Falun bästa avfallskommun
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Hagelsvärmar och höga ambitioner
 
Avfall Sveriges årsmöte bjöd på engagerad debatt om returpapper, cirkulär ekonomi och klimatmål. ”Inga fler ad hoc-beslut”, sade Avfall Sveriges ordförande, Lars Stjernkvist.

Civilminister Lena Micko (S) gästade årsmötet. Som tidigare ordförande för Sveriges kommuner och Regioner, SKR, är hon väl insatt i kommunernas verksamhet. Men kritiken kring beslutet att skrota producentansvaret på returpapper och istället lägga ansvaret för insamling och återvinning på kommunerna ville hon inte riktigt ta åt sig av:

– Det vilar ett stort ansvar på kommunsektorn att vara öppen för innovationer och nya arbetssätt. Det kommer hela tiden nya förutsättningar.

Avfall Sveriges ordförande, Lars Stjernkvist, framhöll att den lösning som regeringen valt i returpappersfrågan underminerar den grundläggande relationen mellan producenter och kommuner.

– Det kan uppstå ad hoc-beslut, medgav Lena Micko. Pandemin har satt mycket på sin spets, men det är regeringens ambition att skapa långsiktighet. Staten måste ge kommunerna de bästa förutsättningarna, men ibland måste vi kompromissa för att nå resultat.

Lars Stjernkvist var tydlig i sitt svar, med hänvisning till kraven på insamling och återvinning av returpapper och separat insamling av matavfall:

– Vi är inne i ett reformarbete som ska underlätta för fler att göra rätt, men då krävs det att vi inte får fler ad hoc-beslut som skapar osäkerhet. Avsteg måste ske i dialog med oss som är berörda.
 
Avfallstrenden 2020: Mer återvinns
 
Årets statistik från Avfall Sverige visar att mängden avfall som går till materialåtervinning har ökat med 5 procent. Ökningen syns på så väl förpackningsavfall som elavfall och metallskrot. Dessutom ökade mängden insamlat grovavfall med 10 procent.

Läs mer
Falun åter i topp som bästa avfallskommun
 
Efter förra årets bronsplats tog Falun steget upp till förstaplatsen som årets avfallskommun, med 92,4 poäng av 100 möjliga. Nöjda kunder, höga miljövärden gällande förnybara drivmedel och nyttjande av matavfall som resurs bidrog till placeringen.

Läs mer
Vart styrs biogasen?
 
Regeringen föreslår att biogasbilar inte längre ska klassas som miljöbilar. Det är det senaste dråpslaget för biogasproduktionen. Samtidigt satsar staten mycket på att bygga ut infrastrukturen kring biogasen.
– Vi får hela tiden motstridiga signaler, när det vi skulle behöva är tydlighet och långsiktighet, kommenterar Avfall Sverige.

Läs mer
McDonalds får inte bränna utsorterat
 
Länsstyrelsen har avslagit McDonalds överklagande och hela beslutet från tillsynsmyndigheten i Ystad ska följas. De får alltså inte skicka utsorterade förpackningar till energiåtervinning. 

Läs mer 
FN ber Sverige sprida god avfallshantering
 
Avfall Sverige har tilldelats ett unikt uppdrag av FN:s utvecklingsprogram, UNDP, för att utveckla hantering och förebyggande av avfall.
Huvudstäderna i Costa Rica och Rwanda samt kuststaden Tianjin i Kina är tre piloter som nu kommer att ta del av svenska lösningar.

Läs mer
Regeringen missar målet om brottslighet
 
Visst ska vi ha ordning och reda i avfallshanteringen. Men flera av regeringens förslag till regeländringar missar målet. Det finns bättre vägar att välja, skriver Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna i en gemensam debattartikel i Altinget.

Läs mer
Nytt nummer:
Tema kommunikation
 
I det senaste numret av Avfall och Miljö kan du läsa intervjun med Jakob Trollbäck, som beskriver hur symbolerna kring Agenda 2030 togs fram. Läs samtalet med miljöministern,  läs om olika metoder för Pfas-rening och vätgasens inverkan på biogasen. Bland annat.

Läs tidningen digitalt
Återvinning av massor kan förenklas
 
För att mer ska kunna återvinnas måste begreppet restprodukt/biprodukt vidgas för att bättre stämma överens med avfallsdirektivet och miljöbalken. Det skriver Avfall Sverige i sitt remissvar av Tolkning av centrala begrepp vid hantering av massor inför Naturvårdsverket uppdatering av sin handbok.

Läs remissvaret om hantering av massor
Gör det enklare att använda biobränslen
 
Låt användare slippa rapportera användning av biogas, lägg istället ansvaret på leverantören. Det menar Avfall Sverige, som därmed ansluter sig till vad Energigas Sverige anger i sitt remissvar om hållbarhetskriterier för biobränslen som används för produktion av el, värme, kyla och bränslen.

Läs Energigas Sveriges remissvar om HBK
Hamnarna bör betala för fartygsavfall
 
Förslaget om en ny lag och en ekosystembaserad förvaltning för havsmiljön kan ge ett bättre helhetsgrepp, men hamnarna bör bekosta hanteringen av avfall från fartyg. Det skriver Avfall Sverige i sitt remissvar till Miljömålsberedningens delbetänkande Havet och människan.

Läs remissvaret Havet och människan
Allt om taxor kring returpapper 
 
Avfall Sveriges medlemsrådgivning bjuder in till föreläsning och diskussion kring nya ansvaret för returpapper med fokus på maxtaxa vid tjänstekoncession /auktorisationssystem. Gratis.
När: 11 juni kl 9–10.30

Läs mer och anmäl dig
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19-pandemin har Avfall Sverige beslutat att kurser, temadagar och konferenser tills vidare ska hållas digitalt. Somliga utbildningar måste vi dessvärre ställa in.
 
Uppdaterade webbkurser 
 
Det händer otroligt mycket i avfallsvärlden. Därför har två av Avfall Sveriges digitala utbildningar nu justerats rejält, så att de ger helt aktuell information.
Svensk Avfallshantering
– introduktion
 
Det här är en utbildning som är framtagen särskilt för dig som är ny i branschen, men den riktar sig också till dig som har varit med ett tag, är nyfiken på att lära dig mer och vill uppdatera dina kunskaper. Utbildningen ger dig en bred kunskapsbas inom avfallshantering och en bra grund inför deltagande på våra andra lärarledda utbildningar.

Läs mer
Avfallskunskap för politiker
– introduktion
 
Denna utbildning vänder sig till dig som är politiker och arbetar i t.ex. tekniska nämnder och i avfallsbolag. Här får du en bra kunskapsbas, så att du kan arbeta med och ta beslut om avfallsfrågor på ett effektivt sätt. Utbildningen kan med fördel genomföras som ett gemensamt projekt i nämnder eller bolagsstyrelser, eller användas för att fokusera på kommunens aktuella avfallsfrågor.

Läs mer
 
Mikrobiologisk arbetsmiljö 
 
När: 8 juni kl 10–12

Här lär du dig om arbetsmiljörisker kopplat till den mikrobiologiska arbetsmiljön vid biologisk återvinning, hur det kan mätas och framför allt hur man kan arbeta för att förbättra sin arbetsmiljö.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 juni

Under våren revideras avfallslagstiftningen, vilket innnebär förändringar i det kommunala avfallsansvaret. Vi granskar nyheterna men också arbetsmiljökrav, rättspraxis, tillstånd, avfallstaxor och avfallsplaner.

Läs mer