April 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Aktuellt inom det regionala BUS-arbetet
 
Förstärkt första linje för psykisk hälsa
 
Region Stockholms uppdrag om en förstärkt första linje för psykisk hälsa har resulterat i beslut om förändringar inom husläkarverksamheten.

Beslut om förändringar
Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) fattade den 24 november 2020 beslut om förstärkning av insatser för psykisk hälsa vid husläkarverksamheten. Förstärkningen ingår i revideringen av husläkarverksamhetens förfrågningsunderlag och implementering av förändringarna kommer ske succesivt under 2021.
 
Förvaltningen har i det nya förfrågningsunderlaget lyft fram helhetsperspektivet och vikten av att integrera den psykiska hälsan inom hela verksamheten. Ett centralt syfte är att skapa ett mer jämlikt vårdutbud genom att tydliggöra uppdraget och höja vissa krav.
 
Några exempel på centrala förändringar är:
  • Förstärkt helhetsansvar (alla åldrar) för samtliga husläkarmottagningar.
  • Krav på teambaserat omhändertagande nära patienten.
  • Höjda kompetenskrav och fortbildningssatsning.
  • Ny struktur för omhändertagandet av mild till måttlig psykisk ohälsa hos barn och unga.
Insatser för omhändertagande av mild till måttlig psykisk ohälsa hos barn och unga får samtliga husläkarmottagningar i uppdrag att tillhandahålla från och med 1 december 2021. Som en konsekvens av detta kommer tilläggsavtalet om första linjens insatser till barn och unga med psykisk ohälsa vid husläkarverksamheten avvecklas och upphöra 30 november 2021.
 
Det nya uppdraget kommer erbjuda likvärdiga insatser som dagens tilläggsavtal. För att uppnå högre stabilitet har kraven om bemanning höjts till ett team om tre behandlare. Syftet med förändringen är att uppnå en högre tillgänglighet och en mer robust struktur som bidrar till ett mer jämlikt vårdutbud och bättre förutsättningar för samverkan. Målgruppen begränsas dock till 6–17 år då omhändertagande av 0–5 åringar kommer att organiseras på annat sätt än tidigare. Tjänsten kommer upphandlas och arbete pågår på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen kring detta.

Läs tjänsteutlåtande "Upphandling Tidiga insatser vid psykisk ohälsa 0-5 år".

Läs mer om förstärkt första linje för psykisk hälsa: 
 
Förändrad organisation inom BUP Stockholm SLSO
 
BUP Stockholm SLSO genomgår just nu en organisationsförändring för att bättre kunna möta framtidens förändrade behov för barn och unga i behov av specialiserad barn- och ungdomspsykiatri. Första linjen för psykisk hälsa förs över till primärvården och BUMM:s uppdrag kommer att förändras på sätt som påverkar BUP:s uppdrag och inriktning.

BUP - En väg in är en enhet inom BUP Stockholm SLSO och startade sommaren 2020 för att kunna erbjuda en enkel väg både för barn, deras vårdnadshavare och remittenter samt för att säkra en jämlik bedömning av inkommande ärenden. En väg in är för patienter som vill söka vård inom BUP Stockholm SLSO och hänvisar inte till samtliga BUP-mottagningar i hela Stockholms län.
 
Nu tillskapas en sektion för intensiv öppenvård för patienter med mer omfattande behov av specialiserad vård oavsett bakomliggande diagnoser. Samsjuklighet är vanligt hos dessa patienter och behovet av hembesök, heldygnsvård och samverkan är större än det stora flertalet patienter. Sektionen bildas genom en sammanslagning av BUP:s mellanvårdsenheter, dagvård och mottagningarna för trauma och asyl, psykos och bipolär samt DBT-teamet (DBT-Dialektisk beteendeterapi).
 
Samtidigt bildas en särskild FoUU-sektion med uppdraget att bedriva forskning, stimulera utveckling, koordinera utbildning och utvecklingsarbete inom BUP Stockholm. I samband med detta har även nya sektionschefer tillsatts.

För mer information, kontakta fatmanur.dinler@sll.se
 
Rapporterade avvikelser i arbetet med BUS 2020– info om rapport
Nu finns en sammanställning av 2020 års rapporterade samverkansbrister publicerad. Den vanligaste orsaken till rapportering av avvikelse är brister kopplat till arbetet med SIP, allra vanligast att en kallad aktör uteblir från SIP-möte. Socialtjänsten och BUP är de verksamheter som under 2020 använt avvikelserapportering i störst utsträckning.

Läs rapporten om rapporterade avvikelser i arbetet med BUS 2020

Vid ytterligare frågor, kontakta elin.fischer@storsthlm.se

Samverkansrutiner mellan skola och sjukvård kring skolbarn som misstänks ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

BUSSAM beslutade i september 2020 att en arbetsgrupp med representanter från kommunerna respektive regionen ska genomföra en revidering av Samverkansrutiner mellan skola och sjukvård kring skolbarn som misstänks ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning från 2016.

