Till helgen öppnar en ny utställning på Hallands Konstmuseum med klassiskt måleri och skulptur av tre halländska konstnärer.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Birgit Allen, utan titel, utan årtal. Mona Johansson, Min mor på balkongen midsommarafton 1945, 1945 © Mona Johansson / Bildupphovsrätt 2021. Bernard Anderson, Moder jord, utan årtal
Pressmeddelande: Utställning med tre halländska konstnärer öppnar på Hallands Konstmuseum

Små ting, och stora - Birgit Allen, Bernard Anderson, Mona Johansson
 

Till helgen öppnar en ny utställning på Hallands Konstmuseum med klassiskt måleri och skulptur av tre halländska konstnärer. Alla tre är representerade i Hallands Konstmuseums samling, tillhör en äldre generation och är angelägna att visa för ny publik idag.

Bernard Anderson, Birgit Allen och Mona Johansson skildrar vardagen genom färg och form. En moders beskyddande omfamning, en slät kopp kaffe vid köksbordet eller bakgårdarnas avskavda charm. Deras uttryck är lika enkla som motiven, avskalade och rakt på sak.

Bernard Anderson (1898-1983) föddes i Halmstad, utbildades på 1910- och 20-talet till skulptör i St: Pauls i USA och Paris, för att sedan återvända till hembygden. Andersons konstnärliga genombrott skedde i USA med verket Tegelbäraren. På 1930-talet anlitades han för offentliga uppdrag i Halland, men utförde även intimare skulpturer som skildrar arbetare, moderskap och syskonkärlek.

Halmstadbördiga Birgit Allen (1917-2009) utbildades i Göteborg och Stockholm under 1930- och 40-talen. En av lärarna var Mollie Faustman (1883-1966), som likt många kvinnliga konstnärer målade sin närmsta omgivning. Allen förvaltar traditionen väl i scener som kvällens kortspel, kaffekannan på bordet eller vårens varma glänta i trädgården. Med kärleksfull hand och noggrant bearbetad kolorit skildrar hon nära och kära i vardagliga situationer.

Mona Johansson (1924-2010) växte upp i Göteborg och utbildades där, men som vuxen bodde hon sommartid i Varberg. Hon skildrade äldre stadsmiljöer och blev ett välkänt ansikte bland torghandlarna när hon sålde sina grafiska blad. Ur kolteckningarnas svärta framträder platser och arkitektur som sedan länge är riven, medan andra motiv återges i stora format och med rik kulör. Få konstnärer har skildrat sin närmiljö så konsekvent som Mona Johansson gjort.

Utställningen består av verk från Hallands Konstmuseums samling samt lån från institutioner och privatpersoner.

Små ting och stora öppnar den 12 juni på Hallands Konstmuseum i Halmstad, med fri entré hela dagen. Öppet kl 11-17.

Pressbilder hittar du på hallandskonstmuseum.se

Kontakt:
Annelie Tuveros, Intendent utställningar
Telefon: 035-16 23 06
E-post: annelie.tuveros@hallandskonstmuseum.se