Nyhetsbrev 3 - 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
SBF:s årsmöte söndag 18 april
 
Förmötet börjar kl 11:30 och hålls i Microsoft Teams. Här gås handlingarna inför årsmötet igenom. Ingen föranmälan krävs. Länk till mötet: Förmöte kl 11:30 18 april 

Några saker som kommer att tas upp för beslut av årsmötet är en uppdatering av stadgarna för att uppfylla RF:s krav på stadgar för idrottsförbund samt att DJN från och med i år kommer att väljas av årsmötet. Detta är något som RF kommer att trycka på i framtiden. Vi gör det som ett led i vår handlingsplan inom Trygg Idrott.

Årsmötet startar kl 13:00 i EasyMeet. Det bra att logga in i mötet i god tid innan dess. Gör gärna det för att kontrollera att ni kan logga in och tekniken fungerar.
Det fortfarande bara att anmäla sig till mötet som endast åhörare. Maila namn och aktuell epostadress till arsmote@brottning.rf.se senast lördag 17 april. Tiden för att skicka in fullmakter har dock gått ut. 

Handlingar till årsmötet hittat ni här.
 
 
Åtta brottare till EM
 
I veckan presenterades den svenska EM-truppen till Europamästerskapen i Warzawa, Polen 21-25 april. Det är en mindre trupp än vanligt eftersom OS-kvalet 6-9 maj ligger så pass tätt efter EM. Man har därför  valt att vila alla brottare som skall OS-kvala. Dock kommer Sverige med ett slagkraftigt lag med en blandad mix mellan erfarenhet och debutanter.

OS-glans i truppen
Stora förhoppningar finns hos OS-klara Henna Johansson och Alex Kessidis även om båda brottarna kommer att tävla i en vikt över sin OS-viktklass.
Henna och Alex har gjort varsin internationell tävling under 2021 som båda vunnit och får ses som de största svenska medaljhoppen.

Tillbaka på mattan
Sveriges EM-trea från 2020; Bogdan Kourinnoi hade en skadedrabbad höst men är nu tillbaka på banan och åker till EM i en ny viktklass, från 82 kg i fjol till nu; 77 kg. Bogdan och Alex Kessidis byter alltså viktklass med varandra från EM 2020.
En annan brottare som gör comeback är tungt meriterade Johanna Mattsson i 62 kg. Mattsson som varit föräldraledig under 2020 visade dock att hon blir att räkna med på EM då hon tog en internationell medalj i Bulgariens UWW-tävling den 9-10 april. Detta efter 19 månaders tävlingsuppehåll.

Tre mästerskapsdebutanter
Tindra Sjöberg, Niklas Öhlén och Oskar Johansson gör alla sin mästerskapsdebut på seniornivå. Sjöberg har ett JEM-guld i bagaget och Öhlén och Johansson har visat under de senaste månaderna att de tagit kliv i sin utveckling och kan nu mäta sig mot den internationella eliten.

Sveriges EM-trupp

Damer WW:
62kg Johanna Mattsson Gällivare SK
65kg Henna Johansson Gällivare SK
68kg Tindra Sjöberg Sundsvalls AIK

Herrar GR:
63kg Niklas Öhlen Sundsvalls AIK
72kg Daniel Soini AIK Brottning
77kg Bogdan Kourinnoi AIK Brottning
82kg Alex Kessidis AIK Brottning
87kg Oskar Johansson Varbergs BoIS BK
Tävlingsinfo: https://uww.org/event/european-championships-23

Tävlingsdagar:
21 april Damer: kval till semifinaler - På mattan: Tindra Sjöberg, 68 kg
22 april Damer: återkval, final och bronsmatcher - eventuellt Tindra Sjöberg 68 kg. Damer: kval till semifinaler - På mattan: Johanna Mattsson 62 kg, Henna Johansson 65 kg.
23 april Damer: återkval, final och bronsmatcher - eventuellt Johanna Mattsson 62 kg, Henna Johansson 65 kg. Herrar, kval till semifinaler - På mattan: Niklas Öhlén 63 kg, Bogdan Kourinnoi 77 kg, Oskar Johansson 87 kg.
24 april Herrar, återkval, final och bronsmatcher - eventuellt Niklas Öhlén 63 kg, Bogdan Kourinnoi 77 kg, Oskar Johansson 87 kg. Herrar: kval till semifinaler - På mattan: Daniel Soini 72 kg, Alex Kessidis 82 kg
25 april Herrar, återkval, final och bronsmatcher - eventuellt Daniel Soini 72 kg, Alex Kessidis 82 kg

Hålltider:
11.30-15.30: kvalomgångar fram till kvartsfinal. Samt återkval för att nå en bronsmatch
16.45-17.45: Semifinaler
18.00-21.00: Final och Bronsmatcher

Tävlingsinfo: https://uww.org/event/european-championships-23
SBF gör liveuppdateringar via Facebook och instagram: @swedewrestling under hela mästerskapet.
 
