Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Vägen mot fossilfri energiåtervinning
 
Det är möjligt för Sveriges anläggningar för energiåtervinning av avfall att nå målen om halverade utsläpp till 2030 och att reducera utsläppen mycket mer till 2045. Men det kräver stora förändringar och starkare styrmedel. Det visar en stor studie som Avfall Sverige låtit genomföra.

Störst effekt kan fås genom minskat inflöde av plast, framför allt från verksamhetsavfallet. Stora vinster kan göras genom ökad utsortering av plast från bygg- och rivningsavfallet men också genom en utbyggd fastighetsnära insamling av återvinningsmaterial.

För att kunna genomföra alla nödvändiga förändringar krävs flera nya eller förändrade styrmedel. Några exempel gäller möjlighet att införa differentierade avgifter för hushålls- och verksamhetsavfall, möjlighet att ställa krav på avfallslämnare att sortera ut fossil plast och tuffare styrmedel för fossilfria transporter. Viktigast är kanske lagkrav på att sortera ut fossilt material innan energiåtervinning i kombination med kvotplikt på att använda återvunnen plast vid nyproduktion. Det vore också önskvärt att kommuner upphandlar en kolsänka när de upphandlar behandling av kommunalt avfall genom energiåtervinning.
 
De vill se fimpböter och tydligare producent
 
Regeringen lämnar förslag till riksdagen om hur ändringar i EU:s avfallslagstiftning och EU:s så kallade engångsplastdirektiv ska införlivas i svensk lagstiftning. Bland annat föreslås att böter införs för alla nedskräpning och begreppet "producent" ändras.

Läs mer
McDonalds visar hur frival fungerar
 
Avfall Sverige har lämnat ett expertyttrande i ett rättsfall mellan tillsynsmyndigheten i Ystad och en McDonalds-restaurang, som har lämnat utsorterat förpackningsavfall till förbränning. "Det här fallet är på intet sätt unikt", kommenterar Avfall Sverige.

Läs mer
Återvinning viktig roll i färdplan för plast
 
Naturvårdsverket har nu presenterat Sveriges färdplan för hållbar plastanvändning. Här framgår att vi har en lång väg att färdas, men många styrmedel och tekniker är redan på plats och genom bred samverkan finns goda möjligheter att skapa bra lösningar.

Läs mer
Det finns bättre sätt att stoppa oseriösa aktörer
 
Visst ska vi ha ordning och reda i avfallshanteringen. Men flera av regeringens förslag till regeländringar i den PM som nu remitterats missar målet. De riskerar istället att drabba seriösa verksamheter i form av oproportionerligt ökad administration utan att med säkerhet hindra brottslig verksamhet.

Läs hela remissvaret
BAT för förbränning gynnar inte miljön
 
De reviderade slutsatserna om bästa tillgängliga teknik, BAT, för avfallsförbränning kräver bland annat långtidsprovtagning på utsläpp. Svenska anläggningar klarar de nya kraven, men provtagningen kritiseras ändå, eftersom miljönyttan lär bli minimal. Ställ hellre krav på giftfria produkter, menar Avfall Sverige.

Läs hela remissvaret
Här sorteras sista procenten ut
 
I mars körde Sörab och Stockholm Exergi igång sin gemensamma anläggning för eftersortering av restavfallet. Den ses som ett nödvändigt komplement till källsortering för att kunna nå återvinningsmålen och minska de fossila utsläppen.

Läs mer i Avfall och Miljö
Nätverk om avfall i fysisk planering
 
Avfall Sverige har startat ett nätverk som berör plats för avfall och förebyggande i fysisk planering. Det riktar sig till avfallsingenjörer, strateger, bygglovshandläggare, planarkitekter och miljöinspektörer, men också till övriga som vill utbyta kunskap och erfarenheter kring frågan. Första mötet hålls den 16 juni.

Läs mer
Påverka nya avtalet om elavfallet
 
Tack vare samarbetet mellan kommuner och El-Kretsen har Sverige bland världens högsta återvinning av elavfall. Nu är det är dags att förhandla fram ett nytt avtal. Ta chansen att påverka det genom att besvara den enlät som skickats ut till alla kommunmedlemmar.

