Dags att utvecklas?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hej, har du hämtat en kaffe?

Denna vecka behöver vi din hjälp! Ta en funderare på vad du eller ditt företag skulle behöva – vilken kompetens skulle stärka dig? Hur vill du växa? Vart vill du komma och vad behöver du för att komma dit?

Vill hoppa vidare direkt till till enkäten, klicka här!
Har nu något du gärna skulle vilja att vi skriver om, hör av dig!
 
Lärcenter – vägen fram!
 
Det är inte alla kommuner som har ett Lärcenter, men Falköping har! Vad är då ett Lärcenter och hur kan vi alla dra nytta av det? Det ska främja tillgång till utbildning, som det så vackert heter, men vad innebär det rent konkret.
Rickard Sandberg, rektor på Lärcenter.
Den här veckan har vi pratat med Rickard Sandberg, rektor på Lärcenter i Falköping. Han hjälper oss förstå vidden av, styrkan i och möjligheterna med verksamheten.

– Lärcenter är en mötesplats, en mångfaldsplats där de studerande möter andra studerande. Här landar man i ett sammanhang och det är inte bara kompetensmässigt som man utvecklas – utan även som människa. Här finns också så många andra värden än den traditionella skolkunskapen!
Du är målgruppen
 
Lärcenter Falköping riktar sig till studerande, näringsliv och offentlig verksamhet Alla som vill utvecklas, antingen till något helt nytt eller inom det område man redan studerar eller arbetar i. Det handlar om att erbjuda efterfrågad kompetens, det vill säga allt från sfi, grundläggande och gymnasial nivå till specialanpassade uppdragsutbildningar och utbildningar kopplade till Yrkeshögskolan.
Kompetensmäklare
 
Rickard berättar om hur man aktivt jobbar för att kunna erbjuda det som önskas, eller krävs för varje individ, företag eller organisation.

– Vi är kompetensmäklare. Ibland är en företagare på det klara med vad hen behöver. Det kan vara en kurs inom ett visst specifikt område, som till exempel Excel eller projektledning. I andra fall är det mer oklart vad man söker. Då går vi in och för ett resonemang kring olika tankar och idéer!

Tillsammans kommer man fram till vilken utbildning och vilka insatser som känns aktuella. De flesta utbildningar genomförs på Lärcenter – antingen i egen regi eller med externa utbildare.Det finns behov av kompetensutveckling hos alla människor och företag. Som mindre företagare kan man välja att gå samman med andra företagare och titta på gemensamma mål och möjligheter.

– Vi har haft utbildning för ett fåtal personer också, men för att det ska bli så kostnadseffektivt som möjligt och för gruppdynamikens skull så är det positivt om man går en utbildning tillsammans med andra!

För att kunna erbjuda ett ännu bredare utbud, samarbetar Lärcenter även med övriga kommuner i Skaraborg. Ett exempel på detta är olika gymnasiala yrkesutbildningar som kan erbjudas via en Skaraborgssamverkan.
Omvärldsspanare
 
Utbildningarna på Lärcenter genomförs bland annat under förutsättning att behov finns från arbetsmarknaden, näringslivet och kommunerna.

– Vi jobbar mycket med omvärldsspaning. Vad är det som kommunen och näringslivet behöver? Vi tittar på läget lokalt i Falköping, regionalt i Skaraborg men även vad som händer och sker nationellt. Vad gäller den nya utbildningen Tekniker för spårbundna fordon, har man bland annat sett ett behov och en direkt koppling till den lokala industrin. Det ligger en hel del samverkan och dialog med olika aktörer, samverkanspartners och branschföreträdare innan man får klartecken från myndighetens håll att starta upp en yrkeshögskoleutbildning.

Den yrkeshögskoleutbildning som rullat längst är den treåriga Guldsmedsutbildningen som funnits på Lärcenter sedan 1998. Gymnasiala yrkesutbildningar som körs via Lärcenter är bland annat Vård och omsorg och Barnskötare. CNC-utbildning och Kock/storhushåll genomförs i Ållebergsgymnasiets lokaler. Vissa utbildningar erbjuder även lärlingsalternativ.
Plats att växa
 
På Lärcenter finns plats för många olika studiebehov - litet som stort. Det finns klassrum och lokaler som är anpassade för olika verksamheter. Den största samlingssalen är hörsalen som rymmer upp till hundra personer. Det finns även café, bibliotek och tillgång till vägledningscentrum med yrkesvägledare. Under Corona pandemin är tillgången till lokalerna ytterst begränsade.

Om du väljer att läsa en universitets- eller högskoleutbildning kan du sitta på Lärcenter och studera och vid behov låna teknisk utrustning för att till exempel delta på distansföreläsningar. Exempel på detta är elever som studerar vid förskollärarutbildningen i Karlstad eller logistikutbildningen i Jönköping.

Vi kan konstatera att allt som Lärcenter har att erbjuda – är något som vi alla har nytta och behov av hela livet. Att ständigt lära nya saker handlar inte bara om kompetens utan också om självkänsla, stolthet och nya möten.
 
ENKÄT – Vad behöver du?
 
Den här enkäten tar bara några minuter att svara på - men det är några viktiga minuter. Inte bara för Lärcenter utan för dig! För att Lärcenter ska kunna erbjuda rätt utbildningar behöver du berätta hur du tänker.

Vad är dina mål – både på kort och lång sikt? Vilka kompetensbehov ser du just nu och i framtiden? Är det något som hindrar dig att utvecklas dit du vill? Vi behöver dina svar för att träffa rätt och rikta vår kraft och energi åt rätt håll