Viktig information om kyrkovalet för nomineringsgrupper och kandidater. Mer info finns också på https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Det viktiga stoppdatumet 15 april är nu passerat. Totalt är det ca 600 nomineringsgrupper och 27 000 kandidater som ställer upp i årets kyrkoval! Merparten av alla grupper som ställer upp finns på lokal nivå, men två nya grupper är registrerade på kyrkomötesnivå till årets kyrkoval. Det är Alternativ för Sverige och Himmel och Jord som båda ställer upp med kandidatlistor.
 
Valdagen närmar sig men innan dess har vi fortfarande en hel del uppgifter som ska genomföras, exempelvis fastställandet av grupp- och kandidatförteckningarna, trycka och leverera valsedlar och kommunicera med väljarna om möjligheten att rösta mellan 6 - 19 september. Vi kommer ut med ett extra nyhetsbrev till er vid månadsskiftet maj/juni med information om rutiner vad gäller leverans och mottagning av valsedlarna.
 
Vänligen
Valkansliet
Godkänn korrektur av kandidatlista i Grupp- och kandidatsystemet
 
För att stiftet ska kunna godkänna en valsedelsbeställning måste kandidatlistan vara godkänd i systemet. En kandidatlista blir per automatik godkänd efter 10 dagar, men nomineringsgruppen kan godkänna kandidatlistan på en gång med hjälp av knappen Godkänn kandidatlista om korrekturet ser korrekt ut. Detta görs under fliken Kandidatlista. På så sätt kan valsedelsbeställningen godkännas snabbare av stiftet
Skärmbild på hur korrektur för godkänn kandidatlista ska se ut
 
Foto på de tre olika valsedelstyperna (kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet)
Om valsedelsleveranser
 
Under juni-augusti kommer övervägande delen av de valsedlar som nomineringsgrupperna beställer att tryckas och levereras till adressen som nomineringsgrupperna angett i Grupp- och kandidatsystemet.
 
Som vi informerade om i nyhetsbrev nr 6 så går det att beställa valsedlar fram till 15 juli, men ju tidigare beställningarna görs desto tidigare kommer de skickas iväg till tryck och leverans. Så tänk på att göra era valsedelsbeställningar i god tid.
 
 
Så här förpackas valsedlarna
 
Vi har fått frågor om hur valsedlarna kommer att förpackas. Valsedlarna ligger inplastade i buntar om 500 ex och packas i kartonger. Plasten runt valsedlarna förses med en liten rivremsa som underlättar när papper och plast ska sorteras vid pappersåtervinningen efter avslutat kyrkoval. Plasten är i första hand till för att skydda valsedlarna i den långa hanteringen från tryckpress till val- och röstningslokaler.

Liksom i kyrkovalet 2017 förpackas valsedlarna i kartonger om
  • 16.000
  • 8.000 (denna låda går att vika så att 4.000 valsedlar får plats)
  • 2.000
 
Grupp- och kandidatsystemet
 
Nu har vi passerat den 15 april, som var sista dag att registrera grupper och kandidater för kyrkovalet 2021 (med undantag för de valområden som eventuellt fått förlängd handläggningstid till den 15 maj). Valkansliet är medvetna om att det stundtals var väldigt trögt att registrera i Grupp- och kandidatsystemet, något som vi beklagar.
 
Berätta för väljarna varför de ska rösta på er
 
I valet 2017 hörde många väljare av sig till valkansliet och undrade var de kunde hitta information om nomineringsgrupperna, så kom ihåg att informera väljarna om vad ni som nomineringsgrupp driver för frågor och har för visioner. Kontakta gärna valnämnden för att höra om de har några planer på att skapa arenor för nomineringsgrupperna.
 
 
Kyrkovalssidorna på webben
 
Vi påminner om att vi kontinuerligt fyller på med mer information på Svenska kyrkans webbsidor om kyrkovalet. Så tänk på att titta in då och då för att se vad som är nytt.
En kalender ligger mot en turkos bakgrund. Bredvid ligger en klocka i trä och post-it-lappar i glada färger.
15 maj är sista dag att anmäla kandidater, ansöka om ny gruppbeteckning och att göra valsedelsbeställningar i de valkretsar som har fått förlängd handläggningstid på grund av att för få kandidater har anmälts.
 
1 juni är sista dag för stiftsstyrelsen att fastställa grupp- och kandidatförteckning.
 
1 juli är sista dag för stiftsstyrelsen att fastställa grupp- och kandidatförteckningen för de valkretsar som fått förlängd handläggningstid på grund av att för få kandidater har anmälts.
 
Juni - augusti levereras valsedlar till nomineringsgrupperna.
 
1 september är sista dag att lämna in valsedlar till valnämnden för utläggning i vallokal/röstningslokal, om gruppen önskar hjälp med det.
 
Tidigare nyhetsbrev
 
Nyhetsbrev som publicerats tidigare under året hittar ni här:
Nyheter och datum - Kyrkovalet (svenskakyrkan.se)
Vänd er i första hand till ert stift för hjälp och stöd i arbetet med att registrera kandidater, handhavande av kandidatförklaringar, beställningar av valsedlar mm
Uppdaterade kontaktuppgifter finns på webben
 
Nomineringsgrupper på kyrkomötesnivå kan vända sig till valkansliet för frågor genom att maila kyrkoval@svenskakyrkan.se.

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Mer information för nomineringsgrupper finns på: svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater. Sidorna uppdateras och fylls på allt eftersom.
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00