Rivstart för socialtjänstens kunskapsstyrning
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Rivstart för socialtjänstens kunskapsstyrning
 
Ny nationell kompetenssatsning genom Yrkesresan och nystart för kvalitetsregistren. Det är några av effekter av kommunernas satsning på kunskapsstyrning 2020. Det skriver Mari Forslund, sektionschef för stöd till kunskapsstyrning, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Delta i årets brukarundersökningar
 
Nu är det dags att anmäla sig till årets brukarundersökningar inom funktionshinderområdet, individ- och familjeomsorg samt placerade barn och unga. Fyra av fem kommuner har deltagit i någon av brukarundersökningarna de senaste tre åren. SKR välkomnar fler!
Sista anmälningsdag 1 juni
 
Mer måste till för att stoppa mäns våld mot kvinnor
 
Mäns våld mot kvinnor innebär ett stort lidande för de kvinnor och barn som utsätts. Hela samhället behöver kraftsamla för att få slut på våldet. Vår gemensamma ambition måste vara en nollvision. Det skriver SKR:s vd Staffan Isling.
Kvinnofrid prioriterat område för SKR
 
Våldsutövare – nytt ansvar för kommuner 
 
Under 2021 väntas en lagändring som innebär att socialnämnden ska verka för att den som utsätter en närstående för våld ska ändra sitt beteende. Vad krävs för att få kvalitet i arbetet med våldsutövande män? Och hur kan socialtjänsten bedöma omsorgsförmåga hos våldsutövande föräldrar? SKR har tagit fram stöd på området. 
I
nsatser för våldsutövare

Utbildning 2 juni 
SKR bjuder in till en 
heldag om vad lagändringen innebär, vilket stöd och behandling som finns i dag och vad forskningen säger om förändringsarbete med våldsutövare.
Utbildningsdag om våldsutövare 
 
Blir äldreomsorgen omänskligare med digital teknik?
 
SKR Kompetenscenter välfärdsteknik har tagit fram en film om hur välfärdsteknik kan bidra till ökad trygghet och självständighet i äldreomsorgen. Medverkar gör intervjupersoner från de modellkommuner som tillsammans med SKR stöttar äldreomsorgens digitalisering.
Film om digital teknik i äldreomsorgen
 
Mer från SKR 
 
 
SKR på Vitalis 
Deltar du på Vitalis konferens om e-hälsa och framtidens vård och omsorg 18-20 maj? Missa inte SKR:s seminarier! De går även att se i efterhand.
 
God ekonomi i kommuner
Även i år bedöms kommunerna få goda resultat till följd av tillfälliga statsbidrag under pandemin. Det stod klart när SKR presenterade vårens upplaga av Ekonomirapporten, som bland annat lyfter pandemins påverkan på äldreomsorgen och behovet att satsa på Nära vård.
Ekonomirapporten
 
Ökad följsamhet till basala hygienrutiner
Följsamheten till basala hygienrutiner inom vården och omsorgen fortsätter att öka. I kommunerna har följsamheten ökat med 7,4 procentenheter på ett år.
Mätning av basala hygienrutiner och klädregler
 
Beredd på värmebölja?
Värmeböljor kan innebära stor risk för äldre, personer med funktionsnedsättning och fler andra grupper. Därför är det viktigt att ha rutiner och nå ut med information innan värmen slår till. På SKR:s webbplats finns stöd, filmer som kan användas på APT och faktablad för olika personalkategorier inom vård och omsorg. Det finns även material för anhöriga och allmänhet.
Stöd vid värmebölja
 
Kurser och konferenser 
 
 
25 MAJ
Informationssäkerhet i äldreomsorgen
Seminariet riktar sig till dig som vill öka dina kunskaper om informationssäkerhet och få inspiration från andra i utvecklingen av digitala tjänster i äldreomsorgen.
Sista anmälningsdag 24 maj
 
25 MAJ
Psykiatrin i siffor
För sjätte året i rad arrangerar SKR konferensen Psykiatrin i siffror. Under webbsändningen presenteras 2020 års data från samtliga regioners specialistpsykiatriska öppen- och heldygnsvård, uppdelat på barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri och rättspsykiatri.
Psykiatrin i siffror 
 
27 MAJ
Förbättringsarbete i Eslöv
Genombrott.nu är ett verktyg för förbättringsarbete. Under seminariet berättar Eslövs kommun hur de använt verktyget för utveckling inom hemtjänsten, socialpsykiatrin och LSS-verksamhet för barn.
Genombrott i Eslöv
 
31 MAJ
Kraftsamling barn och unga
SKR, Polisen, Allmännyttan och sex kommuner har inlett en gemensam kraftsamling i arbetet med barn och unga som begår brott eller riskerar att begå brott. Vid seminariet förs samtal om vilka insatser som behövs på området.
Kraftsamling barn och unga
 
2 JUNI
Nyttan med väldfärdsteknik
Hur kan man mäta nytta med välfärdsteknik i äldreomsorgen? Under en timmes seminarium får du tips om metoder och arbetssätt att ta reda på och följa upp nytta. Du får också höra hur andra kommuner gör.
Sista anmälningsdag 1 juni
 
2 JUNI
LVU – fortsättningskurs
SKR:s fortsättningskurs i LVU ger kunskap om domstolsprocessen, och går igenom socialnämndens ansvar under och efter en placering samt flyttningsförbud och utreseförbud som regleras i LVU.
Sista anmälningsdag 27 maj  
 
16 JUNI
Ekonomi och styrning i socialtjänsten
Att budgetera för socialtjänst  innebär en rad utmaningar – från nya åtaganden och plötsliga utgifter till nya kostnadsdrivande förslag på nationell nivå. Under en heldag får du en fördjupning om socialtjänstens ekonomiska förutsättningar med SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Sista anmälningsdag 15 juni
 
HÖSTEN 2021
Ledarskapsprogram Nära vård
SKR erbjuder ledarskapsprogram för chefer och ledare inom vård, omsorg, HR, ekonomi och verksamhetsutveckling som har uppdrag att leda omställningen av vård och omsorg. Syftet är att stärka ett uthålligt och modigt ledarskap, lära av varandra och öka kompetens att leda storskalig förändring. 
Sista anmälningsdag 4 juni
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Uppdrag till Länsstyrelsen om flyttmönster mellan kommuner
Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att inleda samverkan mellan kommuner för att motverka aktiv medverkan till bosättning i annan kommun. Syftet är att förbättra samverkan i länen och nationellt.
Uppdrag om bosättning i annan kommun
 
Sammanhållen god och nära vård för barn och unga
Utredningen om en sammanhållen god och nära vård för barn och unga har presenterat ett delbetänkande till regeringen. Utredningen föreslår regler som ska göra vårdens ansvar för förebyggande och hälsofrämjande arbete mer lika över landet, och att ett hälsovårdsprogram för barn och unga tas fram.
Delbetänkande om god och nära vård för barn och unga
 
Meddelandeblad om placerade barn och unga
Den 1 mars ändrades vissa regler i socialtjänstlagen och LVU för att öka långsiktigheten i arbetet med placerade barn och unga. Socialstyrelsen har tagit fram ett meddelandebladet om de nya bestämmelserna.
Kontinuitet och trygghet för placerade barn och unga
 
Nationell stödlinje psykisk hälsa
Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten uppdrag att föreslå en nationell stödlinje som ska erbjuda stöd till personer med psykisk ohälsa och suicidalitet samt anhöriga och närstående. 
Uppdraget ska redovisas januari 2022
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
sofia.karlsson@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00