Olika delar i rutinen har blivit inaktuella sedan de upprättades, och vissa delar är otydliga vilket skapar problem i samverkan. Regionen meddelade vid BUSSAM 12 mars i år att det för tillfället är svårt att se över rutinen i sin helhet på grund av att det pågår mycket organisatoriskt inom regionen som påverkar remisshanteringen. Det gemensamma arbetet planeras återupptas när dessa förändringar fallit på plats.
 
I väntan på att befintliga rutiner ska revideras vill vi påminna om att det är rutinerna som togs fram 2016 som gäller. Vad som behöver poängteras är att samverkan behöver ske mellan möjliga mottagare av remiss så att barn och unga inte behöver bollas mellan olika vårdgivare.
 
Region Stockholms interna riktlinje för remissgrupper har uppdaterats under december 2020. Här finns förtydligande kring exempelvis vart man som verksamhet vänder sig med remisser.

Se aktuell riktlinje "Utredning och behandling av barn med misstänkt ADHD, autismspektrumtillstånd och intellektuell funktionsnedsättning i Stockholms län - Riktlinjer för remissgrupper och vårdgivare som har avtal med Region Stockholm"
 
Ett steg närmare en överenskommelse mellan kommun och region gällande tillgång till hälso-, sjuk- och tandvård för barn och unga som placerats utanför det egna hemmet

Den 19 mars skickades överenskommelsen gällande hur kommun och region ska samverka för att säkerställa att barn och unga som placeras utanför det egna hemmet får tillgång till hälso-, sjuk- och tandvård på samma villkor som andra barn och unga ut på en andra remiss.
 
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Storsthlm har sedan hösten 2019 arbetat med överenskommelsen och det rutindokument som beskriver hur samverkan ska gå till. Både svensk och internationell forskning visar att barn och unga i samhällsvård har betydligt fler hälsoproblem än andra jämnåriga. De har till exempel hög förekomst av psykisk ohälsa, dålig tandhälsa och låg vaccinationstäckning. Dessa barn och unga har även påtagligt fler problem med hälsan sett över en hel livstid. Att säkerställa att överenskommelsen och rutindokumentet möter dessa brister och bidrar till att tydliggöra hur samverkan runt barnen ska fungera, har krävt tid för diskussioner och klargöranden från båda parter. En andra remiss ska säkerställa att arbetet landat i en överenskommelse och rutin som alla parter kan ställa sig bakom.
 
Den 16 april är sista dagen att inkomma med eventuella synpunkter. Målet är att arbetet ska slutföras under våren så att Storsthlms styrelse i juni kan fatta beslut om att rekommendera länets 26 kommuner att anta överenskommelsen och att hälso- och sjukvårdsnämnden kan fatta beslut om att anta den efter sommaren. Därefter följer beslut i alla kommuner och att överenskommelsen förhoppningsvis kan börja gälla i april 2022.
 
Digitala SIP-möten – status
I länet används idag en mängd olika tjänster för digitala flerpartsmöten men bara ett fåtal är godkända av alla parter. Ineras tjänst ”Digitalt möte” är godkänt av Region Stockholm och flera av kommunerna i länet. För att delta på möte behöver deltagare logga in med BankID eller Freja. Följande kommuner har redan skaffat Ineras lösning: Värmdö, Vallentuna, Sundbyberg, Sollentuna, Nynäshamn, Nacka Järfälla, Haninge, Södertälje och Norrtälje. Ytterligare kommuner är på gång att skaffa lösningen.

Region Stockholm har även ytterligare en videolösning, Alltid öppet, dit de kan bjuda in samarbetsparner från kommun och andra organisationer. Tjänsten kan likställas med Ineras tjänst. 

För mer information om utvecklingen i frågan, kontakta katarina.volgy@storsthlm.se eller cecilia.bredenwall@sll.se
Omvärldsbevakning
Ungdomsmottagningarna i Stockholms län
– Ny samverkansöverenskommelse, nybildad styrgrupp samt fördelning av stimulansmedel
 
En ny överenskommelse om samverkan och uppdrag på ungdomsmottagningarna har nu antagits av alla kommuner i länet och gäller från den 1 mars 2021.

Överenskommelsen beskriver hur kommunerna i länet och Region Stockholm ska samverka för att skapa förutsättningar för en likvärdig, jämställd och jämlik ungdomsmottagningsverksamhet. En styrgrupp med representanter från kommunerna i Stockholms län, Storsthlm, HSF och SLSO har utsetts att förvalta överenskommelsen och utvecklingen av ungdomsmottagningarna i länet.

Stockholms län har tilldelats stimulansmedel som omfattar 35 miljoner kronor för att genom ungdomsmottagningarna främja psykisk hälsa bland unga.
 
