Viktig information till valnämnder, från valkansliet, Svenska kyrkan.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Närbild på valkuvert som lämnas över. Svenska kyrkan logotype och kyrkovalet 2021 års signalelement.
Tack för gott samarbete med registreringen av lokaler
 
Under påskveckan pågick ett intensivt arbete med att registrera vallokaler och röstningslokaler öppna på valdagen och vi gick i mål med att få in alla registreringar av valdagsöppna lokaler på skärtorsdagens kväll. Nu är Vallokalssystemet stängt några dagar innan ni kan börja registrera röstningslokaler öppna innan valdagen.
 
Allt arbete går framåt och ligger i fas med tidplanen. När ni får det här nyhetsbrevet är det 157 dagar kvar till valdagen 19 september. Det börjar närma sig!

Hälsningar
Valkansliet
 
Foto på valsedlar som stoppas i ett valkuvert.
Foto: Emma Berkman
Leveransadress och kontaktuppgifter till enheterna för valsedlar
 
I Svenska kyrkans bestämmelser 2019:17 24 § framgår det att nomineringsgrupperna kan få
hjälp av valnämnden för utläggning av valsedlar till kyrkomötes, stiftsfullmäktige- och kyrkofullmäktigevalen om grupperna lämnat dessa valsedlar till valnämnden senast 18 dagar före valdagen, det vill säga, senast den 1 september. Valnämnden kan besluta att valsedlar som den får vid ett senare tillfälle också ska läggas ut förutsatt att alla nomineringsgrupper behandlas lika. Nomineringsgrupperna kan också välja att själva lägga ut sina valsedlar i röstningslokalen/vallokalen.

Som stöd till nomineringsgrupperna inför valsedelsdistributionen i sommar har vi tagit fram en rapport med leveransadresser och kontaktuppgifter till församlingarna/pastoraten. Nomineringsgrupperna måste dock själva kontakta respektive församling/pastorat i förväg för att komma överens om när nomineringsgruppen kan leverera sina valsedlar till valnämnderna under sommaren.

Alla rapporter som berör valnämnderna finns samlade på intranätets valwebb.
 
Nya valorganisationen är klar
 
Nu finns en rapport över den nya valorganisationen för 2021 publicerad på Valwebben
 
Registrering av röstningslokaler öppna före valdagen
 
Den 19 april öppnar Vallokalssystemet för period 3 då det ska registreras röstningslokaler öppna före valdagen (om inte ni redan har registrerat dessa). Röstningslokaler öppna före valdagen går att registrera fram till 30 dagar före valdagen, det vill säga, den 20 augusti. Alla lokaler kommer att finnas tillgängliga för sökning på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval
 
Tänk på att samma röstningslokal bara ska registreras en gång med alla sina öppettider, inte en gång för varje öppettidsintervall. Om samma adress registreras flera gånger för att röstningslokalen och vallokalen är i samma byggnad behöver det finnas tydlig hänvisning vid lokalerna så att väljaren hittar rätt vid röstningen.

I valkansliets kontroller har vi noterat att det är många som registrerat postnummer på adressrad 2. Inga postnummer ska registreras i adressfälten. Valkansliet hanterar borttag av dessa för valdagsöppna lokaler, valnämnden behöver inte korrigera något. Valnämnden behöver endast ha detta i åtanke vid den fortsatta registreringen av röstningslokaler öppna före valdagen.
 
Bilder på framsidorna av häftena: Valförättare, Röstmottagare och Bestämmelesr om direkta val i Svenska kyrkan.
Utbildningsmaterial för valnämnder
 
Häftena Valförrättare och Röstmottagare samt Bestämmelser om direkta val kommer att levereras i samband med övrigt valnämndsmaterial 9-13 augusti.

Har ni behov av dessa häften tidigare går det bra att beställa dem kostnadsfritt via webbshopen.
 
Släng gammalt material
 
I samband med att mycket av 2021 års material börjar bli klart vill vi påminna om att gammalt valmaterial ska slängas för att undvika sammanblandning. Nytt material produceras på grund av förändringar i både arbetssätt och regelverk.
 