Kontakta Karin Jönsson för mer information
Pressretur besvarar kommunernas frågor
 
Pressretur bjuder in till webbinarium för att underlätta övergången till ett kommunalt insamlingsansvar för returpapper. Här beskrivs nuvarande logistik och vad det skulle innebära om kommunerna tar över det nuvarande insamlingssystemet via återvinningsstationer.
När: 3 juni kl 10–12

Läs mer
Sätt rätt etikett på biogasen
 
Nu kan du ladda ner InDesign-filer till de miljöinformationsdekaler som kan sättas på gasmackar för att tala om för kunderna att de tankar biogas. Det blir enkelt och tydligt för kunderna om alla visar samma information.

Ladda ner från Energimyndighetens hemsida
Ny medlem i Avfall Sverige
 
Vi hälsar välkommen till Agrenco: hantering av biologiskt avfall i storkök  Läs mer på agrenco.se
Handbok om hushållens farliga avfall
 
Nu finns den populära handboken i en ny utgåva. Fakta och hänvisningar till lagstiftning har uppdaterats och nya sorteringsgrupper har tillkommit, liksom regler för transport av farligt avfall som farligt gods. För respektive avfallsslag i avsnittet om sorteringsgrupper finns numera förslag till så kallade UN-nummer för transport som farligt gods. Handboken har ett format som passar i benfickan på arbetskläderna och är en uppskattad följeslagare för all personal på landets återvinningscentraler vid mottagning, identifiering, sortering och riskbedömning av farligt avfall från hushåll. 

Pris: 80 kr styck, exklusive porto och moms.
Klimatsmart att bygga med slaggrus
 
Att ersätta krossat berg eller naturgrus vid konstruktionsarbeten med slaggrus ger en stor klimatnytta, visar en livscykelanalys som IVL har utfört på uppdrag av Avfall Sverige. Närmare bestämt sparas sju kilo koldioxidekvivalenter per ton slagg, vilket motsvarar i storleksordningen 7.000 ton koldioxidekvivalenter årligen sett till all slagg från avfallsförbränning som genereras i Sverige. I många länder i Europa, till exempel i Tyskland, Nederländerna och Danmark, används slaggrus frekvent i olika typer av infrastrukturprojekt, men i Sverige hamnar det mesta på avfallsanläggningar. Läs mer i rapport 2021:08 Klimatnytta med att använda slaggrus som konstruktionsmaterial - Redovisning av livscykelanalys
 
Vägen mot fossilfri energiåtervinning
 
Det är möjligt att nå målen om halverade utsläpp till 2030 och att reducera utsläppen mycket mer till 2045. Men det kräver stora förändringar och starkare styrmedel. Det visar en stor studie som Avfall Sverige låtit genomföra. Se vidare ovan. Läs mer i rapport 2021:09 Backcasting - Hur når Sverige fossilfri energiåtervinning från avfallsförbränning?

Ingen eller liten miljöeffekt av förbränningsskatten
 
Förbränningsskatten, som infördes 2020, har utvärderats genom intervjuer och inspel från såväl svenska som brittiska anläggningar för energiåtervinning. Resultatet visar på ingen eller liten påverkan på sortering och materialåtervinning. Rapporten utgör ett bidrag till Skatteverkets pågående utvärdering av förbränningsskatten. Läs mer i rapport 2021:10 Förbränningsskatten på avfall – effekter ett år efter införandet 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19-pandemin har Avfall Sverige beslutat att kurser, temadagar och konferenser tills vidare ska hållas digitalt. Somliga utbildningar måste vi dessvärre ställa in.
Vid årsmötet har du chansen att 
 
• Höra mer om högaktuella ämnen för avfallsbranschen
 
• Besöka Avfall Sveriges populära årsmötesutställning
• Mingla digitalt med branschkollegor

• Delta i årsmötesförhandlingar 1 juni
 
Anmälan om röstrepresentant (gäller enbart kommunala medlemmar) görs senast den 24 maj. Handlingar finns på medlemmsidorna. Deltagande är gratis.
 
 
Mikrobiologisk arbetsmiljö 
 
När: 8 juni kl 10–12

Här lär du dig om arbetsmiljörisker kopplat till den mikrobiologiska arbetsmiljön vid biologisk återvinning, hur det kan mätas och framför allt hur man kan arbeta för att förbättra sin arbetsmiljö.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 juni

Under våren revideras avfallslagstiftningen, vilket innnebär förändringar i det kommunala avfallsansvaret. Vi granskar nyheterna men också arbetsmiljökrav, rättspraxis, tillstånd, avfallstaxor och avfallsplaner.

Läs mer