Nyhetsbrev om LSS från Riksförbundet FUB
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt om LSS!
 
Maj 2021
 

I månadens Nytt om LSS: 
  • Ny rapport: Kompetens i LSS-boende
  • SKR-webbinarium om Socialstyrelsens rapport
  • En av årets viktigaste rapporter
  • Uttalande om vikten av ett LSS-lyft
  • Färsk LSS-statistik
  • Covid-19 bland personer med Downs syndrom och IF
  • Rapport Folkhälsomyndigheten: Hur har folkhälsan påverkats av covid-19 pandemin
  • Nytt om LSS – MFD:s rapport om pandemins konsekvenser för barn och unga med funktionsnedsättning
  • Effekter för anhöriga av pandemin
  • Informationsblad om vaccinering
  • Nytt metodmaterial för bättre kommunikation och delaktighet
  • Dags att fylla i en världsunik enkät!
    Svenskarna med funktionsnedsättning och internet 2021
På vår webbplats samlar vi alla våra nyhetsbrev.
Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en PDF-fil av nyhetsbrevet som går bra att skriva ut (klicka på "Läs mer").


Länk till nyhetsbreven på vår webbplats
 
Ny rapport: Kompetens i LSS-boende
 
Socialstyrelsen publicerade den 31 mars 2021 en efterlängtad kartläggning av kompetensen i LSS-bostäder för barn och unga respektive vuxna. I rapporten Kompetens i LSS-boenden, bekräftas den bild som FUB länge har haft, dvs. att kompetensen hos den personal som arbetar närmast personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism alltför ofta brister. Socialstyrelsens kartläggning visar på brister när det gäller kompetens om regelverket, inklusive LSS, kommunikation och alternativa kommunikationssätt, innebörden av olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser samt bemötande. 
 
SKR-webbinarium om Socialstyrelsens rapport
 
Innehållet i rapporten om personalkompetens presenterades av Socialstyrelsens utredare vid ett webbinarium, som anordnades av Sveriges kommuner och regioner, SKR, den 23 april. Eva Borgström, FUB:s intressepolitiska samordnare, medverkade och reflekterade över innehållet i rapporten och framförde FUB:s förslag till åtgärder. En inspelning av webbinariet finns tillgänglig på SKR:s webbplats fram till den 7 maj:
 
En av årets viktigaste rapporter
 
För drygt en månad sedan, publicerade Socialstyrelsen sin årliga rapport "Insatser och stöd till personer med funktionsnedsättning Lägesrapport 2021."

Årets rapport är synnerligen angelägen då större delen av den berör hur coronapandemin har påverkat insatser och stöd som personer med funktionsnedsättning har rätt till. Socialstyrelsen gör följande övergripande slutsatser:
  • Det tar allt längre tid för en beviljad insats att verkställas. Det gör att personer med funktionsnedsättning kan få vänta länge på att få det stöd de har rätt till. Ibland flera år.
  • Daglig verksamhet är den insats som påverkats mest av covid-19. Omkring en tredjedel av kommunerna ställde in insatsen helt och hållet och lika många minskade insatsens omfattning. Nedstängningar av dagliga verksamheter har ökat isoleringen hos individer som redan före pandemin ofta hade begränsade sociala kontakter.
  • En lägre andel personer med funktionsnedsättning (som har stödinsatser) har smittats med covid-19 men högre andel har dött i covid-19 - omkring dubbelt så hög andel jämfört med den övriga befolkningen.
  • Stora brister i krisberedskapen i många kommuner.
  • En låg andel av personalen i LSS bostäder har gått Socialstyrelsens utbildningar i hygienrutiner och smittskydd
  • Under 2020 har det digitala utanförskapet förstärkts hos vissa personer med funktionsnedsättning.
  • Det finns behov av ökad kunskap och kompetens hos baspersonal och chefer i bostäder med särskild service enligt LSS.
Både Riksförbundet och lokalföreningarna och länsförbund kommer att ha stor nytta av rapporten i flera olika intressepolitiska sammanhang framöver.
 
Uttalande om vikten av ett LSS-lyft
 
Med anledning av Socialstyrelsens rapport Kompetens i LSS-boenden (se ovan), gjorde Riksförbundet FUB ett uttalande om vikten av en nationell satsning på kompetenshöjande insatser i LSS-verksamheter – ett LSS-lyft. 
 
Färsk LSS-statistik
 
Socialstyrelsen har publicerat (2021-04-07) statistik om LSS-insatser 2020. Där framgår att 75 800 personer hade minst en kommunalt verkställd LSS-insats den 1 oktober 2020. Antalet personer som får stöd enligt LSS har ökat med 22 procent sedan år 2010. Antalet insatser per person har däremot minskat över tid. I genomsnitt fick personerna i statistiken 1,71 insatser per person i oktober 2010. Medan motsvarande siffra i oktober 2020 var 1,54 insatser per person.

Det är stora skillnader mellan de olika grupperna i personkretsen när det gäller insatser. Antalet män i grupp 1 (personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd) har ökat med 33 procent mellan år 2010 och 2020. Motsvarande ökning för kvinnor var 25 procent. Medan grupp 3 (personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionhinder som uppenbart inte beror på åldrande) har minskat med 25 procent (kvinnor) och 20 procent (män).
 
Covid-19 bland personer med Downs syndrom och IF
 
Socialstyrelsen har publicerat en rapport (2021-04-06) om vuxna med Downs syndrom och intellektuell funktionsnedsättnings förhöjda risk för att bli allvarligt sjuka och avlida i covid-19. Socialstyrelsen refererar bl.a. till internationell forskning. Socialstyrelsens analys gäller fram till den 31 december 2020. Myndigheten kommer även fortsättningsvis att följa utvecklingen av covid-19 i de här grupperna.
 
