Viktig information till valnämnder, från valkansliet, Svenska kyrkan.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Närbild på valkuvert som lämnas över. Svenska kyrkan logotype och kyrkovalet 2021 års signalelement.
Nu är det 130 dagar kvar till valdagen och 117 dagar kvar tills förtidsröstningen drar igång. Det förbereds för fullt på alla håll. I det här nyhetsbrevet finns bland annat information om utskicket av extra valnämndsmaterial med anledning av pandemin samt vart ni hittar checklistor för utrustning i röstningslokaler och vallokaler. Inför det här valet har valkansliet arbetat med att öka tillgängligheten för de som ska rösta. Bland annat finns en folder som är bra att ge till valförrättare och röstmottagare.
 
Nästa nyhetsbrev skickas ut i mitten av juni.

Hälsningar
Valkansliet
 
Tre äldre personer spelar boule tillsammans med en man i grön diakonskjorta.
Nu är alla mallar klara
 
Nu är mallverktyget uppdaterat med mallar och kampanjmaterial. Det finns mallar för både den nationella kampanjen och mallar med kyrkovalets "hajfena". Exempel på mallar är: A3 format, Facebook, Instagram, digitala skärmar och annonser.
 
Extra valnämndsmaterial med anledning av pandemin
 
Med anledning av coronapandemin kompletteras valnämndsmaterialet med hostskydd/plexiglas, handdesinfektionsmedel, ytdesinfektionsmedel och ansiktsvisir. Nationell nivå bekostar detta material.

Onsdag den 12/5 kommer ordförande i valnämnderna att få ett e-postutskick med en länk, där det framgår vilka volymer av ovanstående produkter som kommer att levereras till valnämnden
9 - 13 augusti. OBS! E-post adressen tas ut från Kyrksam, så det är viktigt att ordförandes kontaktuppgifter finns registrerade där.

I e-postutskicket finns också en möjlighet att komplettera er tidigare beställning av brevröstningspaket med några fler om ni anser att det kan behövas.
 
 
Framsidan av foldern
Gör kyrkovalet tillgängligt
 
Nu finns det en folder som beskriver vad man bör tänka på för att göra kyrkovalet tillgängligt för alla som ska rösta. Den innehåller enkla tips och korta informationstexter och hittas på valwebben.
 
Tillgänglighetsanpassad kyrkovalsinformation
 
Kyrkovalets hemsida har blivit mer tillgänglig! Vi har lagt in förklarande bilder på förstasidan, så kallat bildstöd, som stöd i att snabbt hitta rätt på sajten. På menyvalet "Tillgänglig webb" finns information på teckenspråk, lätt svenska och talad webb (inspelade ljudfiler). Dessutom går det att på hela sajten välja att få sidorna upplästa.
 
Kyrkovalet på 15 olika språk och dialekter
 
Kyrkovalets hemida under "Other languages" kan man nu läsa om kyrkovalet på 15 olika språk och dialekter, bland annat de nationella minoritetsspråken.
 
Mycket information finns på Valwebben
 
Vi vill påminna om att vi ständigt uppdaterar Valwebben med information och nyheter om vad som är på gång. Bland annat finns det nu en sida med information om hanteringen och behörigheter i Kbok för utskrift av dubblettröstkort. Om ni saknar någon information går det bra att mejla till kyrkoval@svenskakyrkan.se.
 
Foto på personer som står bakom valbås och röstar.
Foto: Magnus Aronson
Röstningslokaler öppna på valdagen
 
Röstningslokaler öppna före valdagen går att registrera fram till 30 dagar före valdagen, det vill säga, den 20 augusti. Alla lokaler kommer att finnas tillgängliga för sökning på externwebben.
I kyrkoordningen regleras öppettiderna för vallokaler och röstningslokaler. Förutsatt att kraven som ställs i kyrkoordningen uppfylls beslutar valnämnden i övrigt över lokalernas öppettider. Innan valnämnden fattar beslut om lokalerna och deras öppettider ska valnämnden samråda med kyrkoherden.
 