 
Information om dubblettröstkort
 
Foto på en person som håller upp sitt röstkort. I bakgrunden syns röstmottagarna lite ur fokus.
Foto: Magnus Aronson
En väljare som har förlorat sitt röstkort har rätt att få ett dubblettröstkort. Detsamma gäller om någon som är röstberättigad och borde ha fått ett röstkort inte har fått det. Dubblettröstkortet kan beställas från valnämnderna (församlings- och pastorsexpeditionerna). Det kommer också gå att beställa dubblettröskort via kyrkovalets webbplats
 
 
Röstmottagare i röstningslokal behöver informeras om hur hanteringen av dubblettröstkort fungerar, så att röstmottagaren vet hur nytt röstkort kan beställas eller hur beställningen ska förmedlas (om det inte är möjligt att få dubblettröstkort
direkt i dessa röstningslokaler).
 
Dubblettröstkort skrivs ut via Kboks rapportfunktion. Närmare beskrivning av hur dubblettröstkort kan skrivas ut kommer vi att berätta mer om i nyhetsbrevet som
kommer i juni samt på Valwebben.
 
Den som vill ha ett dubblettröstkort ska lämna uppgifter om namn och personnummer. Om ett röstkort lämnas ut direkt till en väljare ska han eller hon kunna legitimera sig för att få röstkortet. Om ett dubblettröstkort skickas per post till en väljare så ska det alltid skickas till den adress som skrivs ut på dubblettröstkortet.
 
Från och med den 25 augusti finns möjlighet att skriva ut dubblettröstkort i Kbok.
 
Att tänka på vid utskrift av dubblettröstkort i Kbok:
  • Den som har behörighet i Kbok kan skriva ut dubblettröstkort. Ny användare som ska kunna skriva ut dubblettröstkort bör tilldelas rollen Kbok Anställd. Behörigheter tilldelas av behörighetsadministratören lokalt.
  • Internetuppkoppling behövs i röstningslokalen, om det saknas kan förslagsvis mobilt bredband användas.
  • Tillgång till Kyrknätet är nödvändigt, om anslutning till Kyrknätet saknas i lokalen använd mobilpass/lösenordsdosa. Fråga Kanslistöd om hjälp.
  • Kbok kommer ni åt via nya fjärrskrivbordet, GIP eller genom att Kbok är installerat lokalt på datorn.
  • Skrivare behöver finnas i lokalen, så att dubblettröstkortet kan skrivas ut direkt.
 
Coronamaterialet
 
Valkansliet köper in plexiglasskärmar (bordsställning), handsprit, desinfektionsmedel och extra brevröstningspaket till valnämnderna. Materialet kommer att levereras med ordinarie valnämndsmaterial 9-13 augusti. Vi återkommer till er om volymer för respektive valnämnd.

På valwebben hittar ni checklistor och annat viktigt att tänka på för att minska risken för smittspridning under valveckorna. Valkansliet kommer också att ta fram skyltmaterial som ni kan skriva ut lokalt och använda i vallokaler och röstningslokaler.
 
Valwebben
 
Vi vill påminna er som arbetar med kyrkovalet att vi kontinuerligt fyller på med information på Valwebben. Tänk på att titta in där då och då. Där samlar vi också alla tidigare nyhetsbrev, utbildningar, viktiga datum, rapporter, kommunikationsmaterial/tips mm.
Maj - Juni: valnämnd beslutar om röstningslokaler öppna innan valdagen i samråd med kyrkoherde. Registreras i vallokalsystemet.
9-13 augusti: valnämndsmaterial levereras till valnämnder.
23-25 augusti: tryckt grupp-och kandidatförteckning samt resultatbilagor levereras till valnämnder.
13-14 september: röstlängd levereras till valnämnder.
Har ni i valnämnden frågor om till exempel regelverk eller utbildningar så vänd er till ert stifts valhandläggare. 

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
För nomineringsgrupper och allmänheten finns information 
på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval 
 
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00