Stort intresse för att delta i kartläggningen av IT-lösningar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ett nyhetsbrev om digitaliseringens möjligheter
 
Det är mycket som händer inom Svenska kyrkan inom digitalisering och samverkansområdet; nytt fjärrskrivbord, ny utvecklad digital arbetsplats och etablering av en gemensam löneservice för att nämna några. För att underlätta för församlingar och pastorat att få samlad aktuell information om den utvecklingen har detta nyhetsbrev startats, som särskilt vänder sig till dig som är kyrkoherde eller ordförande i kyrkorådet. Det ges ut av nationell nivå i samarbete med stiften. Vi hoppas ni vill vara med och följa detta arbete och få underlag och inspiration till ert arbete i församlingen.
 
Stort intresse för att delta i kartläggningen av IT-lösningar
 
I januari inbjöds alla församlingar och pastorat att svara på en enkät som ett led i en kartläggning av var församlingar och pastorat befinner sig i nuvarande planer för sina IT-lösningar och administrativa system. Kartläggningen ska rapporteras till Kyrkomötet 2021 och ge kyrkostyrelsen underlag att skapa ett väl underbyggt förslag till framtida färdplan för digitalisering och samverkan. Nu har resultatet av kartläggningen sammanställts. Läs mer om resultat på intranätet, där hela rapporten från kartläggningen samt en film där resultatet redovisas även finns publicerade.
Åtta stödjande tjänster i fokus
 
Inom ramen för Kyrkostyrelsens strategi för digitalisering och samverkan finns åtta tjänster som främjar samverkan och bidrar till gemensamma, effektiva arbetssätt. Läs mer om de olika tjänsterna, vad de syftar till och vilka möjligheter de medför på intranätet.
Strategins åtta tjänster
 
Svenska kyrkan inviger gemensam löneservice som kan stödja alla församlingar
 
Den 3 maj invigs löneservice i Uddevalla. Under det närmaste året har vi ett intensivt arbete med att ansluta de församlingar och pastorat som idag får sina löner utbetalda via någon av stiftens servicebyråer. På sikt kommer löneservice ha kapacitet att erbjuda lönetjänster till hela Svenska kyrkan. "Vi är mycket glada över att vi har kommit så här långt. Nu ska vi försöka göra vad vi kan för att skapa en service åt församlingarna som ger trygghet, minskar sårbarheten och sparar pengar." Det säger Per Starke, chef för avdelningen för gemensamma funktioner på kyrkokansliet i Uppsala. Läs mer Svenska kyrkans gemensamma löneservice på intranätet.
Utvecklad digital arbetsplats
 
Utrullningen av utvecklad digital arbetsplats går framåt. Fram till och med 31 mars 2021 har 2 500 användare (29 enheter) fått tillgång till Microsoft 365 inom ramen för projektet. Ytterligare 6 900 användare beräknas tillkomma fram till midsommar. Läs mer om projektet och anmäl ert intresse för anslutning på intranätet.
Har du upptäckt fördelarna med fjärrskrivbordet?
 
Det nya fjärrskrivbordet är en del av leveransen av digital arbetsplats och är en utveckling av tidigare GIP-skrivbord. Det bygger på mer standardiserad teknik, erbjuder bättre säkerhet och uppgraderade programvaror än tidigare skrivbord. Fjärrskrivbordet innehåller Microsoft 365 med alla dess funktioner och fördelar plus en rad andra möjligheter. Lathund, inloggning och fördelar hittar du på intranätet.
Övrigt inom digitalisering
 
Verktyg för att analysera och visualisera statistik
 
Nyligen lanserades ett visualiserings- och analysverktyg som ger dig möjlighet att ta del av din statistik på ett enkelt och lättöverskådligt sätt. Läs mer och beställ inloggning till verktyget på intranätet.
Uppdatera och hitta rätt kontaktuppgifter till anställda
 
Snart blir det enklare att uppdatera kontaktuppgifter till alla anställda i Svenska kyrkan - och därmed lättare att hitta den funktion, chef eller medarbetare som du söker. Istället för att behöva ändra samma personuppgift på en rad olika ställen ska du enbart behöva fylla i en viss slags personuppgift på ett ställe. Här hittar du information om nyutvecklingen som får system att prata med varandra.
 
Digitalisering & samverkan är ett nyhetsbrev som skickas ut från kyrkokansliet i Uppsala i samverkan med stiften, för att informera om beslut, uppdateringar och nyheter som berör Svenska kyrkans långsiktiga strategi för digitalisering och samverkan. Läs mer om ämnet och ta del av hela strategin på intranätet.