Medlen fördelas i tre delar: en till länsgemensamma insatser, en till de medicinska insatserna på ungdomsmottagningarna och en del till de psykosociala insatserna på ungdomsmottagningarna.

Nu gäller överenskommelse om ungdomsmottagningar (Storsthlm)
Ungdomsmottagningar (Storsthlm)
 
För mer information, kontakta elin.fischer@storsthlm.se
Save the date! Länsdialog kring SKR:s handlingsplan missbruk och beroende 13-29 år

Länsdialogen kommer äga rum 21 september 2021 och ha fokus på tidig upptäckt, tidiga insatser, stöd och behandling för missbruk och beroende för åldersgruppen 13–29 år. Mer information kommer.
Få stöd av Origo – resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld
 
Origo finns till för dig som är yrkesverksam inom kommun eller regionen i Stockholms län. Origo ger konsultativt stöd och är ett komplement till det lokala arbetet.

Origo har arbetat med att spela in flera podcasts med fokus på hedersrelaterat förtryck och våld och planerar att spela in fler avsnitt under 2021. Målet är att OrigoPodden ska bidra till att olika yrkesgrupper som arbetar med målgruppen 13-26 år upplever att de får utökade kunskaper på området på ett lättillgängligt sätt.

I varje podavsnitt sker en djupdykning i viktiga aspekter inom området hedersrelaterat förtryck och våld. Podcasten "OrigoPodden" finns på Spotify och andra plattformar.

Lyssna på OrigoPodden på Spotify
 
Uppdrag psykisk hälsa Stockholms län
 
Handlingsplan 2021
Utvecklingsarbetet mellan länets kommuner och Region Stockholm inom ramen för Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län fortsätter med stöd av länsgemensamma stimulansmedel under 2021.

Styrgruppen har fattat beslut om en uppdaterad handlingsplan för 2021.

Uppdrag psykisk hälsa Stockholms län -
Handlingsplan för 2021
 
Ny skrift om metoder och arbetssätt för att stärka barn och ungas inflytande och delaktighet
För att underlätta för verksamheter inom hälso- och sjukvård, skola och socialtjänst att få till ett systematiskt arbete kring barns och ungas delaktighet och inflytande har Uppdrag psykisk hälsa Stockholms län sammanställt ett femtiotal beprövade metoder och arbetssätt och presenterat dem på ett överskådligt vis. När verksamheten har identifierat inom vilka områden barnets delaktighet och inflytande behöver stärkas, fungerar metodgenomgången som stöd och hjälp i val och prioriteringar av arbetssätt.

Rapport: Metoder och arbetssätt för att stärka barn och ungas delaktighet och inflytande i frågor som rör psykisk hälsa

Ny rapport: Samverkan och stöd vid närvaroproblem
Tidiga och samordnade insatser där barnet är i fokus och de olika verksamheterna har en helhetssyn, är grundläggande för att förhindra närvaroproblem. På uppdrag av Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län har Ifous tagit fram en rapport som går igenom aktuell forskning kring samverkan och samordnat stöd vid närvaroproblem och ger praktisk vägledning i arbete på strategisk och operativ nivå.
 
 

Erbjudande: lokal seminarieserie för att främja skolnärvaro
Behöver er kommun/stadsdel förstärka arbetet med att främja skolnärvaro, förebygga närvaroproblem och utveckla er samverkan i dessa frågor? Välkomna att boka in tre halvdagsseminarier ledda av Henrik Hamilton, processledare från Ifous.

Webbinarier, utbildningar och konferenser
På UPH:s webbplats kan du ta del av som är på gång inom området.
 

På gång: Stödmaterial för strukturerad samverkan kring barn i förskoleålder
Att ge stöd till ett barn tidigt i livet kan göra stor skillnad för den fortsatta utvecklingen och för den psykiska hälsan. Samtidigt saknar förskolan en motsvarighet till skolans elevhälsa och rektorer uppger att det är en utmaning att ge alla förskolebarn det stöd de behöver. Det saknas även kunskapsstöd i dessa frågor. Därför är en av Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms läns prioriterade aktiviteter för 2021 att ta fram och erbjuda stöd för främjande av psykisk hälsa och förebyggande av psykisk ohälsa i förskolan. Stödet lanseras under hösten.

Har du frågor eller är intresserad av att delta i en tvärprofessionell referensgrupp under arbetet?
Kontakta projektledare Maja Hagström.
Nästa nyhetsbrev
Nyhetsbrevet ges ut av BUS-sekretariatet cirka två gånger per år. Nästa nyhetsbrev beräknas komma i oktober 2021. Har du frågor eller något du tycker ska finnas med i nyhetsbrevet? Kontakta BUS-sekretariatet via kontaktuppgifter nedan.