Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Taxonomin kan stoppa biogasfordon
 
EU-kommissionen har nu enats om taxonomin, de riktlinjer som ska vägleda gröna investeringar. Bland annat föreslås krav på nollutsläpp för alla bilar, vilket i praktiken innebär att biogas som fordonsbränsle utesluts.
 
– Det är uppenbart att EU-kommissionen inte har tagit hänsyn till att biogasen utöver det klimatneutrala fordonsbränslet också ger ett utmärkt gödselmedel, som i många fall används inom ekologisk odling. Det gör mig också bekymrad att olika EU-initiativ och lagstiftningsförslag inte är synkroniserade. Avfallsdirektivet kräver att allt biologiskt avfall ska återvinnas biologiskt senast 2023. Metanstrategin vill att mer organiskt avfall och gödsel ska rötas. Detta är bara några exempel på initiativ som kommer att leda till kraftig ökning av biogasproduktionen i Sverige och resten av Europa. Frågan kvarstår då var all biogas ska användas, särskilt i ett land som Sverige som saknar naturgasnät och där transportsektorn är största användningsområdet för biogasen. Vi har byggt upp ett fungerande system – utan biogasen lär Sveriges få svårt att nå klimatmålen, säger Caroline Steinwig, rådgivare på Avfall Sverige.
 
Bara rötning räknas in i etappmålet för matavfall
 
Naturvårdsverket har i ett förtydligande till Avfall Sverige klargjort att kompostering av matavfall inte räknas in i etappmålet. "Det är inte möjligt att bygga biogasanläggningar i alla delar av Sverige bara för att uppfylla etappmålet", kommenterar Avfall Sverige.

Läs mer
Vi söker lösningar för returpappret
 
Avfall Sverige har undersökt olika alternativ för att underlätta kommunernas kommande ansvar för insamling av returpapper. Ett övertagande av Pressretur har undersökts, men är inte möjligt. Istället diskuteras nu möjligheten att låta kommunerna använda återvinningsstationerna

Läs mer
”Kommunerna bromsar inte återvinningen”
 
Regeringens särskilda utredare av frival hävdar på DN debatt att ”det kommunala monopolet” bromsar företagens avfallsåtervinning. Det stämmer inte. Vad som hamnar i soppåsen handlar inte ytterst om vem som hämtar avfallet – utan vad som läggs däri. Det skriver Avfall Sverige i en replik i DN.

Läs repliken i DN
Dags att rapportera farligt avfall
 
Senast den 30 april ska verksamheter som behandlar farligt avfall rapportera in resultat från det arbete som gjordes under årets första kvartal. Uppgifterna ska rapporteras till ett avfallsregister hos Naturvårdsverket.

Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida
Ny medlem
 
Vi hälsar välkommen till Scan Lux Flexible A/S: påsar och säckar  Läs mer
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19-pandemin har Avfall Sverige beslutat att kurser, temadagar och konferenser tills vidare ska hållas digitalt. Somliga utbildningar måste vi dessvärre ställa in.
Vid årsmötet har du chansen att 
 
• Höra mer om högaktuella ämnen för avfallsbranschen
 
• Besöka Avfall Sveriges populära årsmötesutställning
• Mingla digitalt med branschkollegor
 
 
Årsmötesförhandlingar 1 juni
Anmälan om röstrepresentant (gäller enbart kommunala medlemmar) görs senast den 24 maj. Handlingar finns på medlemmsidorna. Deltagande är gratis.
 
 
Nya avfallssymbolerna – var, när och hur?
 
När: 4 maj kl 13–16

Planerar ni att införa det nya skyltsystemet? Missa inte denna chans att höra hur andra har gjort, hur systemet är tänkt att användas och ställa frågor till oss som arbetat fram systemet och de som redan infört det. Gratis.

Läs mer och anmäl dig
Enklare upphandling av returpappersinsamling
 
När: 18 maj kl 9–12

Vi visar hur kommuner kan använda sig av tjänstekoncessioner eller auktorisationssystem för att tilldela flera leverantörer uppdrag att sköta insamlingen av returpapper. Dessa omfattas inte av upphandlingsreglerna.

Läs mer och anmäl dig
Avfall Sveriges
årsmöte 2021
 
När: 1–2 juni

Hur ska vi skapa en hållbar avfallshantering på den nya politiska spelplan som nu håller på att skapas. Inspel från politiker, praktiker, forskare och författare. Dessutom blir det digital utställning med spännande nyheter.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 juni

Under våren revideras avfallslagstiftningen, vilket innnebär förändringar i det kommunala avfallsansvaret. Vi granskar nyheterna men också arbetsmiljökrav, rättspraxis, tillstånd, avfallstaxor och avfallsplaner.

Läs mer