Nyhetsbrev 4 - 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
Utbildningar körs efter sommaren
 
Arbetet pågår med att sätta datum för våra utbildningar Brottning Grund. Som det ser ut kommer samtliga utbildningar att gå efter sommaren, men med tanke på de lättnader som börjar gälla från 1 juni, är detta inte helt klart.
De som är anmälda till utbildningarna kommer att meddelas via mail så snart som möjligt.
 
Trygga Idrottsmiljöer på dagordningen
 
Framöver kommer SBF att ta kontakt med klubbarna för att påbörja en dialog om hur vi kan säkerställa trygga idrottsmiljöer inom Svensk Brottning. Trygg Idrott är ett prioriterat område inom idrotten och i och med att barnkonventionen nu är lag, behöver vi se över hur vi kan bli ännu bättre på att få med barnens perspektiv på verksamheten. Trygg Idrott är också en nyckel till att behålla och rekrytera medlemmar.
Mer information kommer. Så länge kan ni gå in på RF:s hemsida och läsa mer om Trygg Idrott. 
 
 
Följ A-Fyrstads live 29 maj
 
På lördag den 29 maj avgörs Lag-SM i Solna. Sveriges anrikaste lag-tävling: A-fyrstads. Tre lag gör upp om titeln Sverige bästa lag på herrsidan. Det står mellan 2017 års vinnare: BK Pan från Sjöbo, nykomlingen ÖIS IS Brottning från Göteborg samt den regerande mästaren: AIK Brottning från Solna. Sändningen startar 13:30. Första lagmatchen startar 14:00. Matchordning:
AIK-PAN
ÖIS-PAN
AIK-ÖIS
 
Två silvermedaljer vid U23-EM i Skopje
 
Det blev två svenska medaljer när U23-EM avgjordes i Nordmakedoniens huvudstad Skopje under förra veckan.

Niklas Öhlén visade att han redan som sistaårsjunior tillhör det internationella toppskiktet i nästa ålderskategori. Via två segrar på teknisk överlägsenhet mot Belarus och Turkiet, tog han sig till final mot Armeniens Poghosyan. Efter en väl genomförd match fick Niklas erkänna sig besegrad, men helt klart ett silver med mersmak för den tjugoårige Sundvallsbrottaren.

I 77 kg fick Albin Olofsson sitt stora internationella genombrott, när han efter tre raka vinster tog sig till final i en av mästerskapets tuffaste viktklasser. På vägen besegrades bland annat meriterade Gutu från Moldavien, bronsmedaljör vid World Cup i höstas. Även Albin fick nöja sig med silver efter en jämn final mot ryske förhandsfavoriten Stepanov.
 
Hyllningsveckan avslutad
 

I år delades priser ut i kategorierna Årets Förening, Årets Eldsjäl och i den gästspelande kategorin Årets Innovation. 
Årets Innovation presenterades i samarbete med Folksam.
Vinnare blev Härnösands Brottarklubb som trots pandemin har lyckats med att behålla och rekrytera vuxna motionärer. En grupp som helt har fått stå tillbaka. Genom online-träning via mobilen i Messenger har de hållt wresfitpass och på så sätt lyckats med att växa. Årets Innovation får träningsredskap som pris.

Årets Eldsjäl presenterades i samarbete med Folkspel. 
Av de nominerade Housain Bourgi - Föreningen Alebrottarna, Simone Acar - Norrköpings Brottarklubb och Robert Jeppsson - Dalby BK, var det Simone som vann kategorin. Att utse en vinnare bland alla de som brinner för Svensk Brottning är en svår uppgift. SBF:s styrelses motivering var:

"Genom sitt driv och engagemang i helheten har hon vänt en nedåtgående medlemstrend och bidragit till Norrköpings Brottarklubbs överlevnad. Personer som Simone visar att det är vilja och kreativitet lika väl som kunskap och antal år inom sporten, som skapar förändring och utveckling. Hon visar på kraften i vad en persons driv kan göra och som Årets Eldsjäl hoppas vi att hon kan tända lågan hos flera."

Folkspel står för priset i Årets Eldsjäl, som i år är 6000 kr till Simone, respektive 2000 kr var till Robert och Housain. I framtiden kommer SBF att utöka samarbetet med Folkspel för att lyfta engagemang och ledarskap, något vi ser fram emot att göra.

Årets Förening presenterades i samarbete med HGB.
Det är en kategori där både klubbar som presterat under tävling och klubbar som driver och utvecklar sin verksamhet ur ett breddperspektiv nomineras. Det ena kriteriet kan mycket väl samsas med det andra, något som många föreningar visar prov på.
Efter ett år med få tävlingar, har vi valt att se till SM i Limhamn som ett bevis på prestation. Under ett år med svårigheter att bedriva verksamhet, har vi ändå sett klubbar som lyckats anpassa sig och fortsatt utvecklas.
I år utsågs Dalby BK till vinnare av Årets Förening med motiveringen; 
 
"Dalby BK har en mycket stark tradition inom dambrottning och har under årens lopp utvecklat många brottare från lovande till att nå svensk elitklass. Vid SM i Limhamn 2020 tog Dalbybrottarna två guld och ett silver. En framgång som till stor del grundar sig i den starka brottningskultur som finns i klubben. "

Priset till Årets Förening kommer från HGB och i år blir det  5 st viktsäckar i läder, till ett värde av 7000 kr. 

Stort grattis.

