Idag är det en månad kvar till Pilgrim's Walk for Future startar från Vadstena. Läs vad som är på gång just nu.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Hej kära Pilgrimer!
 
Här kommer en uppdatering kring Pilgrim’s Walk for Future och en beskrivning av hur du kan delta.
Varför går vi? Ja för klimatet förstås. Nu finns vår vandrings budskap på hemsidan walkforfuture.se/vandringen/budskap. Vi har jobbat en del med texten för att både få med de krav på världens regeringar som Act och kyrkor runt världen står bakom, och vara tydliga med att vi alla behöver ställa om våra liv. De politiska kraven kommer man att kunna skriva under, och detta budskap ska överlämnas till COP26 i Glasgow.
På hemsidan börjar också texter komma upp till hjälp för ens egen resa mot ett mer hållbart liv. Vi har formulerat fyra utmaningar för den tid vandringen pågår: One Planet Plate, Ställ bilen för kortare resor, Köpstopp och Flygfritt2021, kan vi kalla dem i korthet. Vår plan är att det ska finnas fyra facebookgrupper för dessa utmaningar där de som deltar kan mötas och peppa varandra.
Corona sätter gränser
 
Dom flesta av er har tagit del av vår coronastrategi. Ni som inte gjort det kan läsa om den här: walkforfuture.se/vandringen/#Coronastrategi

Du kan alltså från och med nu skapa din egen vandring, registrera den på hemsidan, hitta ett verktyg ur verktygslådan som passar för din vandring. Sen är det bara att koppla upp dig digitalt mot Annika Spalde och förtruppen och sedan är du en del av sommarens stora rörelse!
Vad räknas som en
Pilgrim’s Walk for Future?
 
Allt du egentligen behöver göra är att ställa dig bakom vårt budskap och ladda ner och använd vår symbol på affischer eller i sociala medier. Sen är du igång. Men för att din vandring ska bli en tydlig del av den gemensamma rörelsen önskar vi att du tar dig igenom dessa fyra steg.
 
Fyra enkla steg
 
1. Bestäm var du vill vandra, med vem och hur långt. Skapa sedan ett facebookevenemang som du döper till "Walk for future". Registrera sedan ditt evenemang på FFFs "Map of Actions". Guide för hur du registrerar dig finns här >>
 
2. Väck ditt klimatengagemang. Vi har tagit fram en hel verktygslåda med tips på hur du kan planera och genomföra en Pilgrim's Walk for Future. Både praktiska tips för din vandring men också verktyg för din inre resa mot ett hållbarare liv.
Till vektygslådan >>
 
3. Stay connected! Vi uppmanar varje enskild deltagare att registrera sin vandring på den "Map of Actions" som finns via vår hemsida. Som deltagare och prenumerant på vårt nyhetsbrev får du regelbunden info från oss som huvudarrangör och blir inbjuden till de dagliga digitala event som vi arrangerar under vandringsperioden 19 juli - 14 november 2021.
 
4. Rapportera in dina steg! Efter er vandring - glöm inte att varje dag rapportera in era steg! Pilgrim's walk for future har tagit fram en stegräknare som visar hur många steg vi gemensamt tagit för klimatet. Du som leder en vandring kan rapportera in antal km ni vandrat och hur många som deltagit. Till stegräknaren >>
 
Och du... Glöm inte att följa rådande retriktioner som gäller under pandemin. Stay safe och lycka till!
Intervju med Walk for Future-FAMILJEN EKERMO
 
David och Klara är ett par i 35-årsåldern. De har två barn, Elsa 4,5 år och Juni som är 1 år. Dom har bestämt sig för att göra en Walk for future tillsammans med sina vänner som också har barn. David har registrerat sin vandring på walkforfuture.se.
   - Det fanns en bra guide för hur du gör på hemsidan så det var inga problem, säger David.

De har bestämt sig att gå nästan samma sträcka som Annika Spaldes första två etapper från Vadstena till Omberg men kortar ner det lite och avslutar vandringen vid Heliga Hjärtas kloster. David och Klara planerar för att tälta en natt med familjen i Rogslösa.

