Nu kan du visa nedräkningen för kyrkovalet på din webbplats. Ta också del av massor av andra tips och stöd för din kyrkovalskommunikation.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nummer 6 2021
KYRKOVALSEXTRA
 
Kyrkovalet höjer tempot
 
I detta nyhetsbrev hittar du en mängd nyheter för din valkommunikation. Följ också valwebben på intranätet som uppdateras med jämna mellanrum.

 
Nedräkning till kyrkovalet för externwebben
 
Nu kan du visa nedräkningen för kyrkovalet också på din webbplats. Det finns ett gemensamt infoblock som går att infoga på valfri sida.
Så visar du räknaren på din webbplats
 
Mallar i mallverktyget
 
Mallar för den nationella kyrkovalskampanjen ligger i mallverktyget. Där finns också mallar för allmän kyrkovalsinformation, ”den lila serien”. Mallarna inkluderar format för affischer, digitala annonser, tidningsannonser och sociala medier. 
Kandidatvisning på hemsidan
 
Den 19 juli, två månader innan valdagen, kan man se alla som kandiderar i kyrkovalet och alla nomineringsgrupper på kandidatvisningen ut på svenskakyrkan.se

Då går det att se alla som kandiderar i kyrkovalet och alla nomineringsgrupper.
Ett coronasäkert kyrkoval
 
Valkansliet har i samråd med Folkhälsomyndigheten beslutat att förse valnämnderna med plexiglasskydd, visir, handsprit och desinfektionsmedel. Coronainformation till de röstande samt rutiner och checklistor för valnämnderna finns också eller är under produktion. Mer information finns på valwebben på intranätet.
 
Kirkkovaalista – kyrkoval på andra språk
 
På svenskakyrkan.se/kyrkoval finns information om kyrkovalet på 15 olika språk och dialekter. Bland annat på meänkieli.
Tillgängligt kyrkoval
 
Information på lätt svenska, teckenspråk och talad webb hittar du på svenskakyrkan.se. Det finns också möjlighet att beställa Daisy skivor och ljud-CD-skivor.

På valwebben på intranätet finns mer information om hur man kan arbeta med tillgänglighet i kyrkovalet.
 
Signalelement utan datum
 
Efter önskemål tas det fram ett kyrkovals-signalelement utan datum, så att det går att återanvända produkter och material. Signalelementet utan datum är fritt att använda.
 
 
Så här når du valservice!
 
Den 30 augusti öppnar valservice för allmänheten, men redan den 16 september ökar vi bevakningen på Facebook och Twitter.
Så här kontaktar du valservice:
WEBBEN
 
Berätta om era pilgrimsleder på webben
 
Pilgrimsvandring är populärt under sommarsemestern. Just nu förbättrar vi den nationella sidan om pilgrimsvandring. Där finns länkar till stiftens sidor om pilgrimsvandringar. Har ni en ny led i församlingen eller pastoratet så se till att det finns en länk till den från stiftets samlingssida.
Har du tips på hur vi kan komplettera den Sverigekarta över pilgrimsleder som finns på sidan, hör av dig till redaktionen@svenskakyrkan.se
 
Ny platsadministration i början av juni
 
De tre första tisdagarna i juni stänger administrationen för externwebben klockan 18. Kvällsleveranserna är en del i arbetet att lansera en ny förbättrad platsadministration. Titta till din enhets platser efter leveransen 7 juni så att allt säkert blir rätt på webben och i appen Kyrkguiden under sommaren!
Läs mer om leveransen och nyheterna i platsadministrationen.
 
Nya sidor om dopet på svenskakyrkan.se
 
På svenskakyrkan.se finns både nya och reviderade sidor om dopet.
En nyhet är att barndop, konfirmanddop och dop av vuxna har fått egna sidor. I arbetet med familjer kan du länka till kortadressen svenskakyrkan.se/barndop.

Under barndopssidan finns det även en sida som ställer frågan ”Är det rätt att döpa ett barn?”. Andra sidor som är nya är en sida med fördjupning om meningen med dopet och en sida om dop i krissituation.
 
Följ sidan om kommunikation inför allhelgona
 
Nationell nivå har även i år fått uppdraget att samordna en kampanj inför allhelgona. Vi vet inga detaljer ännu, men håll utkik på intranätet - där publicerar vi kommunikationsmaterial i den takt det blir klart.
På bönewebben återkommer den uppskattade ljuskartan.
Kommunikationsmaterial inför allhelgona
INSAMLING
 
Sommarkommunikation
 

Under maj till augusti lyfter Act Svenska kyrkan coronapandemins konsekvenser för människor som redan lever i utsatta situationer. På intranätet hittar du affischer, annonser och en artikel som kan användas i församlingstidningar.
Presenter som förändrar liv
 

I Act Svenska kyrkans gåvoshop finns riktigt viktiga presenter förpackade i mod, hopp och medmänsklighet. På intranätet finner du banners och annonser för sommarens kanske viktigaste shopping inför högtidsdagar.
 