Rapport Folkhälsomyndigheten: Hur har folkhälsan påverkats av covid-19 pandemin
 
Folkhälsomyndigheten (FHM) har undersökt hur folkhälsan har påverkats av den pågående pandemin. Detta resulterade i rapporten Hur har folkhälsan påverkats av covid-19 pandemin? (april 2021). Riksförbundet FUB medverkade i ett dialogmöte med FHM, då vi förmedlade en helhetsbild av pandemins konsekvenser för personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga.

FHM konstaterar att personer med funktionsnedsättning rapporterar sämre hälsa, livsvillkor och levnadsvanor än övriga befolkningen och riskerar i större utsträckning att utsättas för diskriminering. Ett särskilt avsnitt i rapporten lyfter situationen för personer med intellektuella och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
 
Nytt om LSS – MFD:s rapport om pandemins konsekvenser för barn och unga med funktionsnedsättning
 
Myndigheten för delaktighet, MFD, har kartlagt hur barn och unga med funktionsnedsättning påverkats av pandemin. FUB har bidragit till kartläggningen genom dialogmöten och framtagande av en anpassad enkät till elever i gymnasiesärskolan.

Kartläggningen visar bland annat att tillgången till vård- och stödtjänster till barn och unga med funktionsnedsättning och deras familjer har begränsats under pandemin. MFD konstaterar uteblivna fritidsaktiviteter och social samvaro som barn och unga beskriver som en av de mest påfrestande konsekvenserna av pandemin.
 
Effekter för anhöriga av pandemi
 
Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, har gjort en kartläggning av covid-19-pandemins konsekvenser för anhöriga som ger vård, hjälp och stöd till närstående. I kartläggningen ingår anhöriga till äldre och personer med olika funktionsnedsättningar, däribland intellektuell funktionsnedsättning. Sammanfattningsvis visar kartläggningen att de anhörigas situation försämrats på en rad områden såsom hälsa, socialt nätverk och ekonomi samtidigt som omsorgsintensiteteten ökat. Den ökade tiden för omsorg av en närstående är en konsekvens av inställda aktiviteter, men också anhörigas rädsla för smitta vilket gjort anhöriga tveksamma att använda tjänsterna och i vissa fall till och med ta hem sin närstående från boenden. Detta tyder på att informationen om rutiner för att minska och förhindra smitta varit bristfällig, liksom att anhöriga själva sett att hygienrutiner och skyddsutrustning saknats och därför valt att avstå från tjänsterna.

Riksförbundet FUB har medverkat i två fokusgrupper under kartläggningen.
 
Informationsblad om vaccinering
 
FUB och andra funktionsrättsorganisationer har sedan en längre tid efterfrågat anpassat material om vaccination mot covid-19. Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB har samlat material som kan vara ett bra stöd vid kommunikation med personer som behöver få anpassad information utifrån deras behov.
 
Nytt metodmaterial för bättre kommunikation och delaktighet
 
Nu kommer ett material från projektet Vi är med! Det är metoder för alla som vill lära sig mer om att arbeta tillsammans med och för personer med flerfunktionsnedsättning.

Det går att förbättra kommunikation och skapa en känsla av att vara med för personer med flerfunktionsnedsättning. I projektet Vi är med! fick 13 vuxna personer med flerfunktionsnedsättning tillsammans med sina stödpersoner prova olika kommunikationsstöd.
– Det finns alltid en oro för hur Fredrik blir bemött och förstådd. Att veta att alla i Fredriks nätverk tänker och agerar på samma sätt när det handlar om kommunikation ger oss i familjen ett större lugn och en ökad trygghet inför framtiden, säger Ewa Candemo, mamma till Fredrik Candemo, 34 år, som har en flerfunktionsnedsättning. (Stora bilden föreställer Ewa och Fredrik.)
– Det är oerhört glädjande att det nu finns ett stimulerande och informativt metodpaket, som kommer att göra människor med flerfunktionsnedsättning mer delaktiga i sina egna liv, säger Eva Borgström, intressepolitisk samordnare vid FUB. Materialet kommer vara ett gott stöd för både anhöriga och personal.

Vi är med-paketet är gratis och det hittas på www.viarmedpaketet.se.
 
Dags att fylla i en världsunik enkät!
Svenskarna med funktionsnedsättning och internet 2021
 
Begripsam gör en ny undersökning om hur personer med funktionsnedsättning använder internet. Ingen annan liknande enkät i världen tittar på en så stor grupp personer med olika funktionsnedsättningar.
Sprid den till personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och bistå gärna med stöd att fylla i enkäten om det behövs. Enkäten handlar om hur det fungerar det med datorer, smarta telefoner, hjälpmedel och annat som har med internet att göra.
Svara på ”Svenskarna med funktionsnedsättning och internet 2021” – länk till undersökningen

Om någon vill hellre svara på papper eller bli intervjuad går det bra också!
Kontakta i så fall Kerstin Ivarson Ahlstrand, telefon 073-230 00 81, mejl kerstin.ahlstrand@begripsam.com.
Det blir inga besök på gruppbostäder eller liknande denna gång, på grund av pandemin.
Den som svarar är anonym. Begripsam sparar inte namn eller annan personlig information.
Här kan man läsa mer om undersökningen på Begripsams webbplats.
Där kan man också se resultaten av de tidigare undersökningarna, år 2017 och 2019.
 
Intressepolitisk samordnare
Eva Borgström
Tel: 08 - 508 866 31
E-post: eva.borgstrom@fub.se