Hej!
 
Efter en vårsäsong som i stor utsträckning fortsatt präglats av pandemins försvårande omständigheter att bedriva min koreografiska verksamhet var det med en smått overklig känsla som Kvinnor och skog hade kollationering och repstart när maj mötte juni. Under drygt ett år där mitt mesta arbete bedrivits på distans, där skärmen nästan alltid befunnit sig mellan mig och mina medarbetare, där håll avstånd och håll ut ekat i hela mitt system, blev det äntligen dags för kollationering och repstart av »Kvinnor och skog«. Med teamet samlat här i Stockholm.

Alla tekniska lösningar till trots, inget kan ersätta det fysiska mötet, helt avgörande för den arbetsprocess och koreografi jag vill skapa. Med snabbtester och utomhusarbete kunde den första repetitionsperioden genomföras tryggt och säkert. Och även om tre planerade veckor blev två på grund av de norska karantänreglerna som påverkade dansarnas vistelse så är vi igång! Det blev underbara arbetsdagar till skogs. Att gemensamt börja utforska, pröva, erfara och samtala. Så uppslukande, intressant och livskraftigt.

Nu slutspurtar jag inför semestern. Midsommar står för dörren och jag reser norrut för en sommar i mitt mesta och bästa habitat - den Västerbottniska vischan.

Önskar alla en fin sommar!
//MHS
 
Dansarna Pernille Holden och Marianne Kjærsund. Repetitioner i skogen juni 2021. Foto: Hagar Malin Hellkvist Sellén
Kvinnor och skog 
 
Kvinnor och skog har haft sin första repetitionsperiod. Två veckor fyllda av skog, samtal, fysiska utforskningar och hängmattehäng. I oktober fortsätter repetitionerna och den 12 november är det premiär. Med utgångspunkt i kvinnors relation till skogen över tid vill MHS låta en koreografisk skogskultur ta plats och genom den undersöka hur en fysisk och emotionell förståelse av skogen kan ta sig uttryck. Genom verket vill hon närma sig det faktum att vi håller på att förlora ett naturarv och att ingen faktiskt vet hur det på djupet kommer påverka vår upplevelse av vad det är att vara henniska.
 
Idé/research/koreografi: Hagar Malin Hellkvist Sellén
Dansare: Pernille Holden & Marianne Kjærsund
Kostymdesign/maskdesign: Linda Gonçalves
Musik/ljuddesign: Cicely Irvine
Ljusdesign: Hannele Philipson
Scenografi: Toni Tora Botwid (praktikant från Stockholms Konstnärliga Högskola)
Dramaturg: Elin Hallberg
Producent: Minttu-Maria Jäävuori
Produktion: Hagar Malin Hellkvist Sellén

 
Kvinnor och skog är en samproduktion med Turteatern i Stockholm och Norrlandsoperan i Umeå och produceras med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad och Konstnärsnämnden i samarbete med Skeppsholmsstudion.
 
Kvinnor och skog spelas t o m den 27 november och biljetterna är släppta! Köp biljetter HÄR.
 
I september gör MHS ett samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska på tema Kvinnor och skog. Mer om det i nästa nyhetsbrev. Håll utkik!
 
Treårigt verksamhetsbidrag
 
MHS har tilldelats treårigt verksamhetsbidrag från Kulturrådet för åren 2022-2024. En enorm glädje och lättnad. Så mycket spännande som komma skall!
 
Skeppsholmsstudions studioresidens
 
Tillsammans med koreograferna Helena Franzén, Tove Sahlin, Charlotte Engelkes, Katja Seitajoki, Katarina Eriksson och Per Sacklén driver MHS Skeppsholmsstudion. En studio för koreografiskt arbete på Skeppsholmen i Stockholm som funnits sedan 2010. Sommarens studioresidens har utlysts och tilldelas i år dansarna och koreograferna Nea Landin, Anna Perhrsson och Lisen Pousette.
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS har verkat som koreograf i tjugo år och är en stark feministisk och queer röst inom svensk samtidskoreografi. Hennes arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik och omformulerar gränserna för vad som är möjligt. MHS intresserar sig för kropp, identitet och marginaliserade avsnitt i vår historia och samtid. Verksamheten är baserad i Stockholm.

Bland MHS verk kan nämnas »Flottarkärlek« (2019), »Parveln« (2017), »Missionären« (2016), »Jag minns dig som du var då« (2014), »Inom rimliga gränser« (2010), »Rosa löften« (2008), »Bättre folk« (2006) och »Dom ger tanken kropp« (2003). Verksamheten stöds 2021 av Kulturrådet, Stockholms stad och Konstnärsnämnden.