En gåva för framtiden
 
Under hela 2021 kommer det att annonseras i utvalda medier om möjligheten att testamentera till Act Svenska kyrkan. Annonserna kommer att synas i både tryckta och digitala kanaler inklusive sociala medier.
På intranätet finns information bl a om hur man testamenterar till Act Svenska kyrkan samt banners och annonser.
Läs mer om testamente på Act Svenska kyrkans intranät.
Julinsamlingen 2021
 
Det kan kännas långt till jul men planeringen inför årets julinsamling är i full gång. Redan före midsommar kommer det att finns artiklar och annonser om julinsamlingen att ladda ner. Årets tema är Bryt en tradition! I början på september finns allt kampanjmaterial klart att beställa i webbshopen.
KOMPETENSUTVECKLING
 
 
Tipsa dina medarbetare om nyhetsbrevet om utlandskyrkan
 
Nyhetsbrevet ger inblick i Svenska kyrkans arbete utöver världen, och tips på hur man kan informera om och stötta arbetet. Prenumerera redan nu!
 
Publicera på intranätet – gå en digital utbildning
 
Även om ett nytt intranät är på gång, så finns det fortfarande medarbetare som behöver lära sig att publicera på det gamla.
I utbildningsportalen finns en enkel utbildning som framförallt består av ett tiotal korta filmer. De beskriver intranätet och olika moment som en redaktör behöver kunna hantera. I utbildningen finns också länkar till lathundar på intranätet Webbhjälp.
Utbildningen tar drygt en halvtimme att gå igenom.
Om du redan är redaktör, men behöver påminna dig om ett visst moment, kan du ta del av de filmer du själv har behov av.
I utbildningsportalen söker du efter utbildningen  Webbredaktör på intranätet
 
Lunchwebbinarium om att ansluta till Microsoft 365
 
Välkommen till ett lunchwebbinarium om hur det går till när en enhet ansluter till Microsoft 365 den 9 juni, klockan 12-13. Du får höra om införandet, andra enheters erfarenheter och några av fördelarna med att använda Microsoft 365 som verktyg för att vara en kyrka där samverkan och samarbete är enkelt och en självklarhet.
Webbinariet kan vara relevant för dig som kommunikatör, kontaktperson it, beslutsfattare eller annan som är intresserad av att lära sig mer om införandet av Microsoft 365.
Hitta mer information om webbinariet och länken för att delta på intranätet.
 
Digi-KOM blev en succé!
 

Stort tack till alla som tagit sig tid att ge feedback på Svenska kyrkans första digitala kommunikationsdagar. Resultatet visar att det blev en succé! Det genomsnittliga betyget blev 4,3 av 5 möjliga. Dessutom kan 20 procent tänka sig att enbart köra digitala KOM-dagar framöver. 73 procent vill dock ha både och – vilket också är det som planeras.
Mer av enkätresultatet finns att läsa på intranätet.
 
Samtal om framtida KOM-dagar
 
 
För att skapa delaktighet kring framtidens KOM-dagar, såväl digitala som fysiska, bjöds det in till ett möte om just detta. Fokus lades på nästa år. Men även preliminära datum för 2023 respektive 2024 avslöjades.
Boka in datumen i din kalender redan nu.
INTERN INFORMATION
 
Pilgrim’s Walk for Future
 
Den 18 juli startar den stora internationella pilgrimsvandringen från Vadstena till klimatmötet COP26 i Glasgow som äger rum i november. En livsviktig vandring fylld av både allvar och hopp och med uppmaningen till oss alla att ta jorden klimatnödläge på allvar, och till världens regeringar att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5 grad!
Samla ihop en grupp i din församling och följ med på hela eller delar av sträckan, eller skapa en egen vandring. Vandringen är en del av Svenska kyrkans färdplan för klimatet och ett samarbete med Act Svenska kyrkan, Fridays for future, Svenska Kyrkans Unga, Naturskyddsföreningen, WWF och många fler. Organiserar vandringen gör Vadstena Pilgrimscentrum tillsammans med Linköpings, Växjö och Lunds stift. Här hittar du mer information och kan anmäla dig på walkforfuture.se.
 
 
Nytt material inför Skapelsetid
 
Skapelsetid, 1 september – 4 oktober, är ett gemensamt initiativ där kyrkor och samfund över hela världen lyfter frågor som rör vårt förhållande till skapelsen i gudstjänsten. Nu har Västerås stift och elever på Svenska kyrkans utbildningsinstitut tagit fram nytt material att använda i gudstjänster under skapelsetid, men som också passar under resten av kyrkoåret. 
 
 
Stödmaterial för lokalförsörjningsplanering
 
Nu finns ett gediget stödmaterial i lokalförsörjningsplanering. Allt från den heltäckande vägledningen till konkreta exempel som kan användas som mallar. Och efter sommaren kommer även en digital utbildning att vara tillgänglig. Materialet är användbart både för dig som ska arbeta operativt med lokalförsörjningsplanering och för dig som behöver veta vad ämnet handlar om i grova drag. Läs mer om hur materialet kan användas på bästa sätt.
 
Kommunikations-konceptet
 
Basen för våra gemensamma satsningar och som inspiration till all kommunikation.
Omvärldsspana - digital kommunikation
 
 
Vad händer i omvärlden? Vad är digitalt utanförskap, vem är på Facebook och vad är senaste nytt?

På intranätet /spana-på-kommunikation
kan du både följa och bidra till vår gemensamma spaning.
 
I och med att du prenumererar på det här nyhetsbrevet så behandlar vi dina personuppgifter. På www.svenskakyrkan.se/personuppgifter kan du läsa mer om hur kyrkokansliet hanterar personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du har några frågor efter att du har läst igenom informationen får du gärna kontakta vårt dataskyddsombud, e-postadress: kyrkokansliet.dataskyddsombud@svenskakyrkan.se