Nya och uppdaterade vägledningar samt webbutbildning om fukt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Maj 2021
Vy över stad och hav i Ystad, där äldre bebyggelse möter nyare..
Blandad bebyggelse i Ystad. Foto: Kentaroo Tryman/Scandinav
Ny vägledning om gestaltning i detaljplanering och bygglov
 
Detaljplanering är förhållandevis regelstyrd i plan- och bygglagen, såväl processuellt som materiellt. Även om lagen inte alls använder begreppet gestaltning så innebär flera av de allmänna intressena i lagen att kommunen behöver arbeta medvetet med gestaltning vid detaljplanering.

Den nya vägledningen har en övergripande karaktär och till hösten planeras olika fördjupningsdelar inom området. När det gäller gestaltning och bygglovsprövning har Boverket utvecklat befintliga texter om hur det allmänna intresset, av hänsyn och god helhetsverkan, prövas i bygglov utanför områden med detaljplan samt inom områdesbestämmelser. Boverket publicerar även några exempel på olika förhållningssätt vid byggande i befintlig bebyggelse.

Ta del av vägledningen om gestaltning i PBL kunskapsbanken
 
Uppdaterad vägledning om att höra grannar och andra
 
Vid handläggning av en ansökan om lov eller förhandsbesked ska i vissa fall byggnadsnämnden underrätta grannar och andra och ge dem tillfälle att yttra sig. Boverket har nu uppdaterat sin vägledning om att höra grannar och andra.

Ta del av vägledningen om att höra grannar och andra i PBL kunskapsbanken
Kvartersgata med enfamiljshus. Två personer går längs gatan.
Foto: Astrakan/Scandinav
 
Uppdaterad vägledning om grundkartor
 
Som underlag för arbetet med att ta fram en detaljplan ska det normalt finnas en grundkarta som innehåller den information om topografi och fastighetsförhållanden som behövs i varje särskilt fall.

Grundkartor som påbörjas efter den 31 december 2021 ska utformas som digitala grundkartor. Boverket har därför tillsammans med Lantmäteriet uppdaterat vägledningen i PBL kunskapsbanken.

Ta del av vägledningen om grundkartor i PBL kunskapsbanken
 
En yrkesperson sitter på golvet och  mäter fukt på en innervägg.
Foto: Franz Feldmanis
Webbutbildning om fukt
 
Om du förstår hur fukt inverkar på en byggnad så kan du bättre förstå vilka åtgärder som kan ha god effekt för att minska risken för fuktskador. Boverket har publicerat en utbildning som vänder sig till dig som på olika sätt är med och påverkar en byggnad.

Oavsett om du är byggherre, projektör, byggprojektledare, handläggare på kommunen, kontrollansvarig eller förvaltare är det viktigt att ha grundläggande kunskaper om fukt - för att kunna förstå reglerna kring fukt och för att kunna bedöma risker under alla skeden av en byggnads liv.

Ta del av webbutbildningen om fukt i PBL kunskapsbanken
 
Boverkets webbseminarier
 
På Boverkets webbplats kan du hålla dig uppdaterad om vilka webbseminarier vi sänder, eller se ett webbseminarium i efterhand.Vi planerar att sända ett webbseminarium om aktuella frågor från Boverket under sommaren, så håll utkik!
 
Tillfälliga vaccinationslokaler
 
Byggnader som tillfälligt ska användas för vaccination mot covid-19 räknas som tillfälliga vårdbyggnader. Sådana byggnader omfattas därmed av de undantag från plan- och byggreglerna som finns för tillfälliga vårdbyggnader och vissa tillhörande åtgärder.

Ta del av vägledningen om tillfälliga vårdlokaler i PBL kunskapsbanken
 
Illustrationer i planbeskrivningen uppfyllde inte tydlighetskravet
 
Den 3 mars 2021 avgjorde mark- och miljööverdomstolen, MÖD, ett mål som handlade om det krav på tydlighet som finns i plan- och bygglagen och som alltid är aktuellt när detaljplaner ska tas fram.

Det aktuella målet gällde ett planområde på ca 10 000 m2 där byggrätten, inklusive befintlig bebyggelse, var cirka 3 100 m2. Kommunen hade i planbeskrivningen med en illustration redovisat befintlig bebyggelse tillsammans med föreslagna byggnader men inte uppgett hur stor den totala byggnadsarean på illustrationen var. Kommunen hade uppgett till domstolen att arean i illustrationen uppgick till 2 472 m2 vilket betydde att en kvarvarande byggrätt om 628 m2 inte hade redovisats. I planbeskrivningen fanns även en skuggstudie i från kommunen och i denna fanns heller inte den maximala byggrätten redovisad. När det gällde placering av byggnaderna hade kommunen även uppgett att det genom punkt- och korsprickad mark reglerats att byggnad med 18 meter byggnadshöjd inte fick uppföras närmare fastighetsgräns än 6 meter. Domstolen bedömde dock att plankartan i stället endast reglerade ett minsta avstånd på 4,5 meter för sådan byggnad.

Sammanfattningsvis kom MÖD fram till att det enligt detaljplanen var möjligt att bygga både mer och på annat sätt än vad som framkom i illustrationerna i planbeskrivningen. I och med detta så var det inte möjligt för klagandena att fullt ut bedöma planens konsekvenser och detaljplanen kunde inte anses tillräckligt tydlig och beslutet om att anta detaljplanen upphävdes därför.

Ta del av domen MÖD 2021-03-03 mål nr P 12989-19 på Mark- och miljödomstolens webbplats
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och webbutbildningar.

Prenumerera på nyhetsbrevet