Tack alla klubbar för ert engagemang, era nomineringsförslag och allt material som ni nominerade föreningar har stått för i form av videoklipp och bilder. Det var en förutsättning för att göra Hyllningsveckan.

Tack våra samarbetspartners för att ni går in och stöttar Svensk Brottning. 
 
 
Nygamla Svalöv flyttar brottningen utomhus
 
Text: Cege Berglund

I krisläge behövs nya, kanske oväntade, initiativ. Ett sådant kommer från Svalövs Brottarklubb, en förening som varit vilande till i höstas när entusiasten Anders Skoog drog igång på nytt. Och nu sticker Svalöv ut, i mer än en bemärkelse.

29 maj arrangeras ett treklubbsmöte med Bergania och EAI, inte i Heleneborgshallen – men utanför!
- Vi lägger ut presenning och en brottarmatta, berättar Svalövs huvudtränare Louise Kronqvist. Skulle vi ha otur och drabbas av regn tvingas vi vänta till de nya coronarestriktionerna kommer. Då flyttar vi in i hallen och har tävlingen där 1 juni istället.

I hemmalaget finns allt från en sexårig tjej i 19-kilosklassen till en knatte i 62.
Klubben har mellan 10 och 20 barn igång.
- Att vi ska tävla är jättepopulärt, berättar Louise, våra brottare kör så det ryker på varje träning. Och många i samhället tycker det är väldigt roligt att vi har kommit igång.

Brottning utomhus är sällsynt. 1980 hade Göteborgs stadslag match mot vänorten Åbo på nöjesfältet Lisebergs stora scen och 1969 hade italienska Modena Europamästerskap på stadens fotbollsstadion. Efter första dagen i hettan flyttades tävlingen inomhus på grund av ösregn. Då regnade det in istället, men Sverige vann fem medaljer, bland annat guld för Pelle Svensson.

Men den klassiska utomhusbrottningen är förstås turneringen vid olympiska spelen i Stockholm 1912. Matcherna kördes i kurvan vid ståplatsläktaren på den då nybyggda Stadion. Solen gassade hela tiden, många brottare blev sönderbrända och det blev inte enklare av att alla matcher skulle avgöras på fall. Flera matcher tog ett par timmar, den längsta elva timmar med kort vila varje halvtimma för toalettbesök, förfriskningar med mera. Det blev inte fall, men ryssen som dömdes vinnare var sedan för trött för att ställa upp i finalen. Där tog Claes Johansson guld utan att behöva brottas.

Ännu värre blev det i mellanviktsfinalen. Anders Ahlgren och Finlands Ivar Böhling kunde genomsvettiga inte få grepp på varandra. Efter nio timmar bröts matchen och förklarades oavgjord. Båda vann – silver! Ingen fick guldet.

Vi får hoppas att vädret blir mera gynnsamt för klubbarna i treklubbsmötet den 29 maj.
 
 
Minsta OS-truppen någonsin - 
därför blev det så
 
Text:  Cege Berglund

När serien av kvalificeringsturneringar för olympiska spelen avslutats kan summeras: en enda svensk tog chansen att kvala in. Att Sofia Mattsson lyckades var ingen överraskning.
Tillsammans med Henna Johansson och Alex Kessidis, som redan var klara tack vare sina VM-placeringar i höstas bildar Sofia nu den minsta olympiska trupp som svensk brottning någonsin sänt till spelen. Hur kommer det sig?
- En anledning är att vi hade fyra platser mindre att slåss om jämfört med Rio-spelen 2016, kommenterar Svenska Brottningsförbundets sportchef Zakarias Tallroth. Den gången kom våra fyra sista brottare med på platser som inte fanns nu.

Zakarias Berg var närmast bland dem som hamnade utanför OS-platserna.
- Tungt för honom efter fyra års satsning, givetvis, suckar sportchefen. Han fick dåliga förutsättningar och gick tre ”finalmatcher” mot rakt igenom starka motståndare innan det var dags för avgörandet. Där orkade han inte riktigt mot en kille som haft mycket enklare väg fram.

Zakarias besegrade en dubbel världsmästare, en VM-trea och en trefaldig EM-medaljör innan han förlorade mot kroaten Ivan Huklek.

Sverige har varit med i olympisk brottning sedan 1908 i London, där fem svenskar deltog och Frithioff Mårtensson vann grekisk-romerska mellanvikten före Mauritz Andersson. Brottningen är Sveriges mest framgångsrika idrott i sommarspelen med 88 medaljer, varav 28 guld.

Man bör ha i minnet att det var betydligt lättare att komma med förr än vad det är nu. Länge valde Sverige själv hur många aktiva som skulle sändas, senare har ett kvalificeringssystem införts i allt hårdare former. Bakgrunden är att den olympiska rörelsen vill begränsa deltagarantalet.
- Européer har det tuffast, anser Zakarias Tallroth, det gäller att tillhöra världsdelens top-2, och det ligger nära till hands att jämföra oss med Norge, som inte har lyckats kvalificera någon alls till Tokyo.
 
Just Norge påverkar ändå den svenska verksamhet i och med att grannlandet arrangerar VM i höst. Det tvingar alla brottare att fortsätta satsa hårt över sommaren, vilket bland annat innebär att Alex Kessidis inte riskerar att vara utan sparring på hemmaplan.

Hur det blir med ledare till OS avgörs senare. Principen en aktiv – en ledare gäller, men SBF försöker få med både Zigmunds Jansons och Jimmy Samuelsson på herrsidan. Massören Ingemar Gannby ingår i Sveriges Olympiska Kommittés stab för samtliga grenar.