6-9 maj, OS-kval ”Last chance”, Sofia, Bulgarien
Hela världen gör upp om de sista två OS-platserna. En finalplats krävs för att få en OS-plats till Sverige. Damerna brottas om OS-platserna den 7 maj.Start: 11:00 kval till kvartsfinal. Semifinaler: 19:00
Herrarna brottas om OS-platserna den 8 maj.Start: 11:00 kval till kvartsfinal. Semifinaler: 19:00 Ingen brottare är ännu inte uttagen till OS-kvalet.
 
Klubbarnas nomineringar till Brottargalan
 
Brottargalan kommer även i år att bil en digital variant. Ivars Guldsko kommer att delas ut före EM i april och Årets Förening, Årets Eldsjäl och Årets Innovation kommer presenteras i början/mitten av maj. 
I kategorierna Årets Eldsjäl och - Innovation, är det klubbarna som nominerar kandidater. Var med och lyft fram personerna med det lilla extra drivet och nominera er själva genom att lyfta fram exempel på alternativ verksamhet, som blev extra lyckad, trots panedmin. Läs mer och gör era nomineringar här; Klubbarnas nomineringar 
De övriga kategorierna, Årets Domare, Årets Dam, och Årets Herr GR och -Fristil, pausas och kommer åter nästa säsong.
 
Elvira Jakobbson, IFK Linköping under presentationen av projekt ppluggstugan
Rapport från Digital Klubbträff 14 april
 
Ett kvällsmöte för att samla ihop nuläget i klubbarna, informera om det senaste om corona och idrotten och för att lyssan på Elvira Jakobssons presentation av projektet Pluggstugan.

Projekt Pluggstugan
Elvira, tränare i IFK Linköping har sedan i augusti 2020,  deltagit i RF:s utbildning för unga ledare och tränare. Eldsjäl 2.0. Hennes projekt går ut på att knyta ett starkare band mellan de aktiva och brottningen. Pluggstugan är ett tillfälle varje vecka där brottarna samlas för att göra och få hjälp med sina läxor, äta mellanmål och prata om allt möjligt. Projektet har blivit lyckat, trots coronapandemins begränsningar. Elvira poängterar vikten av det fysiska mötet för att alla ska kunna delta på samma villkor. Alla har inte möjlighet att ställa om digitalt av olika anledningar och på det här sättet spelar det ingen roll vilken socioekonomisk grupp de tillhör.

Även Linnea Svensson, tränare i Eslöv, brottare i Helsingborg, har deltagit i Eldsjäl 2.0. Vi kommer att presentera både hennes och Elviras projekt närmare vid ett senare tillfälle. Både Elvira och Linneas projekt är utformade på det sättet att det går att genomföra med små medel i det vardagliga. Något som vi tror på kan vara nyckeln till att få projekt att bli en del av verksamheten och inte rinna ut i sanden.

Rapport från möte 14/4 med RF angående corona och idrotten

Restriktioner
Restriktionerna ligger fast till 3 maj. Vi förväntas få mer information om vad som händer därefter i slutet på april men som vanligt går det inte att förutse.

Återstartsstöd
Arbetet med att ta fram ett återstartsstöd pågår. Fokus på att rekrytera och behålla medlemmar med fokus på barn och ungdomar. SF får själva utforma de insatser som krävs. Grunden för stödet vi får baseras på hur föreningarna har påverkats under pandemin. Vi efterlyser information från er. Maila direkt och berätta. Hur många klubbar hade ingen tillgång lokalen? Hur stort är medlemstappet och i vilka åldrar? Har vi blivit utkonkurrerade av andra idrotter som kunnat fortgå trots pandemin? etc.
Planer finns på en enkel enkät som skickas ut till föreningen, men det går också bra att maila malin.kjebon@brottning.rf.se, eller ringa 08-6996324.

Kompensationsstöd
I slutet av förra veckan kom regeringen med besked om ytterligare stöd till idrotten på 1 miljard kronor. Med anledning av detta gör RF vissa förändringar kring kompensationsstödet:
• Den kommande ansökningsperioden skjuts fram. Idrottsföreningar och förbund kommer att ansöka om stöd från 7 maj till 19 maj kl. 12.00 (istället för 15 april–26 april).
• Perioden som stödet avser utökas med två månader. Idrottsföreningar kommer att ansöka om stöd för perioden 1 januari till och med 30 april (istället för januari och februari).

Medial uppmärksamhet viktig för återstart
RF uppmanar SF och föreningar att berätta för media hur pandemin har påverkat verksamheten. Fokus är för media att uppmärksamma vikten av att  idrotten kommer igång och att vi kan göra det på ett ansvarsfullt sätt. Har ni något ni vill lyfta och vill ha stöd i att nå ut, hör av er till samuel.lund@brottning.rf.se
 
Daniel Tuvestam -
Domare på väg mot OS
 
 
Text: Cege Berglund

Alla påverkas av pandemin, men givetvis på olika sätt. Aktiva brottare saknar tävlingar, ambitiösa tränare improviserar fram sätt att driva verksamheten vidare trots besvärliga förutsättningar – och hur är det för domarna? Går det att hålla normal standard utan att ha några matcher att bedöma?
- Klart man blir rostig, medger svenske toppdomaren Daniel Tuvestam, det tar ett tag, men så småningom är man inne i det igen.