Utrustning och möblering i vallokaler respektive röstningslokaler
 
Det är valnämndens ansvar att se till att vallokaler och röstningslokaler har rätt utrustning och är rätt möblerad.
I valhandboken för valnämnder kapitel 7 finns samlad information om utrustning och material till vallokaler och röstningslokaler. Checklistor för utrustning finns i både valhandboken samt i häftena för Valförrättare samt Röstmottagare. Material och möblering beskrivs också i e-utbildningarna som finns på valwebben
  • Kyrkoval 2021 Valförrättare och handhavande vallokal
  • Kyrkoval 2021 Röstmottagare och handhavande
Tänk på!
Om vallokalen är gemensam för flera valdistrikt måste varje distrikt ha egen valurna. Sammanblandning av röster från olika valdistrikt får inte förekomma.
 
E-utbildningar för Valförrättare och Röstmottagare
 
Kom ihåg att alla valförrättare och röstmottagare behöver genomgå utbildning för att kunna utses. Mer information om att utbilda och utse valförrättare och röstmottagare finns på valwebben.
 
Bifogat dokument "Om eutbildning och intyg för valförrättare och röstmottagare_210507" kan vidarebefordras direkt till valförrättare och röstmottagare med information om utbildningskrav samt länkar till e-utbildningarna.
 
Shoppa kyrkovalsprylar i webbshoppen
 
Webbshopen fylls på med material allt eftersom så gå in där då och då och titta runt. Affischer, handböcker och foldrar är kostnadsfria, liksom knappen "Jag har tystnadsplikt" för röstmottagare och valförrättare. Här finns också tablettaskar i smaskiga smaker och en rejäl och ekologisk bomullskasse med texten "Det är dags att handla"
 
Leveransadresser och kontaktuppgifter till valnämnden
 
Vi vill återigen påminna om vikten av att ha rätt uppgifter registrerade i Kyrksam för valnämnden. De uppgifter som måste finnas registrerade under grupptypen Valnämnd i Kyrksam är:
  1. leveransadress (obs! det får ej vara en box-adress)
  2. mobilnummer för leveransavisering
  3. e-postadress för leveransavisering
Tänk också på att registrera mobilnummer till valnämndens ordförande och ersättare så att de är nåbara under valperioden.
Ta hjälp av församlings- eller pastorsexpeditionen för att kontrollera att alla uppgifterna är registrerade.
 
 
Fastställande av grupp- och kandidatförteckning
Senast den 1 juni fastställer stiftsstyrelsen grupp- och kandidatförteckningar för varje valkrets inom stiftet inklusive stiftet som valkrets i valet till kyrkomötet, i enlighet med kyrkoordningen.

Överklagandetiden för detta fastställande är den 15 juni. För de som fått förlängd handläggningstid ska dessa fastställas av stiften senast den 1 juli. Beslutet kan överklagas till senast 15 juli. Förlängd handläggningstid tillämpas i de fall där det anmälts för få kandidater i ett valområde vid anmälningstidens utgång. Nomineringsgrupperna kan i sådana valkretsar anmäla fler kandidater fram till den 15 maj.
 

I juli går det att se vilka kandidaterna är
 
I mitten av juli kommer samtliga grupper och kandidater att publiceras på externwebben via Kandidatvisningen. Den tryckta grupp- och kandidatförteckningen skickas till valnämnderna 23-25 augusti 2021.
1 juni - Grupp- och kandidatförteckningen fastställs
Juni-augusti - Leveranser av valsedlar till nomineringsgrupperna
13 augusti - Uppgifterna i Kyrkobokföringsregistret som ligger till grund för röstkort och röstlängd tas ut
9-13 augusti - Valnämndsmaterial levereras (inkl. extra pandemi material)
20 augusti - Sista dag att registrera röstningslokaler som ska vara öppna innan valdagen
1 september - Valsedlar från nomineringsgrupper senast inlämnade till valnämnd
1 september - Röstkorten ska senast ha kommit fram till väljarna
7 september - Sista dag att hos kyrkostyrelsen begära rättelse i röstlängden.
Har ni i valnämnden frågor om till exempel regelverk eller utbildningar så vänd er till ert stifts valhandläggare. 

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
För nomineringsgrupper och allmänheten finns information 
på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval 
 
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00