Det senaste på yttrandefrihetsområdet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Boksläpp: Stieg Larssons "Överleva deadline"
 
Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp har lanserat en nyutgåva av Stieg Larssons bok ”Överleva deadline – Handbok för hotade journalister”. Det har gått 20 år sedan boken gavs ut för första gången men innehållet är fortfarande aktuellt, kanske mer aktuellt nu än någonsin.

I boken delar Stieg Larsson med sig av sina erfarenheter och råd, efter att själv ha varit utsatt för hot då han bevakade högerextrema aktörer på 1990-talet. Enkätundersökningar visar att en stor andel av Journalistförbundets medlemmar utsätts för hot och hat. Förhoppningen är att Stieg Larssons handbok ska ge stöd men också inspiration och mod de dagar man som journalist frågar sig "Är det värt det?"

Den nya utgåvan är försedd med ett nytt förord. Det har gjorts vissa mindre förändringar i texten och det finns ny statistik i slutet av boken. I övrigt är det Stieg Larssons ord från början till slut. Inför att nyutgåvan skulle tryckas lät förbundet ett säkerhetsföretag granska innehållet för att se att de delar som handlar om konkreta råd fortfarande stämde och det gjorde det.

Mer infomation om boken hittar här.
 
Ny poddserie från Yttrandefrihetsgruppen
 

I en poddserie under våren kommer Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp tillfälligt att göre en takeover på Journalistpodden för att uppmärksamma olika frågor som gruppen arbetar med. Det finns redan två avsnitt att lyssna på. 

Det första avsnittet handlar om de problem som många journalister upplevt med att få ut allmänna handlingar under coronapandemin. Detta diskuterar Mira Hjort och Nils Funcke tillsammans med reportrarna Frida Sundqvist och Wiveca Ström. De delar också med sig av sina tips på hur man som journalist bäst bemöter myndigheter som inte följer offentlighetsprincipen.
Det andra avsnittet handlar om hot och hat med anledning av nyutgivningen av "Överleva deadline". I Sverige har hoten mot journalister ökat sedan början av 1980-talet, och digitaliseringen har också förändrat hotbilden genom åren.

Hur vi ska hantera och agera vid hot och hat i mediebranschen? Det diskuterar Lena Sundström och Stephen Lindholm tillsammans med Sveriges Radios vd Cilla Benkö och kammaråklagare Fredrik Ingblad.
 
Om Yttrandefrihetsgruppen
 
Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp bevakar och jobbar med frågor som offentlighetsprincipen, hot mot journalister och källskydd. I nyhetsbrevet kan du läsa om aktuella frågor på området och vad Journalistförbundet och Yttrandefrihetsgruppen tycker i dessa frågor.

Yttrandefrihetsgruppen består av:
Stephen Lindholm, Kommunalarbetaren, tf ordförande i gruppen
Hanna Nyberg, SVT, ledamot förbundsstyrelsen, ordförande i gruppen (föräldraledig)
Lena ten Hoopen, SVT
Anders Thoresson, frilans
Nils Funcke, journalist och lärare
Mira Hjort, Kommunalarbetaren
Olle Wilöf, upphovsrättsjurist, Journalistförbundet
Tove Carlén, jurist, Journalistförbundet, sekreterare i gruppen
 
Vill du ha mer information?
 
Vill du sprida kunskap om yttrandefrihetsfrågor på redaktionen? Vi kommer gärna ut och berättar om öppenhet och yttrandefrihet på ett klubbmöte eller i andra sammanhang!

Har du frågor om innehållet i nyhetsbrevet? Vill du har mer information om Yttrandefrihetsgruppen eller Journalistförbundets arbete i dessa frågor?

Tveka inte att kontakta oss!
Tove Carlén, jurist Journalistförbundet, tc@sjf.se