Tuvestam är kandidat till en av de 40 platserna i olympiska spelen, som ende svensk. Han kom till OS-kvalet i mitten av mars som en bland uppåt 90, som fortfarande var aktuella för Tokyospelen.
- Klart att jag siktar på OS, säger han.

Tack till presidenten
Domarna har många gånger kritiserats och till och med misstänkts för att inte alltid enbart gå brottarnas intressen till mötes. Daniel Tuvestam har varit internationell domare i mera än ett decennium och tycker sig ha märkt förbättringar på flera plan.
- Den nye presidenten i UWW, Nenad Lalovic, uppmuntrar oss domare och förstår våra problem, intygar Daniel, och numera är det svårt tänka sej att någon av oss skulle skämma ut oss på sådant sätt som kunde ske tidigare.

Även om OS-kvalet var en sorts come back, kände Daniel Tuvestam sig inte pressad.
- Men visst får man puls när det drar ihop sej utan att jag för den skull blir nervös och lite extra känns det allt om man till exempel har en olympisk mästare på mattan. Då vet man att det är många ögon på den matchen.

I högsta internationella sammanhang får förstås en svensk aldrig döma en match med en blågul brottare. Så om någon svensk brottare går semifinal i OS håller väl Daniel på motståndaren, så att han själv kan tilldelas finalen..?
-  Aldrig! Jag håller på våra tjejer och killar, det finns så många finaler man kan få döma också utan dom!

Han började döma som 18-åring. Han lekte brottning redan som 5-åring, inte konstigt eftersom han kommer från en brottarfamilj där Kjell Nilsson är stolt pappa. Daniel är 42 år, men domare kan hålla på till 60, så det ligger många år framför.

Få sporter har ändrat så mycket i reglerna som brottningen. Nu tycks det dock ha lugnat ner sig på den fronten.
- Det kommer små justeringar då och då, funderar Daniel. Vi har blivit generösare med 4:or och vi domare ska inte påverka resultatet genom våra åtgärder mot passivitet. Jag tycker det är bra att tredje varningen ger brottaren möjlighet att välja överläge istället för poäng.

Sammanhållning
Han noterar med glädje att det råder sammanhållning mellan domarna, oavsett nationstillhörighet.
- Umgänget är kamratligt och stöttande, påpekar Daniel.

Han vill också trycka på att han inte kommit så långt utan stöd från familjen. Fru Sara har också idrottsbakgrund. 5-åriga Tilla har börjat med brottning och snart är det väl dags för Nyra, ett år också.
 
 
Sofia som bäst – nu blir det OS
 
 
Text: Cege Berglund

Sofia Mattsson säkrade den enda svenska OS-platsen vid det europeiska kvalet i Budapest – och som hon gjorde det! Fyra matcher, fyra segrar och bland förlorarna fanns en Europamästarinna och en annan, som vunnit både VM och EM två gånger.
- Jag hade kul på mattan! konstaterade Sofia efteråt och det var nog en av förklaringarna. Men inte den enda.
- Hon var ruskigt fokuserad, berömde Patrik Magnusson, som i sista stund tog över huvudansvaret för tjejerna sedan Sara Erikssson Dikanda drabbats av coronainfektion.

Sofia började med att utklassa ukrainskan Maria Vyhnyk, fortsatte med att vara lika överlägsen mot Andrea Ana från Rumänien, tidigare trea i U 23-VM. Sedan blev det svårare. Stalvira Orshush från Ryssland vann EM 2019 efter att bland andra ha slagit just Sofia. Nu ledde ryskan två gånger, senast med 4-2 med två minuter kvar, innan svenskan vände.
I finalen, som i och för sig var betydelselös med tanke på att alla finalister var OS-klara, var Sofia överlägsen igen. Ändå mötte hon en tvåfaldig världsmästare, Vanesa Kaladzinskaya från Belarus!
- Läget gjorde att jag inte var lika anspänd, men ändå väldigt taggad, berättade Sofia, för jag visste att en seger kunde ge psykologiskt övertag i OS.
Hon var givetvis väldigt nöjd med sin turnering, säkerligen den bästa hon genomfört sedan hon blev mamma.
- Ja, jag fick ihop det mesta, tyckte hon. Det var skönt. Jag har jobbat i lugn och ro, haft koll på min egen brottning och mej själv.

I och med att OS-platsen är klar i så god tid blir det tryggare än annars, till och med någon vecka i lugn och ro med sikte på ny uppbyggnad. Sofias syster Johanna tränar igen efter att också ha fått barn och det är Sofia tacksam för.
 - Hon har bättre koll på mina motståndare än vad jag själv har, skrattade hon, så jag är skyldig henne stort tack.

Övriga svenska deltagare har en chans kvar; OS-kvalet i Sofia, Bulgarien, 6-9 maj.