 
Antar utmaningen "One planet plate"
 
David och Klara har bestämt sig för att se över hur familjen äter och skulle vilja äta mer klimatsmart framöver. I verktygslådan på hemsidan hittade Klara info om WWF:s guide till ”One planet plate” och tänkte anta utmaningen att äta efter den under de hundra dagar som Walk for future varar.
   - Förhoppningsvis blir det till en ny vana, säger Klara som har föreslagit för sina vänner att anta samma utmaning.
   - Den största utmaningen är att möta barnen i detta. Att få dem att förstå utan att skrämma och samtidigt inspirera dem till omställning, säger David.
   - Jag tror att vandringen i sig blir ett roligt äventyr för familjen. Vi kommer ha med en skrinda och en dubbelvagn som vi drar trötta barn i och vårt tält och maten vi ska äta och vatten. Sen hoppas jag på mycket bad i Vättern längs vägen, tillägger Klara.
­   - Tillsammans kommer vår vandring att generera tusentals steg. Vi tänker fylla i det på stegräknaren på hemsidan. Det känns stort att Elsas steg för klimatet också räknas, säger David med ett leende.
 
BOKEN ÄR KLAR,
FÄRDIG ATT BESTÄLLA!
 
Nu finns boken som tagits fram för Pilgrim's Walk for Future. Denna lättviktiga bok är en inbjudan att göra en inre resa med reflektion och bön över vår gemensamma situation. Under 17 veckor får vi hjälp att skapa utrymme i våra vardagsliv för att kunna rannsaka oss själva, staka ut en personlig färdplan och sätta oss i rörelse mot ett mer hållbart liv. Boken innehåller 17 reflekterande texter med frågor att ta med sig på sin egen Walk for Future, en sammanfattande beskrivning av det ekologiska nödläget och vägen framåt, samt ett upplägg med tideböner för tre veckor.

Boken kommer nart finnas tillgänglig från Pilgrimscentrums webbshop men redan nu kan du förbeställa den genom att skicka ett e-post till pilgrimscentrum. Klicka bara på knappen nedan och uppge hur många böcker du vill ha samt leveransadress. Så skickar vi dem på stört.
 
PRIS
 
55 KR + Porto (20% Rabatt vid köp av 8 böcker eller fler)
Vad händer just nu i Sverige
och Europa?
 
Vad gäller det praktiska fortsätter vi i projektgruppen hålla kontakt med olika parter. Jag, Annika, kontaktar bland andra lokala Naturskyddsföreningar som finns utmed leden och bjuder in dem till samarbete, dels att gå med oss på dagsturer, dels att visa upp intressanta klimatinitiativ som de är engagerade i. Förra veckan och i denna vecka har vi möten med representanter från alla de församlingar vi passerar utmed vägen. Många uttrycker engagemang för det här projektet och vill bidra med det dom kan. Så fort vi har säker information om vad det finns för möjligheter till övernattning för fler grupper än förtruppen lägger vi in denna info på kartan på hemsidan. Du kan redan nu se hur vandringen hela vägen från Vadstena ner till Hamburg går på vår digitala karta.
 
Vi har kontakt med den tyska vandringen men också med några olika initiativ i England. Den allmänna bedömningen av pandemi-läget är att vi troligtvis kommer att kunna gå genom Europa och fram till Glasgow, samt att toppmötet kommer att hållas på utsatt tid och plats.
 
Jag ser mycket fram emot i sommar, och hoppas att möta många av er! Om inte ansikte mot ansikte så digitalt. Emanuel och jag kommer jobba hårt med att skapa material som ni alla kan ta del av, ni som vandrar på andra håll. Gå därför in med gämna mellanrum på vår kampanjsida www.walkforfuture.se och följ oss i sociala medier och hjälp oss att sprida vandringen till alla ni känner.

Varma hälsningar
Annika Spalde

Ps. Hela pilgrimscentrum och alla andra som jobbar med vandringen hälsar till er med pilgrimernas hälsning - Pax et Bonum. Frid och allt gott!