rivremsa, är i första hand till för att skydda val­sedlarna i den långa hanteringen från tryckpress till val- och röstnings­lokaler.

Hur valsedlarna levereras beror på vem mottagaren är, dvs om mottagaren är en privatperson eller ett företag/organisation. Mängden valsedlar avgör om försändelsen packas i enstaka paket eller i paket på pall.

När valsedlarna är klara för utleverans skickar tryckeriet en avisering med epost och/eller sms till nomineringsgruppen. PostNord hämtar försändelsen hos tryckeriet och tar den vidare i logistikkedjan.

 
Vänligen
Valkansliet
 
MyPac Home
 
PostNord skickar en avisering via sms, e-post eller i PostNords App. Därefter gör mottagaren ett leveransval för försändelsen antingen på en webbsida eller i appen. Det kan även komma en brevavi med informa­tion om leveransval eller var paketet kan hämtas.

I de fall det skickas fler paket till samma mottagare och med samma innehåll kan det hända att något paket kommer någon dag senare. Vi ber er i så fall att avvakta en dag innan ni kontaktar oss på valkansliet. På frakt­sedeln ser man om försändelsen innehåller fler än ett paket.

 
Leveransalternativ
 
  • Leverans hem – välj datum och tid. Möjlighet att välja mellan tre olika datum och leveranstider.
  • Leverans hem – även om någon inte är hemma.
  • Hämta själv på PostNord eller hos PostNords ombud
Viktigt att tänka på när du tar emot din leverans
 
  • Ibland krävs att legitimation uppvisas
  • Leveransen sker normalt till dörr
  • Leverans kan ske till anvisad plats om du bor i villa/radhus
  • Kontrollera alltid att leveransen är hel innan kvittens
 
Foto på de tre olika valsedelstyperna (kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet)
PostNord Parcel
 
(företagspaket)
 
Leverans till företag/organisation sker varje vardag under normal kontorstid. PostNord Parcel går ”över dagen”, dvs utskeppning från tryckeri Dag 1 med leverans till mottagaren Dag 2 eller Dag 3. Till vissa post­nummerområden kan det ta någon dag extra. Försändelsen kommer att aviseras via sms och/eller e-post. Där kan man också följa försändelsens väg och var den befinner sig.

Leveransen behöver inte kvitteras av den som mottagit aviseringen.

I de fall det skickas fler paket till samma mottagare och med samma innehåll kan det hända att något paket kommer någon dag senare. Vi ber er i så fall att avvakta en dag innan ni kontaktar oss på valkansliet. På frakt­sedeln ser man om försändelsen innehåller fler än ett paket.

Fler än tre paket, dvs fyra paket eller fler, hamnar på en pall för att på så sätt hålla ihop försändelsen bättre.

 
 
PostNord Palett
 
PostNord gör ett (1) leveransförsök till mottagande företag/organisation. Därefter hamnar pallen på terminal och mottagaren kontaktas. Till vissa post­nummerområden kan det ta någon dag extra. Försändelsen kommer att aviseras via sms och/eller e-post. Där kan man också följa försändelsens väg och var den befinner sig.

Vid leverans till privat mottagare används tilläggstjänsten ”Privat mottagare”. Mottagaren, som inte behöver vara den adresserade personen, signerar en fysisk eller elektronisk avi. Avisering till mottagaren sker en (1) gång för överenskommelse om leveransdag och tidsintervall. Avisering sker 1 - 3 helgfria vardagar efter inlämning. Vid aviseringstillfället erbjuds mottagaren även alternativa leveransval. Leverans av gods sker till mottagarens tomtgräns/gatuplan under överenskommen helgfri vardag innan arbetsdagens slut.

Om mot­tagaren inte finns på plats vid leveransförsöket aviseras godset och finns att hämta på närmaste terminal. Gäller både företag/organisation och privata mottagare. För pallar som hamnar på terminal utgår en lagerhyra efter fem (5) dagar.

 
  • Ladda ner PostNords App via App Store eller Google Play. Den hjälper dig att följa försändelsens resa från avsändare till mottagare.
     
  • Viktigt att kontrollera att leveransen är hel vid leverans.
     
  • Kontakta valkansliet som supporterar vid frågor, leveransproblem och eventuella returer, telefon 018-16 95 00 eller epost kyrkoval@svenskakyrkan.se
     
  • Kontakta inte tryckeriet
     
  • Om försändelsen hamnar hos ett ombud eller på PostNords terminal ligger det kvar där upp till 14 dagar innan går i retur till avsändaren. För pallar som hamnar på terminal utgår en lagerhyra efter fem (5) dagar.
En kalender ligger mot en turkos bakgrund. Bredvid ligger en klocka i trä och post-it-lappar i glada färger.
1 juli är sista dag för stiftsstyrelsen att fastställa grupp- och kandidatförteckningen för de som fått förlängd handläggningstid.
 
Juni - augusti levereras valsedlar till nomineringsgrupperna.
 
1 september är sista dag att lämna in valsedlar till valnämnden för utläggning i vallokal/röstningslokal, om gruppen önskar hjälp med det.
 
Tidigare nyhetsbrev
 
Nyhetsbrev som publicerats tidigare under året hittar ni här:
Nyheter och datum - Kyrkovalet (svenskakyrkan.se)
Vänd er i första hand till ert stift för hjälp och stöd i arbetet med att registrera kandidater, handhavande av kandidatförklaringar, beställningar av valsedlar mm
Uppdaterade kontaktuppgifter finns på webben
 
Nomineringsgrupper på kyrkomötesnivå kan vända sig till valkansliet för frågor genom att maila kyrkoval@svenskakyrkan.se.

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Mer information för nomineringsgrupper finns på: svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater. Sidorna uppdateras och fylls på allt eftersom.
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00